Akár a "Drónok támadása" munkacímet is viselhetné az új projekt, amelyben a skóciai Aberdeeni Egyetem kutatói úttörőként drónokat vetnek be kártevők ellen. A valóságban persze nem harcolnak a robotok - sokkal inkább megfigyelnek. A gyümölcslegyek akár a termés 80 százalékát is elpusztíthatják.

A projekt abból a célból alakult, hogy felügyeljék a gyümölcslegyek (Drosophila suzukii) által okozott károkat. A kutatók azt remélik, hogy a drónok idejekorán figyelmeztetést tudnak leadni a termesztőknek a fertőzésekről, így meg tudják menteni a gyümölcstermést. A légy Délkelet-Ázsiából jutott el Észak-Amerikába, majd onnan Európába. 

gyümölcs

Szakértők figyelmeztettek arra, hogy a kártevő a milliárdos értékű skót bogyós gyümölcs termesztés 80 százalékát is képes elpusztítani. A korai felfedezés döntő fontosságú a pusztítás megelőzésében, és ebben nagy segítséget nyújthatnak a drónok.

"A jelenlegi megfigyelési szisztéma döntően a légycsapdák manuális ellenőrzéséből áll, ami időrabló, és kevésbé hatásos. Nem túl hatékony ha hektárokon keresztül jársz csapdáról-csapdára. Célul tűztük ki, hogy fejlesztünk egy automata rendszert, aminek az alapja a kamerával felszerlet drón, amely a ragadós légycsapda fölé képes repülni. A csapda elfogja a legyet, oly módon, hogy az azonosítható legyen a levegőből" - mondta el Dr. David Green az Aberdeeni Egyetem földrajzi és környezetvédelmi tanszékéről.

A projektet a skót Környezetvédelmi Hivatal hozta létre.