Az élelmiszeripai vállalkozások nyomonkövetési rendszerét európai szintre kell emelni a nemzetközi szabványok korszerű, internet alapú, mobil technológiát alkalmazó megoldások magyarországi kiterjesztésével - mondta Laszlovszky Gábor, az Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszer-feldolgozási főosztályának vezetője.

    A tárca pénteki közleménye szerint a nemzeti élelmiszer nyomonkövetési platform egyéves munkáját értékelő konferencián hozzátette: eredményes évet zárt a platform munkacsoportja.

Az élelmiszerlánc-biztonsági stratégia és az élelmiszeripari fejlesztési stratégia egyaránt kiemelten kezeli az élelmiszerek nyomonkövetésének támogatását. A munkacsoport áttekinthető, hatékony és alapvetően automatizált nyomonkövetési módszertan kidolgozására törekszik. Fontos, hogy a termőföldtől az asztalig követhető módon és ellenőrizhetően biztonságos és jó minőségű élelmiszerek kerüljenek a családok asztalára - húzta alá.
    A tárca tájékoztatása szerint a platform továbbra is várja a beszállítók, alapanyaggyártók és logisztikai szolgáltatók csatlakozását, hogy minden ellátásilánc-szereplő kellő súllyal tudja képviselni magát.
    Kiemelik: az élelmiszerek esetleges szennyeződése esetén kulcsfontosságú, hogy annak forrása pontosan meghatározható legyen, ezáltal könnyen visszahívhatók legyenek a problémás termékek a forgalomból. A fogyasztók megbízható tájékoztatása és a termékinformációhoz való hozzájutás elősegítése is kiemelt.

 

(MTI)