Sikeres az egészség­tudatos élelmiszer­gyártás

A tudatos életmód, a mentes-, bio- és vegán étrend virágzik. Nem csoda, hogy egyre több izgalmas, egészséges élelmiszerrel találkozhatnak a vevők az élelmiszerüzletekben.

Tudatos fejlesztések
A KOMETA termékfejlesztései során kiemelt figyelmet kap a korszerű táplálkozás elősegítése. Termékei hozzáadott glutamát-, szója-, gluténmentesek, és a termék típusától függően laktóz- és tejfehérjementesek is, valamint magas hústartalommal rendelkeznek.
„Giacomo Pedranzini, a KOMETA ügyvezető ­igazgató­ja kiemelten kezeli az élelmiszer árának és minőségének kérdését. Fontosnak tartja, hogy az élelmiszer minősége meghatározóbb legyen, mint a mennyisége” – fogalmazott Vittorio Gatta, a KOMETA 99 Zrt. marketingigazgatója. – „Népszerű az Útravaló termékcsaládunk, mely hagyományos ízeket kínál KOMETA-minőségben, és nagyon kedvelt a Kemencés termékcsalád Sült sertés sonka terméke. Olaszországba irányuló export terén kiemelkedően teljesít a Giusto, a kemencében sült pulykamell és a Benvenuto márkanéven futó főtt sonka. Az Ínyenc téliszalámi leginkább Németországban és Közép-Kelet Európában népszerű” – ismertette a termékkínálatot.
A 2019-ben elindított sócsökkentési programban a kék címkével jelölt termékek sótartalmát 25%-kal csökkentette a vállalat. Jelenleg a teljes húskészítmény-paletta kb. 80%-a sócsökkentett, miközben folyamatosan kerülnek be új termékek a programba. „Ügyvezetőnk, Giacomo Pedranzini azt vallja, hogy »Korszerű táplálkozást lehetővé tevő élelmiszerekre van szükség, amelyek jó minőségűek és melyek ára mindenki számára megfizethető«, ez adja a KOMETA által követett HonestFood szemléletmód alapját is” – fűzte hozzá Vittorio Gatta.
A húsfeldolgozással és húsipari termékek gyártásával foglalkozó vállalatok közül Magyarországon a KOMETA volt az első, akinek melléktermék-feldolgozó üzeme lett, ami óriási lépés a hulladékgazdálkodás területén. Az üzem évi 15 000 tonna hulladék feldolgozását teszi lehetővé, amelyekből pl. csontliszt és állati tejszín/olaj készülhet.
A vállalat célja, hogy a tervezett energiahatékonysági fejlesztések révén 5 éven belül 30%-kal csökkenjen az egy kilogramm termékre vetített CO2-kibocsátása, illetve keresik a megoldásokat arra, hogy a termelési hulladékuk nullává váljon.
A KOMETA a környezetvédelem mellett az állatvédelemmel is kiemelten foglalkozik. A húsipari vállalatok közül elsőként csatlakozott az Állatvédelmi Kódexhez 2022 márciusában. Állatvédelem és környezetvédelem egyben, hogy a KOMETÁ-nál a lehető legközelebbi sertésbeszerzést részesítik előnyben. Ennek megfelelősen most kb. ­80%-ot ­teszik ki a saját, valamint a 200 km-en belüli beszállítóktól ­érkező sertések.
A KOMETA körülbelül évi 6 hónapot a TV-ben és online is támogatja Kemencés és Útravaló almárkáit, amit ­évente két alkalommal országos fogyasztói promócióval egészít ki. „Emellett aktívak vagyunk a social media platformokon és üzemeltetjük a Tudatos Húsevő weboldalt. A KOMETA weboldalán a Húsakadémia menüpont alatt edukatív, olvasmányos tartalmak szerepelnek” – egészítette ki a felsorolást.

