A grillezési szezon elindulásával a kosarak megtelnek a különféle húsokkal, hideg szószokkal, grillsajtokkal és zöldárukkal.

A piknikezéshez, hétvégi grillezéshez a magyar vásárlók elsősorban olyan ételeket tesznek kosarukba, amelyek könnyen elkészíthetők a grillen, vagy egészséges táplálékként szolgálnak a frissen grillezett húshoz, kolbászokhoz és grillerekhez. A tapasztalat azt mutatja, hogy vásárláskor egyre inkább keresik az alternatívákat, így a májustól szeptemberig tartó időszakban a saláták mellett a grillsajtok, fűszeres kenyerek iránti kereslet is megnő.

 

Minden kapható a grillezéshez
„A minőség évek óta ki­emelt szerepet játszik a grill­szor­ti­ment értékesítésében. A piac egyértelműen a minőségi termékek felé mozdult el, mind a húsok minőségében, mind pedig a fűszerezettségben, tudtuk meg Maczelka Márktól, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjétől.
A REGNUM húsüzem idei kínálatában szerepelnek a hagyományos sertés termékek mellett a fűszerezett bárány és borjú termékek is.
„A tapasztalat azt mutatja, hogy az új ízeket, mint a juharszirupos és a sörös ízeket óvatosan kezelik a vásárlók, de nyitottak az új, akár extrém ízekre is. A hagyományos ízvilág még mindig a top kategória: a grillfűszeres húsoknál a magyaros, fokhagymás és csípős ízek a legkedveltebbek” – ismertette Maczelka Márk.
A SPAR a húskészítmények terén idén is sok újdonsággal készül. Mint megtudtuk, tendenciózusan megfigyelhető, hogy a vásárlók egyre inkább keresik a nagyobb, családi vagy party kiszerelésű termékeket, mivel így 1–1 tálca termékkel akár egy baráti társaságot vagy egy családot is jól lehet lakatni. „A kényelmi faktor egyre fontosabb, miszerint, ha már alapból baconbe van göngyölve egy termék, akkor a fogyasztó egy lépést spórol az elkészítési folyamat tekintetében, így az ilyen jellegű termékek iránt is egyre nő a kereslet. A minőség ebben a szezonális kategóriában is egyre fontosabb a vásárlók­nak, így mi törekszünk arra, hogy minden szezonban egy lépést előrelépjünk a választék minőségével kapcsolatban, idén ezt új saját márkás termékek fejlesztésével érjük majd el” – említette a kommunikációs vezető.
A fűszeres baromfi termékekből 17 különböző csirke terméket kínál 11 féle ízesítésben a 2019-es szezonban a SPAR. A vásárlás során a vevők nézik a minőséget, az árat és a csomagolást is egyaránt, mindegyikre figyelni kell. A legkedveltebb cikkek a mellfiléből készült fűszeres termékek, ezek elkészítése a leggyorsabb is egyben.
A SPAR grillfűszer-kínálatában megtalálhatóak a klasszikus grill ízek és az egyre kedveltebb mustáros, mézes, BBQ és csípős-chilis ízvilágot képviselő termékek is. „Az utóbbi időben mind a fűszerek, mind a szószok terén sikeríznek számít a BBQ és a különböző csípősségű chili fűszerek, szószok” – tudtuk meg a SPAR kommunikációs vezetőjétől. A salátaönteteknél a legkedveltebb a Cezar ízesítésű, de kedvelt a fokhagymás, kapros is, valamint a választékban található gluténmentes salátaöntet is.

 

