Sikeresek a magyar és a hazai termékek

Bár a pandémia, majd a gazdasági helyzet és a háborús válság okozta nehézségek megnehezítették a hazai és a magyar termékek gyártóinak életét, úgy tűnik, a fogyasztói kedveltség töretlen. Az általunk megkérdezett piaci résztvevők a termékfejlesztésben, az új termékekben és a kommunikációs hatékonyságban látják a siker receptjét. Úgy tűnik, a származást igazoló védjegyek egyfajta biztonságot, plusz információt jelentenek mind a gyártók, mind a vásárlók számára.

Fontosak az innovatív megoldások
„Mint szinte minden körülöttünk levő országban, hazánkban is már régebben kialakult, hogy a fogyasztók nagyobb figyelmet fordítanak a hazai termékekre és tudatosan választják azokat. Ennek részben az az oka, hogy az emberek egyre jobban értékelik a helyi gazdaságok támogatását és a ­magyar termékek minőségét” – mondta Hajduné Reinwald Anita, a Mary-Ker Pasta Kft. értékesítési igazgatója.
Hozzátette, a tésztaszegmensben mindig fontos ­tényező volt a fogyasztók döntései során az árérzékenység, amit a gazdasági és az életszínvonal-változás is befolyásol, ezáltal a fogyasztók a hazai termékeket az ár és az érték arányának megfelelően preferálják leginkább. Eljutott a ­háztartásokba az üzenet, hogy ezzel a hazai gyártókat és gazdaságot erősítik.
Az elmúlt években a polcrendszerbe való bekerülés folyamata sok változáson ment keresztül, különösen a Covid-19 járvány miatt bekövetkezett gazdasági és fogyasztói változások hatására. Egyik ezek közül az online jelenlét növekedésének fontossága. Hajduné Reinwald Anita megjegyezte, hogy az online platformokon való jelenlét elengedhetetlen a Mary-Ker Pasta Kft. termékei és márkái számára, amivel több háztartást elérve ismertté tehetők a termékek és növelhető az értékesítés.
Mint megtudtuk, a vállalat a csomagolás és környezet­tudatosság terén is szeretne előrelépni, és nagy hangsúlyt fektet a CSR-re, vagyis a fenntarthatóbb jövő ­megvalósulására. A tervek szerint csomagolásait felülbírálja, és erősebben mini­malizálja a hulladékkibocsátást és a környezeti terhelést. „Figyelemmel követjük az új trendeket és fogyasztói igényeket, és innovatívak leszünk, ezzel is kitűnve versenytársainktól” – fűzte hozzá.
„Úgy látom, hogy a vásárlók egyre gyakrabban figyelnek a védjegyekre, amikor termékeket választanak. Ezek a védjegyek hordoznak bizonyos ígéreteket, mint például minőség, megbízhatóság” – említette Hajduné Reinwald Anita, aki szerint a védjegyes termékek magas minőséget és megbízhatóságot garantálnak a fogyasztók számára. „Hosszútávú garanciát és támogatást jelentenek, hiszen a márka mögött álló gyártó (Mary-Ker Pasta Kft.) által nyújtott garanciák és ügyfélszolgálati támogatás is vonzó a fogyasztók számára. Tudják, hogy a gyártó hajlandó kiállni a termékeiért és segítséget nyújtani, ha szükséges” – fogalmazott.
Az értékesítési igazgató megemlítette, hogy a hazai termékekre fókuszáló kereskedelmi kampányok jelentős hatással vannak a fogyasztói érdeklődésre és viselkedésre. „A kereskedelmi kampányok időről időre erősítik és hozzájárulnak a fogyasztók tudatosságának növekedéséhez termékeink iránt.”

Garancia a magas színvonal
„A Naszálytej, és még jónéhány hazai cég azért tud fennmaradni, mert igenis fontos a hazai eredet a magyar vásárlók számára. Mi azt tapasztaljuk, hogy a fogyasztók ragaszkodnak a termékeinkhez. Talán szerénytelenségnek tűnik, de büszkék is vagyunk a Naszálytej termékeinek minőségére, és igyekszünk mindent megtenni az állandó, megbízható, magas színvonal elérése érdekében” – fogalmazott Péter Katalin, a Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt. kereskedelmi és marketing vezetője.
Megemlítette, hogy az elmúlt időszak történései kevésbé kedveznek a brand termékeknek, szerte Európában esik vissza ezeknek a volumene, hiszen a fogyasztók elkezdtek „lefelé” vásárolni, ami kétségtelenül a kereskedelmi márkáknak kedvez. Ugyanakkor, mint számos kereskedelmi márkás tejterméket gyártó cégnél, így a Naszálytejnél is tapasztalható, hogy a legtöbb partnernek igenis fontos, hogy magyar gyártóktól, magyar, illetve hazai termékeket kínáljanak saját kereskedelmi márkájuk alatt. Péter Katalin szerint az így szélesedő hazai termékkínálatnak köszönhetően már alacsonyabb árkategóriában is tudnak a fogyasztók jó minőségű magyar terméket vásárolni.
„Ez a tendencia ugyan a márkatermékeink szempontjából nem annyira kedvező, de mégis, a brand termékeknél kieső forgalmat nagyobb volumennel tudjuk ellensúlyozni, ami ebben az erős piaci környezetben pótolja a másik oldalon jelentkező bevételkiesést” – fűzte hozzá.
A Naszálytejnél régen felismerték a magyar eredetben rejlő erőt, védjegyhasználóként már több mint 6 éve együtt dolgozik a Magyar Termék Nonprofit Kft.-vel. „Fontos számunkra, hogy kkv-ként részt tudunk venni a Magyar Termék közösségi- és kereskedelmi aktivitásaiban, kampányaiban, melyeken keresztül nagyszerűen fel tudjuk magunkra hívni a figyelmet.”
Mint megtudtuk, a tejipari vállalatnál különösen örültek, amikor 2023 januárjában újra indult a „Vedd a hazait! Védd a hazait!” közösségi kampány. „Látva azt, hogy milyen ­ereje van a hazai termékeknek a magyar fogyasztók szemében, a fent említett kampány megtámogatására egy, a szokványostól eltérő megoldással álltunk elő, és így született meg az egyedi dizájn ötlete, amit a 2,8%-os ESL tejen valósítottunk meg, hiszen a kampány üzenetét a leghatékonyabban és a legszélesebb körben magán a terméken keresztül tudjuk eljuttatni a fogyasztókhoz” – ismertette.
A Naszálytej több sikeres in-out akciót valósított meg az elmúlt évben ezzel az egy „Vedd a hazait!” termékkel. A sikeren felbuzdulva 2024-ben már további két termékkel, a 20%-os tejföllel és túróval bővítette az új márkát. „Az új termékekkel megkezdődtek az idei évi akciók és az ­eddigi magjelenések azt mutatják, hogy valóban van erő a hazaiban!” – mondta a kereskedelmi és marketing vezető.

