Minden tejet hőkezelnek a tejüzemek, a pasztörizálás is hőkezelés, ám az áfájuk különbözőképpen alakul.

Az áfakulcs csökkentéséről szóló előírás és az adóhatóság állásfoglalása tejről beszél. Az Áfa törvény szerint az 5%-os adómérték alá tartozó tejtermékek köre a következőket tartalmazza: tej (kivéve az anyatejet, az ultramagas hőmérsékleten hőkezelt tejet és az ESL tejet).

tej3

Szabad friss tejnek nevezni a tejet, de az ESL nem friss

A friss minősítés az élelmiszerek esetében vonzó minőséget jelent. Ugyanakkor általában a friss tej áfájának mérsékléséről beszélnek, miközben az ESL tej ebből kimaradt (az UHT tejjel együtt).

Az Élelmiszerkönyv megengedi a friss minősítés használatát, de csak akkor, ha kizárólag 72 °C hőmérsékleten 15 másodpercig, vagy ezzel egyenértékű módon hőkezelik, pasztörizálják a tejet. Pasztőrözésnek tekinthető a magas hőmérsékleten végzett pillanathevítés is, 100 °C alatti hőmérsékleten.

Az ESL hőkezelés azonban az Élelmiszerkönyv előírásai szerint 100 °C felett történik, legfeljebb 134 °C hőmérsékleten, legalább 0,1 másodpercig. Tehát az ESL tej nem nevezhető friss tejnek, mivel a megengedettnél magasabb hőmérsékleten hőkezelik. Az UHT tej hőkezelése 134 °C felett történik, nyilván az sem friss tej.

A pasztörizált, az ESL és az UHT tejek kézzelfogható különbsége a fogyaszthatóság, minőségmegőrzés ideje, ami a pasztörizált tejnél napokban, az ESL tejnél hetekben, az UHT tejnél pedig hónapokban mérhető.

blokkk.com