A búza több mint 80 százalékát már learatták Zala megyében, az átlaghozam 15-20 százalékkal alacsonyabb, mint az előző évben - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke pénteken az MTI-vel.

 

         A 15 610 hektáron termelt repce betakarítása már befejeződött, az átlaghozam csaknem 2,9 tonna volt hektáronként. A gazdák végeztek az őszi árpa aratásával is: a közel 5 ezer hektárnyi területen 25 ezer tonna árpa termett, a hektáronkénti átlaghozam 5 tonna, míg tavaly egy hektáron átlagosan 5,7 tonna árpa termett - ismertette Süle Katalin.
Hozzátette: az elmúlt napokban a záporok, zivatarok késleltették a betakarítási munkákat, a leesett csapadék viszont jelentősen segíti a talajmunkákat.  
         A 27 970 hektáron termelt őszi búza 84 százalékát már learatták, az eddigi hektáronkénti termésátlag 5,44 tonna. Az elmúlt évben átlagosan 5,9 tonna termést arattak le hektáronként. A tavaszi búza aratása is megkezdődött Zalában, a teljes termőterület 40 százalékán 4,37 tonna volt az átlaghozam. 
         A szalma 70 százalékát felbálázták, és a learatott területek több mint felén elvégezték a tarlóhántást is.
         A tárolókapacitás elegendő, szárításra nincs szükség. A földeken a kukoricabogár és a kukoricamoly okozhat gondot.
         A megyei elnök kitért arra is, hogy a megye egyes járásaiban a termény mennyisége és minősége közt is jelentős különbségek vannak. Zalaegerszeg környékén a magtárakba került búza közel 60 százaléka euró, 2-3 százaléka malmi minőségű, míg a takarmány minőség 40 százalékot tesz ki. Ezzel szemben a Zalaszentgrót környékéről beszállított búza nagy része malmi minőség. 
         A takarmánybúzát tonnánként 40,5-42 ezer forintért tudják értékesíteni, az euró búza tonnánkénti ára 42-43,5 ezer forint, míg a malmi búzáé 44-45 ezer forint. A javító búzát 46,5-47 ezer forint közötti áron tudják eladni tonnánként. Az őszi árpát tonnánként 36 500 forintért vásárolják fel. 
         A repce tonnánkénti ára 106 -108 ezer forint, a napraforgóé 98 ezer forint.
    A termést a tavaly, július végén alacsonyabb áron tudták értékesíteni. A NAK megyei szervezetének korábbi közlése szerint az elmúlt év azonos időszakában a takarmánybúzát tonnánként 32-33 ezer forintért, az euró búzát pedig 35-36 ezer forintért tudták eladni. A malmi búza ára 39 ezer volt tonnánként. Az őszi árpát tonnánként 32 ezer forintért, a repcét pedig 106 ezer forintért vásárolták fel.

 

mti