Tudatosan választják a hazait
Az elmúlt két-három évben folyamatos forgalomnövekedést tapasztalt a Kockás túrórudat gyártó, magyar tulajdonban lévő Piros Kockás Kft. ügyvezetője. Pemmer István Zoltán szerint a Kockás túrórúd esetében meghatározó a minőség, amit a fogyasztók meg is hálálnak, viszont tapasztalható az erős árérzékenység is, ami valamelyest befolyásolja a vásárlói kedvet.
„Azt látjuk, hogy folyamatosan növekszik a tudatosan magyar és hazai termékeket vásárlók száma. Úgy vélem, hogy a termékválasztáskor elsősorban – legalábbis a Kockás túrórúd esetében – a minőség a meghatározó, de az ár is nagy szerepet játszik, mert nagyon árérzékenyek lettek a vásárlók” – mondta az ügyvezető.
Noha az élelmiszeripar többi szereplője mellett a Piros Kockás Kft.-t is nagy kihívások elé állítják a megemelkedett közüzemi díjak és az euró árfolyam folyamatos ingadozása, a vállalat hisz az innovációban. Pemmer István Zoltán elárulta, hogy folyamatosan kísérleteznek, és a ­jövőre nézve fejlesztésekkel készülnek.
„A hazai termékek akciója alatt látványosan megnövekszik a forgalmunk. Igyekszünk a fogyasztók felé kommunikálni, hogy a Kockás túrórúd hazai termék, ahol tudjuk, jelezzük a vásárlóink felé a polcokon woblerekkel, áruházi reklámújságokban megjelent hirdetésekkel, online pedig a social media felületeken megjelent hirdetéseinkkel és a csomagolásunkon található »Hazai Termék« logóval” – említette az ügyvezető, hozzátéve, hogy a „Hazaiban több van” reklámkampányban is már többször részt vett a cég.
Pemmer István Zoltán szerint a vásárlók egyre tudatosabban nyúlnak a magyar és hazai védjegyes termékekhez. Mint mondta, ha van két egyformának mondható termék a polcon, akkor egyre többen a magyar, illetve hazai termék logóval ellátott terméket választják. „Ennek okán mindenképpen értéket ad a termékhez a hazai és magyar termék logó.”

Megtérül minden befektetés
A több mint 30 éve kapható Maroni termékek kimagasló minősége annak is köszönhető, hogy kiváló olasz és portugál gesztenyét dolgoznak fel a termékek gyártásához. A hűtött termékeket frissen gyártják, és a gyártás után 2-3 nappal már megvásárolhatók a boltokban.
A vállalat tavaly már be­mutatta a hűtött gesztenyepürét, ami egyedülálló techno­lógiával készül. Idén a reményeik szerint már a hűtést nem igénylő verziót is értékesíteni fogja a cég. Rimár Gergely, a Prima Maroni Kft. ügyvezetője megemlítette, hogy olyan kényelmi termékről van szó, ami segíti a fogyasztókat, hiszen időt és energiát takarítanak meg. Idén elindult a közétkeztetésnek szóló gesztenyés rúd előállítsa, az adventi időszakban pedig jön a birs­almasajt szezonja.
„Az elmúlt két év nagyobb részében volumen csökkenést tapasztaltunk. A termékeink a gesztenyepiacon prémium termékeknek számítanak. Az egyik fő beszállítói vagyunk a Horeca piacnak, akiket a világjárvány alatti gazdasági nehézségek megviseltek. Nagyon ambiciózus terveink vannak 2024-re, amit az első negyedévben már túlteljesítettünk. A gesztenyerudakból megdupláztuk a forgalmunkat a tavalyi év hasonló időszakához képest” – mondta lapunknak Rimár Gergely.
Mint megtudtuk, a sikerek ellenére is gondot okoz a képzett munkaerő megtalálása és megtartása. A költségek továbbra is emelkednek, amit hatékonyságnöveléssel kompenzál a vállalat. „Idén nem tervezünk áremelést, ezért nagyon fontos, hogy jól reagáljunk a változó környezetre. Itthon új vevőket keresünk a kereskedelem és az ipar területén, az exportpiacunkat pedig folyamatosan erősítjük” – fűzte hozzá.
Rimár Gergely elárulta, hogy a Prima Maroni Kft.-nél nagyon szeretik a hazai termékeket támogató kampányokat. „Egy-egy ilyen aktivitás alatt az átlagosnál nagyobb volumen növekedést tapasztalunk” – mondta, kiegészítve azzal, hogy a vásárlók egyre inkább ismerik és keresik a védjegyeket. „Ha dönteniük kell két termék között, akkor sokszor ez lehet, ami alapján meghozzák a döntésüket.”