Tejtermékek mindenkinek
A Magic Milk laktózmentes ­márka jelenleg 18 terméket, az alapvető tejtermékek mellett kényelmi, desszert termékeket is kínál a laktózérzékenyeknek. A Tarka 0%-os gyümölcsjoghurtok 0,1% zsírtartalom mellett 0% hozzáadott cukrot tartalmaznak. A gyártó részéről fontos lépés volt, amikor a piacon megjelent a 0%-os joghurtjaival. A tudatos életmódot választók egy stabil rétege ragaszkodik a Zöldfarm biotej-termékekhez, ebben a szegmensben a Naszálytej elsősorban a megbízhatóságra törekszik, tudtuk meg Péter Katalintól, a Naszálytej Tejfeldolgozó és Kereskedelmi Zrt. kereskedelmi és marketing vezetőjétől.
„Külön öröm számomra, hogy tejipari cégként nemcsak a tejtermékek körében tudunk az egészséges, tudatos életmódra fókuszálni, hanem a növényi alapú Toffini szójatermékeinkkel is alternatívát tudunk nyújtani” – egészítette ki a termék­családok ismertetését Péter Katalin. Mint ­mondta, a Naszálytej a tofu előállításánál a dinamikus forgalom­növekedés ellenére is megmarad a manufakturális kereteknél. „A gyártás során csak magyar GMO-mentes termelésből származó szójababot dolgozunk fel, 5 ízben kínáljuk: natúr, füstölt, chilis, metélőhagymás és bazsalikomos, és természetesen bio verzióban is. A legkeresettebb két termék a natúr és a füstölt.”
A kereskedelmi és marketing vezető szerint a fogyasztók tudatosak az alapvető élelmiszerek, így a tejtermékek választásakor. Példaként említette, hogy a biotej-termékek iránti kereslet stabil, a kategóriához és a márkához való hűséget hónapról-hónapra, évről-évre érzi a gyártó. „A laktózmentes szegmensben nagyon fontos a megbízhatóság, ha a laktózérzékeny fogyasztó akár egyszer is „csalódik” a termékben, nagyon nehéz a bizalmát a márkához visszacsalogatni” – vélekedett.
Péter Katalin megjegyezte, az alapvető tejtermékek (a tej, tejföl, natúr joghurt, túró, vaj, vajkrém) szinte minden érintett háztartásban megtalálhatók. Újdonságként került a laktózmentes tejtermék piacra a Magic Milk laktózmentes kefir és kaukázusi kefir. A fogyasztók körében külön kedvencek a laktózmentes gyümölcsjoghurtok, melyek közül az epres 2023-ban a Nők Lapja FoodAwards díjazottja lett. „Személyes két kedvencem pedig a Magic Milk laktózmentes görögjoghurt és a madártej. Na, ezek tényleg felérnek egy-egy gasztronómiai kényeztetéssel!” – tette hozzá.
Mint mondta, a Magic Milk márkánál fontos volt a márkanév mellett a funkcionalitás üzenetének megjelenítése. Ugyanez igaz a Toffini tofuk esetében is. „Az edukációt minden márkánál már a termékek csomagolásán megkezdjük és a social media csatornáinkon folytatjuk. Mindemellett mindkét márkával 2 éve már részt veszünk országos fogyasztói promóciókban is, ezt ebben az évben is folytatni fogjuk” – tudtuk meg.

