A Kometa 99 Zrt. Magyarország egyik legnagyobb sertésfeldolgozója. A kaposvári üzemben készült termékekkel nemcsak itthon, hanem a világ több mint 40 országában találkozhatunk.

A cég több mint 800 munkavállalót foglalkoztat, ami csaknem a duplája a nyolc évvel ezelőttinek, ezzel Kaposvár és Somogy megye egyik legnagyobb munkaadója. A vállalat beruházásainak összértéke az elmúlt 10 évben meghaladta a 8 milliárd forintot, a forgalma az elmúlt 8 évben csaknem megháromszorozódott.

2020-ban a cég nagymértékű beruházásba kezdett. Mindez hozzájárul ahhoz, hogy a következő 3-4 évben a Kometa megduplázza jelenlegi termelési és logisztikai kapacitását, és 350-400 új munkahelyet teremtsen Kaposváron.

 

 

MÁRKATÖRTÉNET

A Kometa szlogenje: „Útravaló minden generációnak”. Kézműves gondoskodás egy nagyvállalat szakértelmével – vallja Giacomo Pedranzini, a vállalat ügyvezetője, aki Olaszországból hozta a szakma iránti alázatot, szülei alpesi pásztorok voltak.

Európában egyedülálló módon a teljes feldolgozási folyamat – a vágástól, a feldolgozáson és érlelésen át egészen a húsok csomagolásáig – egy tető alatt, Kaposváron történik. A Kometa így garantálja az ellenőrzött minőséget. Termékinnovációikat, -fejlesztéseiket a fogyasztók igényeihez igazítják úgy, hogy azokkal a korszerű táplálkozást segítsék elő.

 

KERESKEDELMI ÉS MARKETING FÓKUSZ

A Kometa tavaly az egész termékportfólióját átstrukturálta annak érdekében, hogy a fogyasztók számára egy átláthatóbb kínálatot alakítson ki.

A Kometa erőteljesen képviselteti magát a hagyományos érlelésű szalámik piacán.  Fejlett technológiájának köszönhetően a piac azon kevés szereplője közé tartozik, aki képes igazi téliszalámi gyártására. 2020-ban 30%-kal nőtt a téliszalámi forgalma. A szalámik mellett kiemelt termékei a kemencés sültek. Ezen egyedi ízvilágú termékcsaládjuk eladása az elmúlt 4 évben megháromszorozódott. A Kometa a márkázott felvágottak piacán piacvezető széles portfóliójával. Az összes hazánkban eladott olasz felvágott 40%-a Kometa.

2020-ban – a portfólió átalakítással együtt – a vállalati logót és az összes termék csomagolását megújították. Mindez több mint 100 új csomagolást jelent. A re-design célja egy letisztultabb, jobban dekódolható portfólió létrehozása volt, ami a fiatalabb korosztályt is megszólítja. Szintén ezt szolgálják a különböző együttműködések ismert séfekkel, gasztrobloggerekkel. Jelenleg egy országos hűségprogram bevezetésén is dolgoznak. 

A korszerű táplálkozás elősegítése jegyében a különösen magas hústartalom mellett a Kometa termékei hozzáadott glutamát mentesek, szója- és gluténmentesek, valamint a termék típusától függően laktóz-, és tejfehérjementesek. 2018 áprilisa óta termékei közel 70%-ának sótartalmát 25%-kal csökkentette.

Az egészséges életmód és a következő generációk edukálása nagyon fontos számukra. Giacomo Pedranzini vallja, hogy az egészség megőrzéséhez a tudatos étkezésen túl a rendszeres testmozgás is elengedhetetlen. A termékeikkel és számos sportesemény támogatásával is motiválni szeretnék az embereket arra, hogy a megfelelő táplálkozást az aktív életmóddal ötvözzék. A kerékpársport támogatása kiemelten fontos terület a Kometa számára, legyen az akár gyermek, utánpótlás vagy profi. 2021 különleges év, hiszen a több éve támogatott profi kerékpároscsapatuk, az EOLO-KOMETA Cycling Team magasabb szintre lépett, és várhatóan a hazai körverseny, a Tour de Hongrie mellett a Giro d’Italián is drukkolhatunk a magyar csapattagoknak.

 

FENNTARTHATÓSÁG

A Kometa olasz családi vállalkozásból nagyvállalattá nőtte ki magát. Giacomo Pedranzini számára kiemelt fontossággal bír, hogy a vállalat megtalálja a középutat az ökológiai gazdálkodás és a nagyüzemi élelmiszergyártás között. Megnyilvánul ez többek közt a termékekkel kapcsolatos magas minőségbeli elvárásokban, a környezetvédelemben, a felelős állattartásban, de még a fogyasztók edukálásában is.

A Kometa célja, hogy a fogyasztók számára a hús minőségével kapcsolatban a lehető legnagyobb garanciát nyújtsa. A felelős állattartás nagyon sokrétű: a sertéstelephely tisztaságától kedve, a belső hely- és játékbiztosításon és a biológiai biztonságon át az élőállat vágóhídi átvételéig több mindent magában foglal. Az állatjóléti szempontok magas szintű megvalósításában a Kometa partnere a KIWA CERMET auditáló cég.

A vállalatnál megvalósuló beruházások nem csak a kapacitás növelésére, hanem a környezet védelmére is irányulnak. Saját hővisszanyerő és szennyvíztisztitó rendszerük van. A zárt ciklusú, energia-visszanyeréses hűtés-fűtési rendszernek köszönhetően az energiafelhasználás több mint 17 %-kal csökkent és folyamatosan az iparági átlag alatt van.

A 2015-ben létesített saját szennyvízüzemnek köszönhetően évente több mint 350 000 m³ vizet tisztítanak meg. A 2020-ban épült kazánházzal 10%-kal kevesebb földgázt használnak a megelőző évhez képest, miközben a fajlagos felhasználás 2020-ban kb. 25%-kal csökkent, pedig 10%-kal több vágás történt, mint az előző évben.

A tavaly indult barna mezős beruházás ütemenként fog megvalósulni a jelenlegi termelés fenntartása mellett. A beruházás során a legmodernebb technológiákat alkalmazzák a termelő-, az energia- és a kiszolgáló egységeknél. Ezzel is hozzájárulnak a teljes CO2-kibocsátás csökkentéséhez.

A Kometa az első olyan húsfeldolgozással és húsipari termékgyártással foglalkozó cég, amelyik mellékterméküzemmel rendelkezik. A 2020-ban átadott mellékterméküzem lehetővé teszi a húsfeldolgozás során keletkezett vágóhídi termékek feldolgozását. Az üzem eredményeként évente 6000 tonna vágóhídi hulladék külső megsemmisítése és/vagy utaztatása helyett 4000 tonna értékesíthető terméket állíthatnak elő. Ez az értékesíthető termék egyrészt a húsliszt, amiből kutya- és macskaeledel készülhet, valamint az ipari zsír, amit a gyógyszeripar tud hasznosítani.

Termékeiket egy tető alatt, azonnali feldolgozással készítik, ami kevesebb hűtést és logisztikai folyamatot igényel, így energiát spórolnak és kisebb a károsanyag-kibocsátásuk.

A csomagolóanyagok esetében cél a műanyag alapanyagok csökkentése, az újrahasznosítható és természetes anyagok használata.

Nemrég megkapták a Somogy Környezetvédelméért Díj 2020 elismerő oklevelet a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamarától.   

 

(Termékmix magazin, MÁRKA MÖGÖTT kiadvány, 2021 március)

BELELAPOZOK