Télen-nyáron keresett lett
A Bocco Doro jégkrémek után évről-évre jelentősen nő a kereslet és ez részben a hazai termék védjegynek köszönhető, vallja a Bocco Doro Kft. ügyvezetője.
Kirschner Zoltán szerint egyre inkább kedvelik és vásárolják tudatosan a hazai termékeket a fogyasztók. „Egész évben a lehető legjobb minőséget kínáljuk elérhető áron. Ennek köszönhetően még télen is jó forgalmat generálunk, pedig ebben az időszakban eddig jóval kevesebb jégkrémet vásároltak” – árulta el, hozzátéve, hogy a Régiók Kincsei beszállítói programba bekerülve a rövid ellátási lánc és a frissesség is meghozta gyümölcsét.
A szezonon kívüli jégkrémfogyasztás emelkedő tendenciát mutat, amihez a Bocco Doro Kft. olyan, a téli időszakban kedvelt ízekkel járult hozzá, mint például a gyömbéres csokoládé, a mézeskalács és a narancsos mákos. „Terveink szerint idén őszre ezeket továbbfejlesztjük még kedveltebb ízekkel, kiváló minőségben. Különleges termékcsaládot viszünk a piacra, amiben szintén nagy szerepe lesz a hazai terméknek” – árulta el.
Mint megtudtuk, az egyedi ízű termékek kínálatában a téli szezon ízein kívül a legkedveltebb a chia-mangó málnával fagylalt. „Ennek elkészítése is egyedi: tejes jégkrémbe chia magot áztatunk és emellé mangósörbetet párosítunk, és az általunk főzött málnaszósszal tesszük az ízt teljessé. Az édes tejes chia magos alap és a kissé szintén édesnek mondható mangó nagyon jól harmonizál a savanykás málnával” – ismerhettük meg a termék előállítását.
Kirschner Zoltán a nehézségekre is kitért, mint mondta, a legnagyobb problémát az állandóan változó árak jelentik. A drasztikus alapanyagárak és a működési költségek emelkedése az elmúlt egy-két évben sok nehézséget okozott a cégnek. „Ezek jó kezelésének az árak kialakításánál nagyon fontos szerepe van, és ez nagy kihívást jelent” – ­fűzte hozzá, megjegyezve, hogy tapasztalhatóan növekszik az a vásárlói réteg, akik arra is odafigyelnek, milyen terméket vásárolnak, és nem csak ár alapján döntenek.

Elismert hazai fekete
A Mocca Negra Zrt. árbevétele az elmúlt években folyamatosan növekedett, annak ellenére, hogy a magyarországi kávéfogyasztás folyamatosan csökken, vagy maxi­mum stagnál – mondta el ifj. Szabó Péter ügyvezető.
„A kávépiac különösen érzékeny a környezeti és gazdasági változásokra. Tavaly novemberben elindult a nyerskávé-tőzsde drasztikus emelkedése, ami 2024 márciusára soha nem látott magasságokba emelkedett. Az idei évben heti szinten látunk újabb és újabb „rekord­beállításokat”, ami igen nagy próbatétel a pörkölőüzemek számára” – jegyezte meg az ügyvezető. Hozzátette: a nyerskávé árának változása mellett az elmúlt évek másik nagy kihívását a gyártási költségek optimalizálása jelenti.
„A Bravos az egyetlen magyar márka a kávépiacon, ahol a termelés teljes folyamata Magyarországon zajlik. A világ különböző tájairól – főként Afrika, Ázsia, Dél- és Közép-Amerika országaiból – származó, 100%-ban ellenőrzött minőségű nyerskávét szentendrei gyárunkban pörköljük és csomagoljuk, hogy Bravos kávéink minél rövidebb ellátási láncon, minél frissebben és gyorsabban eljussanak a hazai háztartásokba” – mondta lapunknak az ügyvezető igazgató. Hozzátette: a tudatos vásárlók körében pedig fontos szerepet játszik a kávé származási helyéhez vagy tartalmához köthető pozitív tulajdonság, valamint a frissesség, amit a hazai pörköléssel tudnak elérni.
Ifj. Szabó Péter szerint a vásárlókban egyre inkább tudatosodik, hogy a magyar gyártók kiváló minőségű termékeket gyártanak. Mint mondta, az ellátási lánc is rövidül, „így a magyar fogyasztók a legfrissebb kávétermékekhez juthatnak, amennyiben a Mocca Negra Zrt. termékeit választják”.
Az új kávézási trendek kialakulása és a fogyasztói szokások változása folyamatosan motiválja a Mocca Negra Zrt.-t abban, hogy mindkét márkájának kávéit a jövő generációja is fogyaszthassa. A magyar háztartásokban több mint 30 éve jelen lévő Bravos márkájú kávé az erősebb, magasabb koffein­tartalommal bíró „robusta” típusú kávéfogyasztók igényeit próbálja kielégíteni. A fiatalos, impulzív Mantaro márka bevezetése fontos mérföldkő volt a Mocca Negra Zrt. számára, hiszen ezekkel a felső-közép kategóriás prémium termékekkel tovább szélesítette kiterjedt portfólióját a vállalat. Emellett a fogyasztói szokások folyamatos változását figyelembe véve, a cég elindult a kapszulás, valamint a speciality kávék irányába is.
„Az innovációink olyannyira jól sikerültek, hogy többször is megnyertük az Év Terméke Díj és a MagyarBrands Díj elismerést is. A MagyarBrands Díjat a ’Kiváló Fogyasztói Márka’ kategóriában nyerte el több éven keresztül, ­mindez pedig bizonyítja, hogy olyan hazai értéket képviselünk, amely a vásárlóink számára a megbízhatóságot és a minőséget jelentik” – vélekedett ifj. Szabó Péter.

