Szeptemberben indította el a Nestlé a SPAR és az FKF támogatásával a Recycling Hero Challenge című kihívását, melyben általános iskolai osztályok pályázhattak fenntarthatósági témájú anyagokkal. A pályázat célja az volt, hogy a szelektív hulladékgyűjtés és a fenntartható életmód ügye országszerte minél több gyerekhez eljusson.

Felelős vállalatként a Nestlé már 2019-ben edukációs fenntarthatósági kampányt indított, és a HUMUSZ Szövetség szakmai támogatásával Újrahasznosítási Kisokost készített, amelyben egyszerűen és közérthetően megfogalmazott gyakorlati tanácsokat ad a felelős hulladékgyűjtéshez. A következő évben a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. is csatlakozott a kezdeményezéshez, és közösen elkészítették  a Hogyan legyek környezettudatos vásárló? kiadványt, mely a fenntartható életmódhoz és a környezettudatos vásárláshoz ad tippeket.

Ez az együttműködés lépett idén új szintre az FKF Nonprofit Zrt. csatlakozásával, és koncentrált elsősorban a legfiatalabbak környezettudatos szemléletének alakítására.  A Recycling Hero Challenge során a jelentkező általános iskolai osztályok interakítv segédanyagokat kaptak, amely segítette elmélyíteni tudásukat az újrahasznosításról, szelektív gyűjtésről, környezetvédelemről. A leggyorsabb 100 jelentkező plakátokból, szelektív hulladékgyűjtő kukákból és más hasznos eszközökből álló edukációs Hero Box csomagot is kapott. A kezdeményezés szükségességét jól érzékelteti, hogy a csomagok két nap alatt elfogytak, a pályázaton azonban azok az osztályok is részt vehettek, akik nem kerültek a szerencsés 100 közé, hiszen az edukációs anyagok online is elérhetők voltak.

A kezdeményezés a fokozódó koronavírus járvány ellenére is sikeres volt, a megadott határidőig 100 pályamű érkezett. Meglepő módon a vidéki általános iskolák sokkal aktívabbak voltak: 89 osztály pályázott vidékről, míg Budapestről 11.

Pályázni olyan videókkal, prezentációkkal és rajzokkal lehetett, ahol az osztályközösség megmutatja, hogyan dolgozták fel az edukációs anyagot, és hogyan emelték át az ott tanultakat az iskola hétköznapjaiba. A csapatok egészen kreatív és különleges módon dolgozta fel a témát: volt, aki komposztálót épített, volt, aki társasjátékot tervezett és készített, és akadt olyan, aki rímekbe szedve, vagy éppen énekelve adta tovább az elsajátított anyagot.

A nyertesek:

Első helyezett: Jáki Nagy Márton Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola

Második helyezett: Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda Pusztamérgesi Telephelye 5. osztály

Harmadik helyezett: II. Rákóczi Ferenc Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola, Óvoda 6.a osztály

 

Az első helyezett 300 000 forintos fődíjban részesül, amit osztálykirándulásra költhetnek, az első három helyezett pedig egy félnapos program keretében ellátogathat az FKF XV. kerületi Szemléletformáló és Újrahasználati Központjába.