Szlovákiában a korábbi éveknél gyengébb terméshozam várható a gabonaféléknél az idén - derült ki a takarmányelőállítók szövetsége által csütörtökön közzétett előzetes adatokból.

     Szlovákiában az idén 531 ezer hektárnyi vetőterületen termeltek alap gabonaféléket, vagyis búzát és árpát, a szövetség ezekből együttvéve mintegy 2,41 millió tonnát kitevő terméssel számol. Ebből 4,6 tonna hektáronkénti hozam mellett 1,7 millió tonna körüli mennyiség lehet a búza, és mintegy félmillió tonna az árpa, 4,2 tonna hektáronkénti hozam mellett. A búza és az árpa átlagos terméshozama az idén hektáronként 4,5 tonna körül alakulhat, csaknem ötödével lenne gyengébb, mint tavaly, amikor  a hektáronkénti átlaguk 5,6 tonna körül volt.

    A szlovákiai termelők az idén 6,5 tonna hektáronkénti terméshozam mellett egymillió tonna körüli kukoricaterméssel számolnak. Repcéből a nem véglegesített adatok szerint 3 tonnás hektáronkénti hozam mellett 454 ezer tonnára lehet számítani, napraforgóból 2,5 tonnás hektáronkénti átlag mellett 214 ezer tonnára, szójából pedig a becslések szerint 116 ezer tonnát takarítanak be, ami 2,6 tonnás hektáronkénti termésátlagot jelent.
    A gyenge termésátlagokért Szlovákiában is egyértelműen a szárazság, a már télen kezdődött és az egész tavaszt végigkísérő csapadékhiány okolható - mondta az MTI-nek a szlovák agrárkamara elnökségi tagja, Pém Bálint. Az őstermelő szerint a több éves átlaghoz képest átlagosan 20-30 százalékos terméshozam-csökkenésről lehet beszélni a gabonafélék esetében, de egyes terményeknél a hozamkiesés ennél is magasabb lesz.
    Kifejtette: a terméshozamokat tekintve rendkívül nagy eltérések tapasztalhatóak az egyes régiókban, sőt lokálisan is, ugyancsak jelentősek a különbségek a gabona minőségében. Utóbbira példaként felhozta: a kenyérgabona minősége kitűnő, ellenben a sörárpa minősége sok helyütt nem ideális, mivel az elvártnál alacsonyabb a hektolitersúlya.

 

mti