Támogatják a magyar termékeket

A Magyar Termék Nonprofit Kft. 18 éve azon dolgozik, hogy minél több fogyasztót elérve ráirányítsa a figyelmet a magyar termékekben rejlő igazi értékekre, melynek alapja az ezeket előállító vállalatok összefogása. Évről évre egyre több cég dönt a védjegyhasználat mellett (2024. április 1-jei adat szerint 256 cég, 5600 védjegyes termék). Benedek Eszter, a Magyar Termék Nonprofit Kft. ügyvezetője szerint ennek az is az oka, hogy a Magyar Termék védjegyek kiemelkedő ismertsége és elismertsége mellett a fogyasztókat megszólító kampányok is minden eddiginél széleskörűbbek. A promóciók az online és offline kommunikációs tér, valamint a közösségi marketing eszközeit integráltan felhasználva biztosítják a védjegyhasználók számára a hatékony márka- és termékismertség növelést.
„Az eredmények igazolják az erőfeszítéseket, ­hiszen a közelmúltban készült online felmérés szerint a fogyasztók 90%-ának fontos, hogy a boltok polcain megtalálják a magyar termékek széles kínálatát* és 74%-uk tudatosan keresi a Magyar Termék védjegyes árucikkekhez köthető promóciókat*” – ismertette.
Az elhúzódó háborúk és az infláció, sőt, már a pandémia alatt is sok kihívással kellett szembenéznie a fogyasztóknak. A világjárvány alatti időszakban jelentősen megnőtt a hazai termékek iránti bizalom, ami a nonprofit szervezet felmérése szerint mind a mai napig jelentős: a vásárlók 45%-a a hazai termékeket a biztonsággal és a megbízható magyar gyártóktól érkező termékekkel azonosítja.**
„A kedvezőtlen gazdasági változások hatására az egyébként is árérzékeny magyar vásárló még inkább megnézni, hogy milyen termék kerül a kosarába. Ebben a helyzetben a korábbinál is fontosabb felhívni a figyelmet azokra az előnyökre, melyek kiemelik a termékeket a piaci kínálatból” – fogalmazott ­Benedek Eszter. Hozzátette: az élelmiszergyártók kínálatának közelebbi megismertetésében segítenek a Magyar Termék Nonprofit Kft. közösségi kampányai, melyben a résztvevők minimális költségvállalás mellett sokszoros kommunikációs értéket kapnak, ami a számukra egy hatalmas érték. Mint mondta, 2024-ben a fókusz azon van, hogy megmutassa, mit jelent valójában hazai terméket vásárolni: „Amikor egy »Magyar Termék« védjegyes árut a kezünkbe veszünk, érdemes bepillantani a színfalak mögé: akkor megláthatjuk, hogy a hazai termékek mögött hazai munkahelyek, családok, emberek, sorsok állnak. Sőt, ott rejlenek történelmi és kulturális értékeink, a teljes múltunk, jelenünk és jövőnk. – A hazaiban több van!”

*2023. júliusban a Magyar Termék Nonprofit Kft. által
a www.magyaranyero.hu oldalon végzett ~7100 fős online kérdőívet kitöltő válasza alapján megadott eredmény.
** 2023. decemberben a Magyar Termék Nonprofit Kft. által
a www.magyaranyero.hu oldalon végzett ~10 000 fős online kérdőívet kitöltő válasza alapján megadott eredmény.


Felfrissült a régi márka

A zöldségkonzerv kategória összességében csökkent, a kategórián belül pedig a saját márkás termékek növekedése – hasonlóan a nyugat-európai trendekhez – tapasztalható, tudtuk meg a Vajdahunyadi Csabától, a Globus Konzervipari Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatójától.
Mint említette, a Globus termékek vonatkozásában a 100 éves születésnapot övező kampány eredményeként pozitív eredményeket lehet tapasztalni a bolti forgalmakban és a vásárlók visszajelzései alapján is.
„Úgy vélem, egyre tudatosabbak a magyar vásárlók, ezért jelentős döntési tényezővé vált a termék származása és gyártási helye a vásárlási döntéseknél” – mondta Vajdahunyadi Csaba, és hozzátette, fontos azonban ­kiemelni, hogy ­ennek a tudatosságnak is „van ára”, egy bizonyos árkülönbség ­mellett működik jól a tudatosság, afölött már csak szinte a ­polci ár dönt.
„A designváltás és a márka felfrissítése, ­újrapozícionálása volt a legfontosabb feladatunk, aminek eredményét egyrészt a boltok polcain, másrészt pedig márkakommunikációnkban is tapasztalhatják vásárlóink. Természetesen több olyan projekten dolgozunk, amikben számunkra eddig nem feltérképezett kategóriába belépést készítjük elő párhuzamosan olyan projektekkel, amik a jelenlegi választék opti­malizálását és a régiónk sajátos igényeihez való további termékek és receptek finomhangolását jelenti” – említette.
A kedvezőtlen gazdasági helyzet és a környékünkön ­zajló sajnálatos események érezhetőek az impulz kategóriába tartozó zöldségkonzervek forgalmán is, a kategória ­csökkenési trendjének megfordítása okozza jelenleg a legnagyobb ki­hívást. Vajdahunyadi Csaba egy Európában új versenyzőre is felhívta a figyelmet: a kínai gyártók megjelenése is komoly kihívások elé állítja az iparágat, nemcsak a hihetetlen árverseny miatt, hanem az áthúzódó készletek kezelése kapcsán is.

