Az ételpazarlás egyre növekvő probléma a világban, aminek számos következménye van, beleértve az élelmiszerhiányt, a környezeti terhelést és az egyre növekvő árak miatt az emberek megélhetési nehézségeit is.

A WFP (World Food Programme) legfrissebb jelentése szerint 283 millió ember élelmezése bizonytalan világszerte. Az akut élelmezés-bizonytalanság 53 országban jelent a társadalom számára leküzdhetetlennek látszó, a mindennapjaikat átszövő problémát, ezért egyre többször merül fel kérdésként, hogy mit tehetünk fogyasztóként az ételpazarlás megszüntetéséért. A tudatos vásárlást segítve a Provident Bede Róbert mesterszakáccsal együttműködésben ételmentő recept pályázatot indít – írja a pénzügyi vállalatcsoport közleményében.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az ételpazarlás egyre növekvő probléma a világban, aminek számos következménye van, beleértve az élelmiszerhiányt, a környezeti terhelést és az egyre növekvő árak miatt az emberek megélhetési nehézségeit is. A felelőtlen vásárlói magatartás tovább növeli a már most globális méreteket öltő élelmiszerhiányt, amely mögött egyrészt a szélsőséges időjárási viszonyok (aszály, erdőtüzek), másrészt pedig a különféle gazdasági szankciók miatt megváltozott szállítási láncok állnak, emiatt sok helyre nem jutnak el fontos, nélkülözhetetlen alapélelmiszerek sem.

„Fogyasztóként sokat tehetünk azért, hogy gátat vessünk ennek a pazarlásnak. Hisszük, hogy tudatos tervezéssel és vásárlással látványos eredményeket érhetünk el a mindennapokban. Ezért is indítottuk el a tudatos vásárlás programunkat, amellyel konkrét eszközöket és hasznos tippeket szeretnénk adni, így is esélyt teremtve egy jobb életre. Ennek kapcsán egy pályázatot is hirdettünk, ahol ételmentő recepteket várunk. Az Ételmentő receptpályázaton bárki részt vehet, a beérkezett ötletek közül Bede Róbert sztárséf és mesterszakács választja ki a végső díjazottakat” – mondta Pálfalvi Márta, a Provident Zrt. kommunikációs igazgatója.

Bede Róbert Mesterszakács számos praktikával segíti a fogyasztókat az ételpazarlás elkerülésében:

1. Tervezze meg a hét étkezéseit, és vásároljon ennek megfelelően!
Amennyiben megtervezzük, hogy mit fogunk főzni, és konkrét bevásárlólistával megyünk vásárolni, sokkal kevesebb felesleges dolgot veszünk meg.

2. Használja fel a maradékokat más étel készítéséhez!
Egy hétvégi ebéd során keletkező maradék nem biztos, hogy a szemétben kell, hogy végezze. Egy-két egyszerű hozzávalóval könnyen új fogást varázsolhatunk belőle!

3. Ne vásároljon túl sok élelmiszert egyszerre, különösen olyanokat, amelyek hamar romlanak!
A Provident nemrég közzétett kutatásának eredménye is rámutat, hogy az akciók hatására sokszor veszünk olyan terméket vagy élelmiszert, amire nincs szükségünk, netán többet veszünk belőle, mint amennyi kellene. Ráadásul, ha nem megfelelően tároljuk, akkor nemhogy spóroltunk volna, hanem pénzt dobtunk ki az ablakon.

4. Tanulja meg, hogyan lehet elkészíteni a zöldségek és gyümölcsök levél részét is, így kevesebb dolgot kell kidobnia!
Sokszor az alapanyagoknak csak bizonyos részét használjuk fel, pedig a levelek vagy a csont felhasználásával még levesek, alaplevek is készíthetőek.

5. Ha családi összejövetelt tart, csak annyi ételt készítsen, amennyire szükség van, és a maradékokat csomagolja be a vendégeknek!
A vendéglátás során különösen hajlamosak vagyunk arra, hogy túlzásba vigyük a sütést, főzést, így nagyobb eséllyel halmozódnak fel a maradékok. Tudatosabb tervezéssel ezt is mérsékelhetjük.
Az ételpazarlás megszüntetése és a tudatos vásárlói magatartásra nevelés a Provident kiemelten fontos edukatív programja, amellyel a vállalat a lehető legszélesebb társadalmi rétegekhez kíván eljutni.