A laktózmentes termékek iránt egyre nagyobb az érdeklődés, aminek hatására a gyártók folyamatos termékfejlesztésekkel, ízkombinációkkal színesítik a piaci kínálatot. Mára a mentes termékek annyira elfogadottá váltak, hogy nem kizárólag az ételintoleranciával élők, hanem a háztartásba tartozó személyek is ezeket a termékeket fogyasztják.

Átlagosan minden tizedik felnőtt és még több gyerek mutat túlérzékenységet valamilyen ételre, ennek ellenére a diagnózis a szakemberek szerint ma sem egyszerű, a gyógyítás pedig nem mindig sikerül. Egészen a közelmúltig a laktózintoleranciában szenvedő embereknek fel kellett hagyniuk a tejtermékek fogyasztásával. Ma már a tej­termékek széles választékából választhatnak.

A laktózmentes termékek egyre népszerűbbek, és nem kizárólag azok körében, akik egészségügyi problémák miatt választják a mentes élelmiszereket.Átlagosan minden tizedik felnőtt és még több gyerek mutat túlérzékenységet valamilyen ételre, ennek ellenére a diagnózis a szakemberek szerint ma sem egyszerű, a gyógyítás pedig nem mindig sikerül.

Egészen a közelmúltig a laktózintoleranciában szenvedő embereknek fel kellett hagyniuk a tejtermékek fogyasztásával. Ma már a tej­termékek széles választékából választhatnak. A laktózmentes termékek egyre népszerűbbek, és nem kizárólag azok körében, akik egészségügyi problémák miatt választják a mentes élelmiszereket.

A GfK Étkezési szokások tanulmányának legutóbbi felmérése szerint a 2016-ban a laktózmentes terméket vásárlók 86%-a laktóz intolerancia által nem volt érintve. Habár a háztartások mindössze 7,4%-a jelezte, hogy problémái vannak a laktóz emésztésével, az év minden hónapjában a háztartások nagy része (51,7%) vásárolt legalább egyszer laktózmentes tejet, sajtot, joghurtot, tejdesszertet, ízesített tejitalt, jégkrémet, tejfölt, tejszínt, vajat vagy tejes snackeket.  Az ételallergiás fogyasztók kiszolgáltatott helyzetben vannak, vásárláskor elsősorban az élelmiszer címkéjén feltüntetett információk alapján hozhatnak döntést. A tej és tejtermék legfontosabb tápanyaga a kalcium, így teljes elhagyása az étrendből megfelelő pótlás nélkül hiányállapotot eredményez. A laktózmentes tejtermékek gyártása során értékes fehérjékben, kalciumban és vitaminokban gazdag, könnyen emészthető ételeket állítanak elő. 

Bővülő választék

A Meggle Magyarország mentes családja már lassan 10 éve jelen van a piacon, hosszú éveken keresztül főleg a 1,5%-os UHT tej szerepelt a kínálatban, a jól ismert, laktózmentes Creme Pattiserie termékcsaláddal együtt. Az évek folyamán bővült a szortiment mind a Meggle márka alatt, mind cég által gyártott saját márkás termékek kategóriájában. A portfólión belül ma már megtalálható a főzőtejszín, a habtejszín, a habspray, de a friss túró és a Cottage Cheese is.

„Az utolsó egy évben a vegánoknak szóló termékekkel is megjelent a Meggle Magyarország. Annak ellenére, hogy Magyarországon ennek a termékkörnek elég kicsi a piaca, folyamatosan növekszik, nemcsak divatossága, hanem az egészségügyi tényezők miatt is” – mondta el Jaroslav Horváth, a Meggle Hungary Kft. cégvezetője.A mentes termékek piaca dinamikusan növekszik hazánkban, azonban a szomszédos országokkal összehasonlítva a magyar piaci szegmens még elég kicsi. „Tapasztalatom alapján elmondható, hogy Európa és a világ más országaiban a funkcionalitás egyéb formái terjeszkednek.

Többek között a „ready 2 eat” egészséges élelmiszerek vagy az „on the go” egészséges reggeli-ebéd-vacsora formák” – jegyezte meg Jaroslav Horváth, hozzáfűzve, hogy ennek elsősorban a közhelyszerűen hangzó rohanó világ az oka, hiszen a fogyasztóknak egyre kevesebb idejük jut a főzésre, és az ételek nyugodt elfogyasztására, noha az egészéges és tudatos táplálkozás iránt vágyuk létezik. Jaroslav Horváth véleménye szerint a dinamikus FMCG piacon folyamatos innováció nélkül nem lehet fennmaradni, hiszen élelmiszer kategóriában megjelenő innovációk csak egy része éli túl az első két évet.