Mint megtudtuk, a tapasztalat és a kereskedelmi partnerek visszajelzése is azt erősíti meg, hogy jelentősen megnő a termékek iránti érdeklődés a hazai termékeket támogató kampányok alatt. Azonban, mint minden kampánynak és akciónak, van egy jól érzékelhető és mérhető hatása a kategória vásárlási szokását illetően.
„A védjeggyel ellátott termékeket határozottan keresik a vevők. Ezek a kampányok a kereskedelmi partnerek részéről is kiemelt hangsúlyt kapnak, több csatornán hirdetik magát az akciót és benne a kiemelt termékeket is, így mondhatjuk azt, hogy a figyelem központjába kerülnek. Véleményünk szerint egyre inkább fontos a magyar vásárlók­nak megbízható származású, kiváló minőségű és versenyképes árpozíciókkal bíró, hazai gyártású termékeket vásárolni. Ebben szeretnénk a vásárlóknak a ­következő – akár száz évben is – lehetőséget biztosítani” – mondta a kereskedelmi és marketing igazgató.

Egyedi termékkínálattal hódít
„Igyekszünk mindig áhított termékekkel kijönni a piacra, azaz olyanokkal, amelyekre az étel­érzékeny és egészségtudatos vásárlók régóta vágynak, de az étkezési szokásuk megváltoztatása miatt kénytelenek voltak lemondani róla” – mondta Kiss Enikő, a Vegan-Health Kft. tulajdonos-ügyvezetője. Mint ismertette, ebben az esetben három fázisa van a folyamatnak: érdeklődés, kipróbálás, kóstolás és véleményalkotás. Az első kettő fázist támogatják a kampányok, ha pedig a vásárlóknak ízlik a termék, akkor rendszeresen vásárolják, illetve ajánlják hozzájuk hasonlóan étkező ismerőseiknek.
„Fontos kiemelni, hogy a mi vásárlóink az ételérzékeny és egészségtudatos emberek, azaz a hazai terméket választó vásárlók egy szegmense. Számukra a legfontosabb terméktulajdonság az összetevők listája és az ízélmény. Ha ebben kielégítjük a vásárló igényét, akkor hosszú távon lesz lelkes vásárlónk” – magyarázta.
Kiss Enikő szerint a hazai és magyar termékek választása termék-, kategória- és árfüggő. Mint mondta, vannak olyan termékkategóriák, ahol egy-egy külföldi gyártó jó összetevőkből készült, sok helyen elérhető és jó áron beszerezhető terméket kínál. Ezt szívesen választják az emberek, még akkor is, ha vannak jó magyar alternatívák. A különlegesebb, egyedibb vagy kifejezetten magyar ízlésre szabott termékek esetén pedig a hazai gyártók élveznek előnyt.

Idén csupán néhány egészséges összetevőből, transz­zsírsavaktól, adalékanyagoktól, keményítőktől mentesen készülő vegán vajkrém alternatívákkal és körözöttel bővíti szortimentjét a Vegan-Health Kft. „Számunkra nem csak az a fontos, hogy feltüntethessük a címkén a „vegán” jelzőt. Legfontosabb törekvésünk, hogy minden termékünk valóban tápláló, néhány tiszta összetevőből készüljön és csodálatosan finom legyen” – hangsúlyozta a tulajdonos-ügyvezető.
A Vegan-Health Kft. 2014-es alapítása óta 2022-ig folyamatosan nőtt, azóta pici visszaesést tapasztalható.
Mint megtudtuk, a vásárlások visszaesésének hatására a vállalat több viszonteladó partnere bezárt. Főként vidéken látni ezt a tendenciát.
„Ennek ellenére a termékkínálatunk egyediségének és sokrétűségének köszönhetően folyamatosan bővül az új partnereink köre. Jelenleg tehát a legnagyobb erőfeszítéseinket a viszonteladó partnerek bővítésére helyezzük” – mondta Kiss Enikő.

Versenyre kelni
Az Engelhardt Dióbirtok az ország egyik legnagyobb diótermelő és feldolgozó vállalkozásaként az elmúlt 5 évben intenzív márkaépítésbe és piacbővítésbe kezdett. Korábban csak „egyszerű”, néhány nagykereskedőt kiszolgáló mezőgazdasági termelőüzemként működött. Mára két nagy áruházlánc országos beszállítói lédig, IFCO rekeszes héjas dióval, dióbéllel pedig közel 100 cukrász- és sütőipari céget látnak el egész évben, országszerte, így termékeik iránt folyamatosan növekszik a kereslet.
„Számunkra a legfontosabb a konstans magas minőség, ennek megfelelően kizárólag magyar ültetvényeken termelt dióval dolgozunk, amiket vagy mi magunk termelünk, vagy a betakarítástól kezdve mi dolgozunk fel” – fogalmazott Engelhardt Ádám, az Engelhardt Dióbirtok tulajdonosa. – Azok a cukrász- és sütőipari partnereink választanak minket, akiknek a minőség és a héjmentesség fontosabb, mint a legolcsóbb ár – ebben ugyanis nem tudunk versenyezni a keleti importtal. Áruházlánci partnereinknél a minőség mellett kulcsfontosságú a hazaiság, legalábbis a héjas dió esetében” – tette hozzá.

