Hamarosan a nyertes dizájnok lesznek láthatók több millió papírpoháron a Coca-Cola HBC Magyarország automatáiban

 Lezárult „Az én kávém, a mi bolygónk” dizájnpályázat, melyet a Coca-Cola HBC Magyarország a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel (MOME) közösen hirdetett meg az egyetem hallgatói között. A pályázat nyerteseinek alkotásai kerülnek majd azokra a 100 százalékban újrahasznosítható papírpoharakra, amelyek 2022 első felében fokozatosan leváltják az egyszerhasználatos műanyagpoharakat a vállalat melegital-automatáiban. Így országszerte több mint 1000 melegital-automatából, fogyasztói tudatosságot támogató dizájnnal ellátott, teljes egészében újrahasznosítható papírpohárban kapható majd a tea, kávé vagy épp a forró csokoládé.

 A 100 százalékban újrahasznosítható papírpoharak felülete edukációs célokat szolgál majd. Az italgyártó vállalat azt szeretné, ha a fogyasztókhoz eljutna a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság fontosságának üzenete, így segítve a papírpoharak szelektív hulladékgyűjtését és újrahasznosítását, hogy a csomagolás az elsődleges felhasználást követően is a körforgás része maradhasson. Az új papírpoharak dizájnját a MOME-val közösen meghirdetett pályázaton az egyetem hallgatói tervezhették meg. A beérkezett pályaműveket előzetes beszélgetések és mentorálási alkalmak után november 5-én értékelte a zsűri: Nyilas Orsolya, a Coca-Cola HBC Magyarország Közösségi és Ügyfél Partnerségi vezetője, Horváth Sándor, a Coca-Cola HBC Magyarország At Work vezetője, Vargha Balázs, a MOME Média Intézetének igazgatója és Matheidesz Réka, a MOME Pályázati Irodájának vezetője, valamint Gulyás Lídia, social media specialista, illusztrátor.

 A 10 shortlistes alkotással minden pályázó egyedi stílusban közelítette meg a fenntarthatóság és a körforgásos gazdaság témakörét: többen játékosan, akár humorral, mások interakcióra sarkalló grafikai megoldásokkal érkeztek. A szakmai zsűri a pályázatok magas színvonala miatt végül három fődíjast hirdetett – mindhárom hallgató alkotásai láthatóak lesznek jövő évtől a papírpoharakon. A zsűri szerint a három dizájnterv kiegészíti egymást, más-más célcsoportokat megszólítva egységes portfóliót alkotnak. „A MOME Média Intézet hallgatói közül közel ötvenen pályáztak, közülük 10 shortlistes kapott felkérést a tényleges terv elkészítésére. A pályázat üzenete és a fenntarthatóság rendkívül fontos terület - ezt a diákjaink elkötelezett és igényes, magas színvonalú munkái is visszaigazolták. Nehéz döntésen van túl a zsűri, de nagyon hálás feladat volt itt lenni, mert a többi zsűritagtól számos olyan visszajelzést hallhattam a hallgatóink munkáira vonatkozóan, ami nagy büszkeséggel töltött el” – mondta el Vargha Balázs, a MOME Média Intézetének igazgatója.

 „A koncepcióm kulcsmondata az lett, hogy az újrahasznosítás gyerekjáték, ebből kiindulva készítettem a poharakra papíron könnyen játszható ismert játékokat. Ezekkel játékosan bemutatható az újrahasznosítás folyamata” – mondta De Jong Zsuzsanna, a pályázat egyik nyertese, a MOME másodéves hallgatója. „Ebben a dinamikus-absztrakt grafikai vonalban, amit én képviselek nagyon jól meg tudott jelenni a körforgás, ami a koncepcióm alapja lett” – mondta Mihalik Nikoletta, akinek tervei szintén a papírpoharakra kerülnek majd. „Egy ölelő figurát terveztem a poharakra: ahogy ránéztem a pohárra, egyből a körformával kezdtem el játszani, így adta magát ez a figura, aki annyira szereti a kávéját és jelképesen a bolygót, hogy körbeöleli” – mondta Gonda Soma, a MOME mesterszakos hallgatója, a pályázat harmadik nyertese, aki graffitiszerű világot teremtett a tervein.

 A hazai automata piacon kirajzolódó trend azt mutatja, hogy egyre nagyobb igény van a melegital-automatákra. Jelenleg körülbelül 14 ezer melegital-automata működik a hazai piacon, amelyekből a vállalat becslése szerint 100 milliós nagyságrendben kerülnek ki poharak, éves szinten.  A Coca-Cola HBC Magyarország több mint 1000 automatát üzemeltet az országban, ez több millió darab poharat jelent.

 

„A papírpoharakra való átállás minden érintett számára fontos: vállalatként mintegy 30 tonnával kevesebb műanyagot fogunk felhasználni, a fogyasztóink tudatosságra ösztönző új dizájnnal és élménnyel találkoznak a melegital-automatáinknál, a vevőpartnereink fenntarthatósági törekvéseit támogatjuk és mindeközben fiatal tehetségekkel működünk együtt a tervezés során” – foglalta össze a projekt jelentőségét Horváth Sándor, a Coca-Cola HBC Magyarország At Work vezetője, a zsűri tagja.