Tavaly év végén a magyar mezőgazdaság hitelállománya mintegy 560 milliárd forint volt a Földművelésügyi Minisztérium adatgyűjtése alapján, ide értve az egyéni és társas vállalkozásokat is, a hitelállományból az MKB Bank 8-10 százalék közötti piacrésszel bír.

Hozzátették, tekintettel az agrárágazat várható finanszírozási igényének növekedésére - figyelembe véve a speciális igényeket is - az agrárhitelezési üzletágat fejleszteni kell.

    A pénzintézet tájékoztatása szerint az agrárszektor finanszírozása sokrétű, heterogén ügyféligényeken alapul, így a kapcsolódó szolgáltatási palettát is ez jellemzi.
    A bank fontos szempontként viszi figyelembe az ügyfélméretet, illetve a gazdálkodási szerkezet összetettségét. Ennek alapján a bank az egyszerűbb, az ügyfelek likviditási helyzetét támogató konstrukciók továbbfejlesztésében lát további lehetőséget: az Agrár Széchenyi Kártya, a faktoring és a támogatás-előfinanszírozás területén. Emellett a komplexebb termelési és feldolgozóipari folyamatok finanszírozása szintén fejlesztési terület lehet.

    AZ MKB-nál fontosnak tartották kiemelni, hogy - a közvélekedéssel ellentétben - úgy látják: az agrárszektor egy digitálisan érett, az innovációra fogékony ágazat. Ez pedig jó alapot ad a fejlesztésekhez kapcsolódó speciális finanszírozási formák kialakítására.
    Ezt alátámasztja az MKB Euroleasing 2016-os eredményes működése is. Ezért az MKB Bank az agrárszektor finanszírozásában fontos szerepet szán az MKB bankcsoport lízingcégének, az MKB Euroleasingnek. A jelenlegi tapasztalatokat figyelembe véve átlagosan a finanszírozás 20 százalékát egészítik ki lízing-konstrukciókkal.
    Az MKB erősíteni kívánja a hagyományos vállalati célpiac mellett a mikro- és kisvállalati szektor finanszírozását is. Ez utóbbi célkitűzés alapján írtak alá egy együttműködési megállapodást a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségével (Megfosz).
    Az innovációs igények miatt jelentős bővülést prognosztizál az MKB Bank az agrárágazatban, ami meghaladhatja a vállalatfinanszírozási piac átlagos növekedési ütemét. A pénzintézet portfoliójában ezért az agrárszektor gyakorlatilag a nemzetgazdasági súlyát reprezentálja, így 6-8 százalék közötti értéket képvisel, ám ezt az arányt növelni kívánják.

 

(MTI)