A tapasztalat azt mutatja, hogy nem könnyű bejutni az üzletek polcaira. Az Engelhardt Dióbirtok hiába vezette be tavaly az igényesen csomagolt, 20 dkg-os – csomagolásán is hangsúlyosan jelezve –, hazai dióbél terméket, egyelőre egyetlen áruházlánc sem érdeklődött iránta.
Minden drágul, csak a dió nem – néhány hónapja ­ezzel a leaddel indított hirdetési kampányt az Engelhardt Dióbirtok. A tulajdonos szerint ez összefoglalja a legnagyobb kihívást a piac utóbbi években mutatott hullámzása mellett: azaz drasztikusan növekvő inputanyag költségek és munkabérek mellett kell úgy működni, hogy a termékek ára nem, vagy alig növekszik. A cég igyekezett felkészülni erre az elmúlt években, így nagy beruházásokkal szinte az összes folyamatot automatizálta, így ma úgy tud kész diótermékeket előállítani, hogy nem ér hozzá emberi kéz.
„Minden nehézség ellenére a keresletünk szerencsére évről évre növekszik, hisszük, hogy a kampányok mellett legalább ennyire fontos, hogy sosem hozunk kompromisszumot a minőségben. Erős keresleti piac esetén sem engedünk ki olyan árut, ami nem teljesíti az általunk támasztott magas elvárásokat” – mondta Engelhardt Ádám.

Jelenlét minden háztartásban
„A burgonya alapélelmiszer, szinte minden háztartásban és gasztronómiai egységben ott van. A GoldenBurg márka forgalma a Covid alatt még nőtt is, hiszen több háztartásban otthon főztek. Forgalmára nem hatott jelentősen a válság sem, köszönhető az ársapkával mesterségesen alacsonyan tartott áraknak” – mondta Kulich Éva, a Haladás Mező­gaz­dasági Zrt. kereskedelmi és marketing igazgatója, hozzá­téve: „az, hogy a termelő és a kereskedő ezt hogyan élte meg, más kérdés”.
A GoldenBurg márka 2024 tavaszán lesz 5 éves. Míg az első 2 év főként a fogyasztói kapcsolatfelvételről szólt, a következő években a megszerzett fogyasztói bizalmat igyekezett erősíteni, és természetesen minél több vásárlót elérni és megszólítani, azt is kommunikálva, miben különbözik a GoldenBurg burgonya a kereskedelmi hálózatokban kapható egyéb termékektől – tudtuk meg.
„A Haladás Mg Zrt. két terméke 2019 óta Magyar Termék védjegyes. Azért tanúsíttattunk, mert hisszük, hogy a zöldség-gyümölcs termékek között talán még nagyobb jelentősége van a magyar alapanyagnak és értéke a magyar termelőnek” – fogalmazott Kulich Éva.
Az élelmiszerpiacon minden kereskedelmi lánc több beszállítóval dolgozik, így nagy a verseny köztük, ugyanakkor a termék range burgonyából elég szűk. A két alaptípust – főzni és sütnivaló burgonya – mindenki tartja, a harmadikat, a salátaburgonyát már kevesebben.

Mindemellett fontos tényező, hogy változott és fejlődött a környezettudatosság. Egyrészt a kereskedelmi láncok egy része átállt tisztítható, körforgásos rendszerben használható, egységes műanyag rekeszekben történő szállíttatásra. „Másrészt mi magunk is preferáljuk az egynemű csomagolóanyagok használatát” – ismertette, kiegészítve azzal, hogy természetesen a termékfejlesztésben is van fejleszteni való: akár új fajták bevonása, akár konyhakészebb termékek piacra juttatásával.
„Sokat dolgozunk azért, hogy vásárlóink kedvében járjunk, és persze, ha már a tudatukig eljutottunk, a kosaraikba is bekerüljünk. A social media az egyik leghatékonyabb platform erre – vélekedett Kulich Éva a termékekre fókuszáló kereskedelmi kampányok jelentőségéről. – A legjobb és leg­nagyobb láthatóságot biztosító pedig még mindig a televízió – a mi vevő­körünk tekintetében. A főzős realityk verhetetlenek. A sales területen pedig kereskedelmi partnereinkkel történő újságos együttműködés tudja megmozgatni a forgalmat.”
A Magyar Termék védjegy használójaként a GoldenBurg burgonyák is rendszeresen részt vesznek közösségi kampányokban, mind országos, mind pedig a hálózatok egyéni promócióiban. Kulich Éva szerint ez azon túl, hogy láthatóságot ad a márkának, az ismertségét is növeli, mindemellett a tapasztalat azt mutatja, hogy nemcsak a vásárlók, de a kereskedelmi partnerek is hálásak a részvételért.