„Tény, hogy egyre nehezebb minden évben újabb innovációkkal előállni és az újdonságokat marketing oldalról támogatni. Sok a márka, sok a marketing kommunikáció, a generációk közötti távolságokat és különbségeket pedig ma már külön kommunikációs csatornákon szükséges közelebb hozni” – fogalmazott a cégvezető, megjegyezve, hogy mindennek ellenére a Meggle Magyarország minden évben megjelenik valami újdonsággal a piacon. Mint elmondta: a Meggle legutóbbi újdonsága a vegán életstílust teszi egyszerűbbé. A laktóz- és tejfehérjementes Meggle Creme Patisserie Decor 500 ml-es kiszerelésben kapható növényi zsírt tartalmazó édesített habalap és a Meggle Creme Cuisine Főzőkrém 15%-os növényi zsírt tartalmazó főzőkrém iránt folyamatosan nő a kereslet.
„A Meggle termékeink nagy része UHT termék, ezért fontos szerepet kap a praktikus csomagolást kínáló TetraPak minőségi csomagoló anyaga, ami többféle kiszerelésben nyilvánul meg a mi termékeink esetében” – jegyezte meg Jaroslav Horváth.

Ha egy háztartásban egy ételallergiával élő számára különféle alapanyagokból készítik el a mentes ételeket, akkor a 200 ml-es kiszerelés elég mennyiség a számukra, de ha az egész háztartás egységesen süt és főz, akkor a vásárlás során már az 500 ml-es termék után fognak nyúlni a polcokon.Általánosságban elmondható, hogy a mentes termékek drágábbak az általános termékekhez képest, ezért azok számára, akik divatból fogyasztják ezeket a termékeket, legtöbbször nem okoz nagyobb gondot az emelt ár.
„De személyesen is találkoztam már olyan az egészségügyi problémákkal küszködő, többgyerekes családokkal, akik megfontolják, hogy mire adnak ki pénzt és mennyit költenek bizonyos élelmiszerekre. Ezért a Meggle Magyarország is törekszik arra, hogy az árkülönbözet minimális legyen."

A trendek előtt járva

„A változó fogyasztói igények folyamatos fejlesztésre ösztönöztek minket, aminek köszönhetően a Mizo termékportfóliójában megjelentek a laktózmentes termékek is. Mára igen széles laktózmentes szortimenttel büszkélkedhetünk, legyen szó sajtról, túróról, joghurtról, túródesszertről vagy kefirről, mindenki megtalálja kedvenceit ebben a mentes kategóriában is” – ismertette a Sole-Mizo Zrt. termékkínálatát Nagy Nóra, a cég marketing kommunikációs specialistája.

Mint megtudtuk, a Sole-Mizo ízesített tejitalai közkedveltek a fogyasztók körében. Jelenleg a kakaó tejital kapható laktózmentes változatban is. Ám a jövőbeli tervek között szerepel ennek a termékkategóriának a bővítése még több ízzel, laktózmentes választékban. Nagy Nóra elmondta, hogy a fogyasztói igények, illetve a változó trendek megmutatják az utat a fejlesztések terén. A Sole-Mizo célja, hogy minden laktózérzékeny fogyasztó is teljes életet tudjon élni, ezért a laktózmentes termékek körét folyamatosan bővítik.

„2017-ben hat ízben került bevezetésre a Mizo Coffee Selection termékcsalád, amely közül a Cappuccino ízesítésű ital laktózmentes. „A nagy siker­re való tekintettel szerettünk volna azon fogyasztóinknak is kedveskedni, akik diétáznak, cukormentesen étkeznek, illetve laktózérzékenyek, így a tavalyi év elején három új ízzel bővítettük a Mizo Coffee Selection termékpalettát” – említette a marketing kommunikációs specialista, hozzátéve, hogy a cég laktózmentes termékcsaládja a tavalyi év végén egy újabb termékkel bővült, amikor is bevezetésre került a poharas Mizo laktózmentes kefir termék.

Egyre több tejtermékgyártó jelenik meg mentes kategóriában is termékeivel. Ha a márka minőségi és ízben finom terméket tud adni vásárlójának, akkor elnyeri a fogyasztó bizalmát, így a laktózmentes termékek közötti választás is a márkahűséghez köthető. 

„Tapasztalatunk alapján azonban az is megállapítható, hogy a laktózmentes étkezés mára egy egész család étkezési szokásává is válhat, értem ez alatt azt a helyzetet, amikor a család egy-egy tagja laktózérzékeny, ám érzékenységükre való tekintettel a család többi tagja is laktózmentesen táplálkozik” – fogalmazott Nagy Nóra, hozzáfűzve, hogy a Sole-Mizo laktózmentes termékeinek kommunikációja során használt szlogen is ezt tükrözi: „Egyen együtt az egész család”.

A könnyebb beazonosítás végett laktózmentes termékcsaládja esetében egységes arculati elemeket használ a Sole-Mizo: a mentes termékeket a sárga-fehér „boci-foltos” csomagolás jellemzi, a csomagolás front oldalán pedig a laktózmentes „pecsét” található. „Az egységes csomagolás alól csak a négy darab laktózmentes Mizo Coffee Selection termékünk a kivétel, melyek a termékcsalád barna szín árnyalataiba lettek öltöztetve, ám viselik a laktózmentességre utaló pecsétünket” – tájékoztatott Nagy Nóra.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019. márciusi szám)