A spanyol Navarrai Egyetem kutatói és egy navarrai székhelyű vállalat az Anteral SL olyan új szenzor-szisztémát dolgozott ki, amely továbbfejleszti a minőségellenőrzést az agrár-élelmiszeripari szektorban.

A kutatók olyan készüléket fejlesztettek, amely felfedezi az idegen testeket az élelmiszerekben: ez vonatkozik fémre, papírra, rovarokra, műanyagra vagy üvegre egyaránt az élelmiszerláncban, sőt a kórokozókat rejtő mikroorganizmusokat is időben kiszűri.

A fejlesztés terahertz technológián alapul, amely a mikrohullámok és az infravörös között helyezkedik el. A terahertz az utolsó felfedezetlen régiója az elektromágneses spektrumnak, melyben óriási technológiai potenciál van, a legkülönfélébb anyagok érzékelése miatt.

„A rendszer nagy előrelépés az agrár-élelmiszeripar számára, mivel nincsenek hasonló eszközök még az ágazatban, hogy ilyen részletes vizsgálatokat végezhessenek el sem nemzeti, sem nemzetközi szinten – mondta el a fejlesztés vezetője Juan Carlos Iriarte.

A Spanyol Gazdasági Minisztérium 300ezer Euróval támogatta a projektet, mely a TeraFOOD nevet viseli.