Erősít a hazai érték
Az elmúlt egy-két évben termékcsaládonként változóan alakult a Cerbona Élelmiszergyártó Zrt. forgalma, ám összességében ­növekedést tapasztalt a legtöbb kategóriában. „A szelet forgalmunk szépen növekedett, ahogyan a funkcio­nális termékeké is. A ­müzli kategóriában észleltünk egy kisebb visszaesést, amit azonban az egész piac érzékelt” – tudtuk meg Pókecz Anna marketingvezetőtől.
Mint mondta, a vásárlók több szempont – főként az ár, minőség és megbízhatóság – alapján döntenek, melyik terméket tegyék a kosarukba. „Azonban a mi esetünkben kifejezetten nagy szerepet játszik a márka magyar múltja és a nosztalgikus emlékek, amiket az emberek hozzákötnek. Úgy gondoljuk, hogy a hazai termékek nagy előnnyel bírnak és sok esetben döntési pont a vásárlóknak” – egészítette ki.
A vállalat több kutatása is igazolja, hogy a fogyasztók előnyben részesítik a hazai termékeket, ez különösen igaz a friss élelmiszerekre. Vannak vásárlók, akik kifejezetten hazai termékeket keresnek, de tapasztalható, hogy pozitív termékelőny, ha a vásárló találkozik a hazai termék ikonnal, de nem külön azt keresi. „Ez talán inkább a kategóriánkra jellemző” – tette hozzá a marketingigazgató.
Mint mondta a Cerbona munkatársai szeretik a hazai termékekre fókuszáló kereskedelmi kampányokat, amik mindig sikeresek szoktak lenni. „Úgy gondoljuk, hogy az egymást erősítő megjelenések a többi hazai gyártóval segítik a kampányok sikerességet” – vélekedett, kiegészítve azzal, hogy a kampányok alatt nagy szokott lenni a fogyasztói érdeklődés.
Pókecz Anna szerint vannak vásárlók, akik kifejezetten keresik a védjegyeket, de a legtöbb vásárló inkább csak plusz, pozitív termékelőnynek találja a védjegyet, amennyiben találkozik vele a csomagoláson. A vásárlók örülnek, hogy itthoni gyártást támogathatnak és közelebb érzik magukat a márkához.
A fogyasztói szokások teljes mértékben befolyásolják a Cerbona fejlesztéseit. Pókecz Anna megemlítette, hogy stratégiáját kutatásokra, vállalati célokra és fogyasztói trendekre alapozza a vállalat. Mint megtudtuk az évben a legnagyobb újdonság egy desszertszelet-vonal bevezetése lesz, amit kifejezetten az édességkedvelőknek fejlesztett ki a vállalat.
„Célunk, hogy minőségi, kiváló ár-érték arányú termékeket kínáljunk a fogyasztóinknak. Kihívás, hogy továbbra is kedvező áron tudjuk tartani termékeinket kompromisszumok nélkül, egy dinamikusan változó gazdasági helyzetben – fogalmazott. – Az akadályokat egyelőre jól vettük!”

Túllépni a kihívásokon

A hazai ásványvíz piac 14,6%-ot csökkent 2023-ban a 2022-es évhez képest mennyiség tekintetében. (MAGYÜSZ 2023). Ezzel szemben a Mizse márka, és a vállalat értékesítése nagyjából megegyezett a 2022-es évi mennyiséggel. Míg a teljes ásványvíz piac 7%-os mennyiségi csökkenést, addig a Mizse 10%-os emelkedést tudhat magánék 2024 első két hónapjának adatai alapján (ltr, Nielsen 2024. jan-feb ytd). „Minden márkánk jó teljesítményt mutat, azaz tudott növekedni az év első két hónapjában” – ismertette Kozák Krisztina, a Magyarvíz Kft. marketingvezetője.

Mint mondta, a vásárlók egyre tudatosabbak, megnézik a termékcímkét, ezért is tünteti fel a gyártó a MagyarBrands, SuperBrands, FoodAwards díjakat a címkén. „Előfordult, hogy címkemódosítással lekerült egy-egy fontos információ a címkéről, például a pH-érték, a szemfüles vásárlók azonnal jelezték, ezért visszatettük.”

2024 júliusától kötelezően eleget kell tenni annak az európai uniós irányelvnek, amely előírja, hogy a műanyag palackokon a kupakot környezetvédelmi okokból úgy kell rögzíteni, hogy azok a felbontás után is a palackon maradjanak. Ennek megfelelően a Magyarvíz Kft. is ­rögzíti a kupakokat a palackjaihoz. A Mizse ízesített ásvány­vizekkel jelentkezik idén, melyek egészséges alternatívái az üdítőknek. A másfél literes, természetes ásványvíz alapú, szénsavas üdítőitalok három ízben kerülnek forgalomba: Citrom-lime, Bodza, Sárkánygyümölcs-málna. A vizek 100% természetes összetevőkből készülnek, cukor és tartósítószer nélkül.
Kozák Krisztina szerint jelenleg a legnagyobb kihívás a visszaváltásra történő felkészülés. „Minden termékünkön címkecserét hajtunk végre az előírásoknak megfelelően, ráadásul a legnépszerűbb kiszereléseken ún. zöld üzenetekkel hívjuk fel a figyelmet a változásokra, úgy mint: Egy palack = ötven forint! Ne taposs laposra! Ép címkével gyűjts!” – ismertette.

Növekvő siker és kedveltség
„Az elmúlt évek beszámolóiban egyetlen az állandó, mégpedig a változás és a kihívás. Ez 2023-ban sem volt másképp” – fogalmazott Horváth Adrienn, a Márka Üdítőgyár Kft. marketing és HR igazgatója. Mint mondta, a Márka Üdítőgyártó Kft. minden évben, minden szomjoltó kategóriában a nehézségek mellett, vagy azok ellenére pozitív eredménnyel zárta az előző évet – idén is így lesz.
„Az általunk gyártott, klasszikus értelemben vett szénsavas üdítők mennyiségi növekedése az előző évhez képest 20%, amelynek 70%-a a gyártói, brand termékeink és 30%-a a partnereink részére palackozott Private Label termékek. Piaci részesedésünk 14%” – ismertette.
Horváth Adrienn kiemelte, a piaci trenddel ellentétben a Márka Üdítőgyártó Kft. az ízesített vizek kategóriájában növelni tudta piaci részesedését olyan mértékben, hogy az mostanra elérte immáron a 37%-ot. Ebben a szegmensben 2022-höz képest mennyiségben 68%-kal tudta növelni az eladásait.
„A fentiek fényében fejlesztettük ki a Márka szénsavas limonádék új verzióit: 2 L-es kiszerelés, újszerű és tradicionális ízekben egyaránt, ami a sárkánygyümölcs, kaktusz és feketeribizli. További fejlesztéseink pedig új csomagolások bevezetésére irányulnak az év előttünk álló időszakában – kiszerelést és alapanyagot is ­beleértve” – árulta el lapunknak a marketing és HR vezető.
A háborús konfliktusok, az ágazatot érintő változások kedvezőtlen hatásai továbbra is fennállnak, ami visszaesést eredményezett a piacon az egész szektorban. A piaci szereplők eredményessége drasztikusan csökkent mind a gyártói, mind a kereskedői oldalon.
„Mindezek ellenére, illetve mindezekkel szemben a Márka Üdítőgyártó Kft. az 50., jubileumi évét pozitív eredményekkel zárta és 2024 első negyedéve is a tervezett növekedést hozza. Büszkék vagyunk rá, hogy a kedvezőtlen külső körülmények ellenére, nemcsak értékben, de mennyiségben is növekedést tudtunk elérni, pozitív eredményekkel. A folyamatosan csökkenő piacon tudtuk a részesedésünket minden szomjoltó kategóriában növelni” – hangsúlyozta.

