A Magyar Méz Manufaktúra tulajdonosainak egyik célja, hogy a piacon kialakult, rossz minőségű és hamisított mézek miatt elbizonytalanodott embereket is prémium minőségű termékeikkel újra mézfogyasztásra ösztönözzék. Ehhez nevükhöz méltóan magyar alapanyagokból, manufakturális keretek között készítik a mézet, melynek minden egyes üvege megfordul a kezeik között, hogy ellenőrizhessék azokat. Bagi Henriket, a MMM társtulajdonosát cégfilozófiájukról, a különleges krémmézeikről, terveikről és mézszeretetükről kérdeztük.

» Hogyan került két fiatalember a méz közelébe?
Üzlettársammal, Mucsi Bencével már régóta szerettünk volna egy közös vállalkozást indítani. Elég sok minden megfordult a fejünkben és sok mindent el is vetettünk. Legelőször 2016-ban merült fel az ötlet, hogy mézzel foglalkozzunk, mert olyan helyen dolgoztam, ahol több ezer méhésszel találkoztam és kölcsönös szimpátia is ki tudott alakulni. Innen jött az ötlet. Plusz akkoriban lépett ki a piacról egy bio mézekkel foglalkozó cég, és ezen felbuzdulva gondoltuk, hogy létrehozunk egy olyan márkát, ami betöltheti ennek a helyét. Kétféle biomézzel indultunk el első körben, majd látva azt, hogy milyen minőségű termékek vannak a piacon, szerettünk volna létrehozni egy olyan, mindenki számára ­elérhető termékcsaládot, amire bizalommal tekintetnek a magyar fogyasztók, aminél nincsenek kérdőjelek. Egy olyan ­bizalmi márkát szerettünk volna alapítani, amit tényleg szívesen, fenntartások nélkül vásárolnak meg az emberek és ­prémium termékként szerepelhet az FMCG piacon.

» Hogy halad ez a törekvésük?
Hamarosan lett hárs-, gesztenye-, és repcemézünk is, amit a partnerek is hiányoltak. A lehetőségekhez képest folyamatosan bővítünk, hiszen mi egy alulról építkező kisvállalkozás vagyunk. Lettek ízesített mézeink, amiket egy ­ideig bérgyártattunk, de most már saját magunk készítjük. Alapvetően arra törekszünk, hogy semmi mesterséges adalék­anyag ne legyen bennük, úgy próbáljuk meg összerakni a termékeinket, hogy ne kelljen túl sok mindent ráírni az összetevők listájára. Alapvetően fűszerekkel ízesítjük a mézeinket.
A legutóbbi termékünk egy málnás krémméz, ami L`Amour fantázianéven került forgalomba. Ebben a krémmézben tökéletes egyveleget alkot a málna savanykás ízvilága a méz édes ízével. Emellett krémes, mint a legjobb mogyoró­krémek. 5%-os gyümölcstartalommal bír és 95% repcemézzel készült. A liofilizált málnának köszönhetően nincs tápértékvesztés, nincs hozzáadott cukor, színezék, aroma, se tartósítószer benne. Az ízesített termékeinkben gyakorlatilag két összetevő van: valamilyen méz és a szükséges mennyiségű fűszer. Ennek van egy speciális gyártási eljárása, aminek köszönhetően lesz olyan állaga és ízvilága, ami kiüvegezésre kerül.

» A tormás krémméz?
A húsvéti szezonra gyártottuk. Csípősre szerettük volna, de palackozás után kicsit vesztett az erejéből, viszont meghatározható torma íze van. Még lesznek hasonló termékeink, amiket csak egy-egy alkalomra, kis szériában, szezonálisan fogunk gyártani. A fahéjas krémmézet és az ánizsos virágmézet a téli szezonra készítettük, de jelenleg még kapható, van készletünk belőle.

» Önök is részt vesznek a munkafolyamatokban?
Mindent mi csinálunk. Ez azért fontos, mert vannak a ­piacon többen is, akik bérgyártásban nagyon szép termékeket forgalmaznak, viszont ez eléggé rugalmatlanná teszi a folyamatot, kiszolgáltatott lesz a gyártó idejétől és nagyon drágává is teszi a terméket.
Főleg az ízesített termékeknél fontos, hogy a mi ízvilágunk alapján készüljenek el ezek a termékek, ­illetve így lehetünk benne teljesen biztosak, hogy az kerül az üvegekbe, amit mi elvárunk. Személyesen megyünk el a méhé­szethez, és onnan­tól kezdve végigkísérjük a méz útját egészen az üvegekig. Nálunk nincsenek azok a nagy felvásárlói attitűdre jellemző folyamatok, amik a nagy cégeknél folynak, hogy az országból mindenhonnan összevásárolják a jobb és rosszabb minőségű mézeket és a nagykönyvben előírt határértékeknek megfelelően vegyítik ezeket. Nálunk gyakorlatilag változatlan formában, szükség esetén egy szűrésen mennek csak át a mézek, de nem változtatjuk meg a beltartalmi ­értékekeit, nem vegyítjük gyengébb minőségű, olcsóbb ­mézekkel, vagy izocukorral, hogy egy átlagos ­bolti termék legyen az eredmény.

» Hova pozícionálnák magukat?
Nem igyekszünk szuper prémium kategóriává válni. Olyan prémium kategóriás termékeket szeretnénk készíteni, amik esetén a prémium jelző mind a termék beltartalmi értékére vonatkozik, mind pedig a küllemére, és ezt igyekszünk mindenki számára elérhető áron értékesíteni.

