Már az első tíz hónapban túlteljesítette az ország a jogalkotói célt.

A szlovák betétdíj visszatérítéses rendszer (DRS) a jelentések szerint működésének első évében 820 millió visszavett tárolóedényt fogadott be, és a várt mennyiség feletti, 70%-os visszavételi arányt ért el – írja a packagingeurope.com.

A Közép-Európában elsőnek számító nemzeti DRS 2022. január 1-jén indult el azzal a céllal, hogy az Európai Unió irányelvének megfelelően elősegítse az italcsomagolások magasabb visszavételi és újrahasznosítási arányát, ezáltal a hulladék csökkentését. A rendszer működésének első tizenkét hónapjára korábban a PET-palackok esetében 60%-os visszavételi arányt vártak, 2025-re pedig 90%-os visszavételi arányt.

A rendszer lényege szerint a 300 m2-nél nagyobb kiskereskedelmi üzletek kötelesek visszavenni az üres tárolóedényeket, a kisebb üzletek pedig csatlakozhatnak a DRS-rendszerhez. A fogyasztók 0,15 eurós betétdíj fizetését követően a kijelölt helyekre vihetik vissza az italcsomagolásokat. Bár a szlovák betétdíjtörvény szerint a fogyasztók nem csak a visszaváltó automatákba, hanem a pénztáraknál is leadhatják az üvegeket, a tapasztalatok szerint az automata módszer népszerűnek bizonyult: ma már 2000 gyűjtőpont található Szlovákiában.

Az automatizált visszaváltó rendszerek egyszerűsége és hatékonysága miatt a visszaváltó automaták száma várhatóan nőni fog, és a kiskereskedők további automatákat vagy nagyobb kapacitású gépeket fognak vásárolni. A TOMRA visszaváltó automatái és válogatóberendezései kompatibilisek a 0,1 és 3 liter közötti méretű, nem újratölthető PET-palackokkal és fémdobozokkal.
A fogyasztók mostanra megismerték a rendszert. A TOMRA által 2022 márciusában megrendelt felmérés szerint a szlovákiai fogyasztók 99,2%-a tudott az ország DRS rendszeréről, 77% elégedett, 55% pedig nagyon elégedett volt vele.

Lucia Morvai, a betétdíjas visszaváltási rendszer külkapcsolati és kommunikációs igazgatója szerint a szlovákok nagyon felelősségteljesen állnak hozzá mind a műanyag palackok, mind a műanyag dobozok visszaváltásához, és aktívan részt vesznek benne. Ezért sikerült az első 10 hónapban az összes betétdíjas edény 70%-át begyűjteniük, amivel túlteljesítették 10%-kal a jogalkotói célt. Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszter pedig azt közölte, hogy Szlovákiában naponta mintegy 2,5 millió PET italos palackot és dobozt gyűjtenek be, amelyek egyébként jelentős részben a természetben vagy a vizekben végeznék.