Exportra is jut magyar gomba.

A magyarországi gombatermesztés a 2008-as 18 ezer tonnáról csaknem 30 ezer tonnára nőtt 2016-ra; a megtermelt gomba 90 százaléka csiperke, 7-8 százaléka laskagomba, ezek csaknem 60 százaléka exportra megy - tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hétfőn.

    A forgalomba kerülő csiperke 75 százaléka frissáru, 25 százaléka konzerv, a laskagomba jellemzően frissáruként kerül a fogyasztókhoz. Frissáruként még alapvetően shiitake, ördögszekér és shimeji gomba kapható, de arányuk nem jelentős.
    Az egy főre eső gombafogyasztás Magyarországon nagyon alacsony, 1-1,5 kilogramm évente, de az elmúlt egy-két évben lassú növekedést mutat - közölte a NAK.
    Magyarországon 18-20 nagyobb és 300-400 kisebb gombatermelőt tartanak nyilván, az ágazat mintegy 4500 embert foglalkoztat.
    A legtöbb gombát Pest, Heves és Bács-Kiskun megyében termesztik, exportra a legtöbb csiperke Ausztriába és Romániába kerül. Régi, tradicionális termőterület Budafok-Budatétény és Kőbánya, ahol a pincerendszer kiválóan alkalmas gombatermesztésre, valamint Győr és Eger. Az utóbbi időben a pincék helyett a modern, épített gombatermesztő házakba tevődik át a termesztés.
    Laskából a hazai piacon a nagy kalapú, sötét színű a kedvelt, Budapest és Kecskemét a legnagyobb termőhely. Termesztők beszámolója szerint idén fordult elő először, hogy a kevés cikkel dolgozó diszkontáruházak nyáron nem váltották le a laskagombát más termékre, míg korábban ilyenkor kivezették a terméket, hogy helyet biztosítsanak az idényzöldségeknek. Laskagombából Németországba megy a legtöbb - derül ki a kamara közleményéből.

 

mti