A hagyományostól a pikáns grillválasztékig
Általánosságban a magyar vásárlók egyre inkább keresik a minőségi termékeket és évről évre nyitottabbak az új ízek, új termékek iránt is, ez a grilltermékek területére is igaz. A 2019-es szezonban az Auchan áruházak 14 féle pácolt csirkehúst (combfilé, mellfilé, szárny), 10 féle ízesítésben nyers, vékony és vastag grillkolbászt, 9 féle pácolt sertéstarját kínálnak. Mindemellett hamburger- és csevaphúsok között is lehet válogatni, tudtuk meg az Auchan Retail Magyarországtól.
„Vásárlóink a magyaros, paprikás és fokhagymás ízesítéseket kedvelik a leginkább. Ezek mellé kínálunk a nemzetközi konyha világából salsás paradicsomos, brazil borsos, bajor és teriyaki ízesítésű termékeket is (pácolt húsok és kolbászok)” – fogalmazott az Auchan. Emellett az új kedvencek között szerepelnek a sajtos, zöldfűszeres pácolások is. 2019 új ízei a citromos csirke, a dark beer (barnasörös) tarja, illetve a whiskys ízesítések.
A nyársak terén 2019-ben szintén bővül a választék. „Úgy látjuk, hogy a grillhalak piaca fejlődik, így ebben a szezonban a grillezéshez előkészített pácolt hazai halakat, illetve lazac- és tonhalburgert, garnélamix tálat és tengerihal nyársat is kínálunk. Idén nyers kolbászokkal és pácolt sertés­hússal szeretnénk a hentespulton is kiszolgálni a vásárlókat” – árulták el, megjegyezve, hogy újdonságként még megjelenik a grillválasztékban a sous vide oldalas is. 
A pácolt grillezésre szánt húsok piaca folyamatosan bővül. Az Auchannál ugyanakkor úgy látják, hogy az egyre magasabb feldolgozási szint, az izgalmas fűszerezések biztos sikert aratnak a kertipartikon.
Mint megtudtuk, az Auchan legkedveltebb termékei a 2018-as grillszezonban a natúr és füstölt grillsajtok, valamint a könnyebb, mediterrán fűszerezésű termékek voltak. Népszerűek még a gomolyák, a camembert, a mozzarella, a halloumi típusú sajtok. Az Auchan választékát folyamatosan újdonságokkal bővíti, idén például chilis, fokhagymás ízesítésekkel.
Mindemellett az Auchan választékában megtalálhatóak az előre elkészített olajos pácok, amibe csak a húst, a halat vagy a zöldséget kell tenni, de az áruházakban kapható többféle fűszersó és sót nem tartalmazó fűszerkeverék is. Az idei grillszezonban közel 70 féle grill szósszal bővül az állandó kínálat: BBQ mártások, chili mártások, majonézes szószok, remoulad mártás, salátaöntetek, mustárok.
Idén grilleszközök és grillsütők széles választékával is várja az érdeklődőket az áruházlánc, és a kényelmes kerti partikhoz számos kerti bútorgarnitúra közül is válogathatnak a vásárlók.

 

Minőség és széles kínálat
„Az ALDI elkötelezett abban, hogy vásárlóinak mindig magas minőségű termékeket kínáljon, a lehető legkedvezőbb áron. Nincs ez másképp a grilltermékek esetében sem, arra törekszünk, hogy vásárlóink évszaktól függetlenül megtalálják áruházainkban a grillezéshez, vagy kerti sütéshez szükséges termékeket, alapanyagokat és eszközöket” – fogalmazott az ALDI. A müncheni fehér és a nürnbergi kolbász például egész évben elérhető az ALDI kínálatában, a New Lifestyle termékcsalád részeként a nürnbergi ráadásul csökkentett zsírtartalmú változatban is kapható.
Főszezonban pedig a különböző – például sajtos, ­chilis, fokhagymás – ízű grillkolbászok mellett natúr, illetve borsos steak, továbbá hamburgerpogácsa is kapható lesz. Sertés­húsból is többfélét kínál az ALDI, így marinádozott sertéskarajt és tarját, mindkettő elérhető zöldfűszeres és magyaros változatban is. A szárnyasok kedvelői akciósan majd csirkemell, csirkecomb és csirkeszárny, illetve saslik közül is választhatnak.
„Annak sem kell lemondani a grillezés örömeiről, aki húsmentes táplálkozást folytat, hiszen az ALDI kínálatában tofu, haloumi és feta sajt, illetve tzatziki is választható lesz, továbbá a zöldséges pultról bármikor választható friss zöldség salátákhoz, vagy akár grillezéshez is” – ismertették.
A grillen készült ételeket az Azon melegében látvány­pékségek termékei tehetik teljessé, hiszen zsömle, többféle bagett, teljes kiőrlésű purpur búzából készült vekni, vagy éppen pita is kapható majd. Az áruházláncba betérők továbbá széles szószkínálatból – köztük a BBQ sajátmárkás ínyenc szószok közül – választhatnak, de számos eszközt és kiegészítőt is vásárolhatnak, hiszen akciósan faszenes grillkocsi, tűzrakó tál, pizzakő, grilltisztító kefe és grillbegyújtó is kapható lesz, de akár teleszkópos nyárs is választható.
„Tapasztaltunk szerint a magyar vásárlók előnyben részesítik a hagyományos magyar ízvilágot, így a fokhagymás, borsos-csípős és paprikás termékeket, de törekszünk arra, hogy új – például chilis, édes-chilis, BBQ – ízekkel és a szomszédos országokban közkedvelt termékekkel, mint az ajvár is, megismertessük azon fogyasztóinkat, akik nyitottak az újdonságokra” – tudtuk meg az ALDI-tól.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2019 áprilisi szám)