» Mik a fogyasztói visszajelzések?
Szerencsére az elmúlt évek során nem kaptunk minőségre vonatkozó negatív visszajelzést, igaz, a forgalmunk nagy része viszonteladói partnerektől származik. A Nébih ellenőrzésekről, bevizsgálásokról szoktunk visszajelzéseket kapni, hogy vittek be terméket, de még sosem volt semmi probléma. Egy időben még másképp oldottuk meg a termékek lezárását, de aztán egy partnerünk vélelmezte, hogy mi van, ha valaki megdézsmálja a mézeket, miközben hozzá kerülnek, így gyorsan zárszalagokat gyártattunk, azóta ezzel az egyedi zárszalaggal zárjuk le a termékeink lapkáit a csomagolás végén, biztonságosabbá téve a méz útját a fogyasztóig. Minden észrevételre odafigyelünk és igyekszünk megfelelni mindenfajta elvárásnak.

» Hogy látják, van Magyarországon fizetőképes kereslet a jó minőségű mézre?
Én egyre inkább azt látom, hogy van igény és fizetőképes kereslet is Magyarországon a jó minőségű mézre. Sajnos csak a biomézek piacán nem tudnánk megélni, az egy elég szűk szegmens. Sok ember van, akihez valószínűleg még nem jutottunk el, pedig országosan sok helyen jelen vagyunk. Mióta elindítottuk a webshopunkat, egyre inkább úgy látom, hogy van egy olyan réteg, akinek van igénye a minőségi és megbízható mézekre, és mi igyekszünk megerősíteni bennük azt, hogy mi valóban egy megbízható forrás vagyunk számukra.

» Melyik méz a magyar kedvenc?
A legnépszerűbb termékünk jelenleg a hársméz. Ennek nem tudjuk mi az oka, szezonálisan változik, hogy mi népszerű a fogyasztók körében. Sokáig az akácméz volt a favorit, a magyarok nagy kedvence, de a tavalyi évben nagyon megemelkedett az ára, ez valószínűleg idén sem lesz másképp, hasonlóan drága lesz. Az emberek ezért fordultak egy másik fajta méz irányába, ami nálunk egyértelműen a hársméz, illetve szezonálisan az ízesített mézek, amiket nagyon szeretnek a vásárlóink.

» Van még kapacitásuk több viszonteladót kiszolgálni?
Van fejlődési lehetőségünk alapterületileg, illetve folyamatosan fejlesztünk gépek tekintetében is. Hamarosan további gépesítések várhatók. Még sok mindent meg tudunk csinálni kézzel, de lassan szükségünk lesz olyan gyártást segítő gépekre, mint egy címkéző vagy egy félautomata letöltő gép.
Az üzemünket odáig szeretnénk csak bővíteni, hogy ne menjen a minőség rovására és még kontroll alatt tudjuk tartani a gyártási folyamatokat. Jelenleg büszkék vagyunk arra, hogy minden terméket a kezünkbe fogunk, mielőtt kikerül tőlünk. Ez nagyon fontos, mert előfordul, hogy egy-egy termék címkéje sérült, ilyenkor azt újracímkézzük, valószínűleg ezért sincs negatív visszajelzés, mert nagyon figyelünk a részletekre és szeretnénk, hogy ez így is maradjon.

» Szeretik is a mézet vagy csak üzleti lehetőséget látnak benne?
Bence előtte például nem fogyasztott mézet, csak amikor egyre jobban beleástuk magunkat, akkor kóstolt meg ő is egyre több fajtát, szerette meg és ma már rendszeresen fogyasztja a családjával együtt. Én ettem mézet eddig is, persze változtak a szokásaim, mióta ennyiféle finom mézhez van hozzáférésem. Az az igazság, hogy mi azért itt az üzemben folyamatosan kóstoljuk a mézeket, úgyhogy nekem már otthon nem minden esetben jut eszembe mézet tenni a teába.

» Milyen tervekkel tekintenek a jövőbe?
Még bőven vannak itthon kiaknázatlan területek, úgyhogy szeretnénk itthon megerősödni, de a terveink között szerepel az export lehetősége is. A rövid távú terveink között szerepel a portfólió bővítés, jelenleg egy prémium minőségű teacsaládot tervezünk.

» …és a mézpiac jövőjét illetően?
Azt gondolom, hogyha az idei méztermelés mennyisége kevesebb is lesz, mint az elmúlt éveké, az exportra szánt mézek itthon történő eladásával kiszolgálhatóak a hazai igények. Az Ukrajnából Nyugat-Európába exportált – esetenként kétes eredetű – olcsóbb mézek amúgy is hátrányos helyzetbe hozzák a Magyarországról történő exportot. Jó kapcsolataink vannak az állandó méhészeinkkel, úgyhogy próbáljuk már most lefoglalni az egy évre tervezhető mennyiségeket, így próbáljuk kivédeni, hogy esetleg készlethiányra fussunk. Ettől függetlenül is valószínűleg az akácmézzel lesznek ilyen problémák, mert ha tavaly még voltak is tartalékok a korábbi évekről, az valószínűleg már mindenkinél kifogyott, úgyhogy e tekintetben még mi sem tudjuk, mire számíthatunk.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2021. májusi szám)

BELELAPOZOK