Megtartotta hagyományos húsvét előtti sajtótájékoztatóját és évértékelését a Magyar Húsiparosok Szövetsége. Az értékelőkben elhangzott, hogy bár az ágazatot az export erősíti, itthon a fogyasztói áremelkedés elkerülhetetlennek tűnik.

Éder Tamás a Magyar Húsiparosok Országos Szövetségének társadalmi elnöke "Stabilizálódás vagy stagnálás?” avagy „A húságazat elmúlt éve és ami az idén várható." - című prezentációjában elmondta, hogy 2016-ban is jelentősen emelkedett a vágásszám, de az ágazat súlya az EU-n belül tovább csökkent. 2016-ban 4,675 millió sertést vágott a magyar húsipar, ami közel 5%-os növekedés egy év alatt.

A húságazat teljesítményének a javulásában az export játszott meghatározó szerepet 2006-ban. Az ágazat az ipari átlagnál jobban teljesített, és ebben elsősorban az export növekedése volt meghatározó. A hús és baromfihús ágazat összesített teljesítménye növekedett - 4,5 %-al (2015-ben ez a szám 6,4 % volt). Összehasonlításképpen az ipar 1 %-os növekedést produkált, az élelmiszeripar egésze pedig 1,4 %-ot.

Sürgős a további áfa-csökkentés

Az áfa csökkenés teljes mértékben megjelent a tőkehús fogyasztói áraiban, de az élősertés árak és a bérköltségek növekedése miatt a fogyasztói árak emelkedése a jellemző. Az áfa csökkentés 17-18%-os fogyasztói árcsökkenést hozott – mondta el az elnök.

A szárazkolbász fogyasztói ára például 2017. januárban 0,5%-kal, a gépsonkáé 1,5%-kal alacsonyabb,
A párizsié 1,5%-kal magasabb, mint egy évvel korábban. Az élősertés ára 2017-ben is emelkedik és idén már az 5 éves átlag fölött van. Elkerülhetetlen a fogyasztói árak emelkedése, amihez hozzájárul a bérköltségek növekedése is. Az élelmiszeriparban 2016. január és 2017. januárja között az átlagbér növekedése 10%-os volt.

A húskészítmények árába még nem került beépítésre az alapanyag (élősertés, hús) és a munkaerő költségének emelkedése, de számítani kell az élelmiszerkönyv módosításának hatásával is, amely többek között a minimális hústartalom kötelező növelését fogja előírni. Az áfa csökkentésére ebben a termékkörben is minél előbb sort kell keríteni – hangzott el a tájékoztatón.