Kedvelt az ismert márka
Mosoni-Preisz Judit, a GeePower Manufacturing Kft. brand mana­gere szerint az FMCG szektorban a vásárlók egyre inkább keresik a hazai előállítású termékeket, hogy tudatosan támogassák a magyar gazdaságot. A Covid-időszak vállalkozásokra gyakorolt negatív hatása sokakban keltette fel a szolidaritás érzését és az igényt a magyar eredetű termékek vásárlására, ezen keresztül a hazai kis- és középvállalatok támogatására.
„A vásárlással a fenntarthatósághoz is hozzá kívánnak járulni, hiszen a rövidebb szállítási út­vonal az adott termékhez kapcsolódó ökolábnyom csökkentésével is együtt jár. Kutatások bizonyítják, hogy a vásárlók széles köre ­számára a csomagoláson található magyar védjegy minőségi garanciát jelent” – említette.
Ahogy az FMCG kategóriák többségénél, úgy a sampon-­hajápolás piacon is volumen visszaesés volt tapasztalható a 2023-as évben. 2023 őszétől azonban már a teljes haj­piac szintjén javulni látszanak a forgalmi adatok, ha ­lassan is, de visszatérőben van a növekvő tendencia volument és értéket tekintve is.
A WU2 több évtizedes hagyományokkal rendelkező, széles körben ismert és kedvelt, kedvező ár-érték arányú magyar márkaként nem sínylette meg a válsággal járó vásárlóerő csökkenést annyira, amennyire a nemzetközi márkák. „Ezzel párhuzamosan intenzív márkaépítő tevékenységünknek és a növekvő fókusznak köszönhetően az elmúlt időszakban növekedési pályára állt a WU2 forgalma. Elindult a social media kommunikációnk és az elmúlt fél évben 2 komolyabb outdoor, illetve rádiókampány és sajtómegjelenések is támogatták a brand image építését, nagy sikerrel” – mondta Mosoni-Preisz Judit.

„A WU2 egy szeretet-márka, ezt tapasztaljuk a közösségi oldalunkra érkező hozzászólásokból és a plakátokra adott reakciókból, az általános fogyasztói visszajelzésekből is. Szlogenünk, a „Generációk ajánlásával” azt ­erősíti, amit mi is tapasztalunk: a 35+-os korosztályban nagyon magas a márkaismertség és a lojalitás, a szülői és nagy­szülői kötődés dominál” – fogalmazott a marketing manager. Hozzáfűzte: a márka önmagában kellemes, nosztalgikus emlékeket ébreszt, hiszen a WU2 a gondtalan gyerek­kort és a családi együttlétet juttatja a fogyasztók eszébe. „Mindezt a különböző kommunikációs csatornákon erősítjük és folyamatosan dolgozunk a portfolió bővítésén, termékfejlesztéseken is.”

Fontos a megbízhatóság
Az első magyar fejlesztésű Green Brand-díjat elnyerő Natur­clea­ning tisztítószertermékek alig néhány éve találhatóak meg a multinacionális kiskereskedelmi hálózatok polcain. Ez az elismerés bizonyítja és megmutatja a fogyasztók és az üzleti ügyfelek számára a vállalat és a termékek bizonyított ökológiai fenntarthatóságát.
A már 14 éves Cudy Future Kft. az ISO 9001, 14001 és GMP szabványoknak megfelelően szabályozott folyamatokat üzemeltet. Kulcsár Ildikótól, a Cudy Future Kft. ügyvezetőjétől megtudtuk, hogy a vállalatnak ez a folyamatosan működtetett és fejlesztett integrált rendszer segített a multik által elvárt gyors és pontos beszállítások, valamint az ellenőrzött, állandó termékminőség megvalósításában. 
„A Naturcleaning tisztítószertermékek iránt folyamatosan nő a kereslet, ami nemcsak a zöld trendeknek, hanem a márka és az etikus vállalkozás ismertségének is ­köszönhető” – vélekedett az ügyvezető. Mint mondta, a folyamatosan ­növekvő fogyasztói érdeklődés arra ösztönzi a céget, hogy tovább bővítsék a Csepke baby, valamint a Tappancsbarát termékek palettáját.
Kulcsár Ildikótól megtudtuk, hogy a hazai termékekre fókuszáló kereskedelmi kampányokat nagyon hasznosnak tartja. Nemcsak a kampány ideje alatti forgalomra gondolok, ettől fontosabb és hosszú távú a kampány szemléletformáló ­hatása. Mindezen túl a védjegyek is – melyek ismertebbek, egyre többen keresik – segítenek, növelik a termék hitelességét.
„Aki hazai terméket vásárol, az legyen büszke arra, hogy egy magyar vállalkozást támogat a vásárlásával, hogy a terméknek nagy valószínűséggel kisebb az ökológiai láb­nyoma a rövidebb távolságú kiszállítás miatt, és hogy élénkíti a magyar gazdaságot” – fogalmazott.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. áprilisi szám)

DIGITÁLIS LAPSZÁM ITT: