A szabadon tartott házi szárnyasok kiirtását rendelték el három franciaországi körzetben a madárinfluenza-járvány megfékezése miatt.

A rendelkezés mintegy 800 ezer házi szárnyast, többségében kacsát érint a délnyugati régió mintegy 18 millióra tehető állományából - tájékoztatta a libamáj forgalmazók szakmai szervezete, a CIFOG a Reuters hírügynökséget. A délnyugati régió mint ismert, a francia libamájipar fellegvára - írja az Agroinform.

A mezőgazdasági minisztérium közleménye szerint a délnyugat-franciaországi Gers, Landes és Hautes-Pyrenees körzetekben január 20-ig ki kell irtani minden szabadon tartott kacsát és libát. Amennyiben azonban a madárinfluenza-járvány terjedése megáll, a baromfiirtást a határidő lejárta előtt is le lehet állítani - hangsúlyozza a közlemény.

kacsa
Több országban...

Bulgáriában betiltották a madarak vadászatát. Desziszlava Taneva, bulgár agrárminiszter az intézkedést elővigyázatossági lépésnek nevezte miután két újabb gócot is találtak az ország déli részén. A legfrissebb adatok szerint eddig csaknem 120 ezer szárnyast kellett elpusztítani a fertőzések miatt.
Csehországban is megjelent a madárinfluenza az elmúlt napokban. Több hattyút és két baromfitelepet is érintett a halálos kór. Az állatokat rendszeresen ellenőrzik, a fertőzötteket pedig leölik.

A H5N8-as vírustörzs jelenlétét egyébként nemrégiben kimutatták Szlovákiában, Ausztriában, Németországban, Hollandiában, Lengyelországban, Magyarországon, Franciaországban és Horvátországban.

Agroinform