A másnaposság ellen is használható, ecet alapú üdítőitalt dobott piacra egy bor- és gyümölcsecetet gyártó kis cég. A bodrogkeresztúri üzemben minőségi tokaji borból és saját gyümölcsökből készült ecetkülönlegességek a salátaönteteken túl, sültekhez és különleges desszertekhez is passzolnak. Külföldről is érdeklődnek, miközben már az 5 évig érlelt ecetkülönlegességet tervezik.

 A tulajdonosok nagy fába vágták a fejszéjüket: az egészségtudatos ételek, ezen belül az ecetek mellett kötelezték el magukat. Aki erre felkapja a fejét, annak valószínűleg még a zöld flakonos, kávéfőző vízkőoldására is kiváló 20%-os ecetsav képe ugrik be. Tokaj-Hegyalja egyik településén, Bodrogkeresztúron azonban már ecetmúzeum is működik, a tokaji borecetes salátadresszingek sikere pedig újabb és újabb fejlesztésekre sarkallja a tulajdonosokat.

Formanek Ferenc cégvezető kanyargós úton jutott el a borecetig, hiszen korábban tanárként, fizikusként és kutatóként is tevékenykedett. Az erdélyi származású tulajdonos nagyapja borászhagyományait követve jutott el Tokaj-Hegyaljára, úgy érezte azonban, még egy borászattal nem tudna hozzátenni a vidék értékeihez. Ehelyett az ősi borecetkészítést kezdte el kutatni, a sors fintoraként végül élelmiszermérnökként dolgozó párjára is itt talált rá. Ma már Képíró Anitával együtt vezetik a családi vállalkozást, ahol a családtagokon kívül a kertészetben, az üzemben és az irodában 20 fő dolgozik. A borokon túl, mára a cég saját gazdaságában termelt gyümölcsökből, például birsalmából is készülnek ecetkülönlegességek.

Borecet aszús hordóban érlelve

A borecetek alapanyaga természetesen helyi bor és a technológia is borászati. „Ami ettől eltér, az saját fejlesztés” – mondta el Képíró Anita. A borok esetében ismert biológiai erjesztéssel készülnek az ecetek, megőrizve az eredeti borok aromáit és ízeit.

A borecetekben nem található semmilyen hozzáadott anyag, ezek kizárólag a természetes úton, a borokból származó és az ecetsav-baktériumok által közvetített összetevőket tartalmazzák. A borban eredetileg jelenlévő alkohol átalakul ecetsavvá. Az erjedés befejezése után azonban az ecet még zavaros, nyers, csípős ízű – ilyenkor van még szükség speciális borkezelési eljárásra. Ilyen az érlelés, amely pár héttől kezdve egészen hosszú évekre is kiterjedhet. A hordóból további anyagok oldódnak az ecetbe, melyek még finomabbá és összetettebbé teszik az ecetet, ezáltal növelve annak élvezeti értékét. Érdekesség, hogy a balzsamecet hazájában, Modenában nem ritka a 10-20, sőt, 50 (!) évig érlelt ecet sem, így azt a készítője nem is magának, hanem a leszármazottainak készíti.

A Tokaji Borecet Művekben az ecet ezután tölgyfahordós érlelést kap. Tudatosan csak olyan hordókat használnak, amelyekben pár évig aszú borokat érleltek, így az intenzív fa aromák, melyek az új hordóra jellemzőek, már lecsitultak, ezek helyét az aszúra jellemző vaníliás, citrusos komponensek vették át. „Saját szabványunk szerint minimum három hónap az érlelés, de leginkább ettől több” – mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy tervezik egy új borecet kategória beindítását is. „Ez lenne a „Nemes borecet”, amely egy 5 évig érlelt ecetkülönlegesség.”

Salátaidényben jobban fogy

A borecet mellett a gyümölcsökből készülő ecetek is megjelentek a termékpalettán. „Saját alapanyagra támaszkodunk - szőlő, birsalma, málna, sárgabarack, levendula is terem a gazdaságunkban. A többi alapanyagot, gyümölcsöket is igyekszünk helyben beszerezni” - mondta Képíró Anita. Hozzátette, ezek a gyümölcsecetek nagyon sikeresek, a vásárlók nagyon kedvelik az alma-, a birs-, a málna- és a kajsziecetüket.

A borecet és a kapcsolódó termékek, mint például a lekvárok mellett egészséges ételeket, lisztféléket, tökmagolajat is forgalmaznak. A kérdésünkre, hogy egyre szélesebb lesz-e a termékpaletta, az ügyvezető megerősítette, hogy a gyümölcsecetek egészségügyi hatásai miatt egyre inkább az egészségtudatos táplálkozás és a táplálék kiegészítők felé mozdulnak el. Hozzátette, hogy a saját gyártású termékeikhez nem használnak semmilyen konzerválószert, de még az ecetek édesítése is mustsűrítménnyel történik.

Shrubbie, az ecet alapú üdítő

Prémium gourmet fesztiválokon már bemutatkozott a birsalmás-levendulás és a málna ízű Shrubbie üdítőital, amelynek alapja nem meglepő módon szintén a tokaji borecet. Az enyhén szénsavas üdítő szűrt vízből, gyümölcságyon és gyógynövényágyon érlelt almaecetekből, tokaji furmint borecetből és almamust sűrítményből készül, egészségtudatos fogyasztóknak. „Nagy sikerre predesztinált, mivel teljes egészében természetes, konzerválásmentes ital” – mondta Képíró Anita. Elmondta, hogy vannak, akik esküsznek rá, hogy jó a másnaposság ellen.

Webáruház és gourmet boltok

A saját webáruházas értékesítés mellett néhány gourmet boltban is beszerezhetők már a termékek, és már folyamatban van a nagyobb boltokba való bekerülés is. Az érdeklődés egész évben folyamatos, egyelőre nem tapasztalnak kiemelkedő időszakot. „Bár tavasszal, a salátaidénnyel kicsit meg szokott lódulni a forgalom” – mondta az ügyvezető.

 

(Termékmix - 2017 novemberi szám)