Nem csak édességként fogyasztható
Az egészséges étrendet követők számára a Prima Maroni Kft. gesz­­tenye­termékei bátran fogyaszthatók, hiszen azon túl, hogy laktóz- és gluténmentesek, vegán termékekről van szó. A magas rosttartalmú gesztenye nagy arányban tartalmaz B-vitamint (B1-, B2- és B6-vitamint), C- és E-vitamint, valamint folsavat is. A gesztenye alacsony zsírtartalmú termék, ezért a diétázók is fogyaszthatják. Rimár Gergely, a Prima Maroni Kft. ügyvezetője megemlítette, a hozzáadott cukor mennyisége is gyakran előforduló kérdés az utóbbi időben, ezért a gyártó elkészítette az édesítőszeres gesztenyepürét, illetve nekik ajánlják a gesztenyemasszát.
„A prémium minőségű gesztenyepürék világosbarna színűek, a tudatos vásárlók ezt választják, és kerülik a sötétbarna héjas, túlzóan rum- és vaníliaaromás gesztenyepüréket. Ők a naturális gesztenyeillatot és -ízt keresik, és a mi termékeink erről híresek” – említette Rimár Gergely.
Kiemelte, hogy a Maroni Fehérarany gesztenyepüré évtizedek óta az egyik legkeresettebb és legkedveltebb gesztenyepüré a piacon, a Maroni gesztenyésrúd család hét tagja pedig abszolút slágertermék a kereskedelemben. „A sült gesztenye snack szintén egyre kedveltebb, az utóbbi években a legdinamikusabb növekedési mutatókat produkálja” – egészítette ki.
„Mindemellett remek kilátásaink vannak az idei évet ­nézve. Több nagyobb élelmiszergyártó is érdeklődik a gesztenye-alapanyagként felhasználható termékeink iránt. Amellett, hogy saját márkás termékeket gyártunk kereskedelmi láncok részére, sikerült a közétkeztetésnek is alkalmas hűtött desszertet készítenünk, így februárban a menzákon több mint 130.000 gyerek kóstolhatta meg a 20 g-os Gesztenye Marci gesztenyerudat” – ismertette, hangsúlyozva, hogy a vállalat idén nem tervez áremelést, megpróbál a gyártási folyamatain változtatni és hatékonyabb termelési rendszereket bevezetni.

Az egészségtudatosságot is erősíti
„Az egészséges életmód nem csupán egy divatos trend, hanem egy fenntartható életmódra való át­térés, mely hosszú távú jólétet biztosít. Ebben a folyamatban kulcsfontosságú szerepet játszik a táplálkozás, különösen a napindító étkezés” – mondta lapunknak, az Úsovsko Hungary Kft. ügy­vezetője. Vida Róbert meg­jegyezte, hogy a hazánkban már 15 éve jelen lévő Fit márka­név egyre jobban ráhangolódik a magyar tudatos vásárlók igényeire, és évről-évre nő a termékfejlesztők és a saját, forgalmazói tapasztalat összmunkájából megalkotott sikeres termékek listája.
Mint mondta, ennek legjobb példája, hogy a NIELSEN IQ 2023-as év felmérése szerint a zab-és rizskása szegmensben Magyarországon a legtöbbet eladott egyadagos kása termék, a Fit Rizskása – étcsokoládé (60 g) volt. „Erre nagyon büszkék vagyunk, és köszönjük vásárlóinknak, hogy ezt a sikert elértük” – hangsúlyozta.
„A Fit márkanév alatt forgalmazott termékek kiváló minőségű, ízletes és tápláló reggeliző termékek széles választékát kínálják, amelyekkel könnyedén indulhat a nap” – hangsúlyozta Vida Róbert. Mint ismertette, az egészség­tudatos fogyasztók számára tervezett különböző ízesítésű Fit Rizskásák, Zabkásák, Granolák és Ropogós müzlik tökéletes választást nyújtanak a gyors, de tápláló reggeli elkészítéséhez.
Mint megtudtuk, a termékek fejlesztése során a vállalat kiemelt figyelmet fordított arra, hogy a modern kor igényeinek megfelelően gyorsan és egyszerűen elkészíthető termékeket kínáljanak a vásárlóknak, ugyanakkor ezek egészségesek, táplálóak és finomak is legyenek. Mindemellett külön figyelem fordul arra is, hogy a választékban megtalálhatóak legyenek a gluténmentes, hozzáadott cukor nélküli és vegán termékek is.
A Fit márka termékcsaládjaira általában jellemző, hogy összetevőit gondosan válogatták és állították össze annak érdekében, hogy a lehető legtöbb tápanyagot és rostot tartalmazzák. Termékeinek mindegyikéről elmondható, hogy nem tartalmaznak édesítőszert, és a gyártási folyamathoz elengedhetetlen minimális cukormennyiséget is folyamatosan csökkenti a gyártó. Vida Róbert megjegyezte: a termékkínálatban sok olyan Fit termék van, amelyben egyáltalán nincs hozzáadott cukor, a termék édes ízét „csak” a benne lévő gyümölcstartalom biztosítja.

Tökéletes választás lehet
„Termékeink tökéletes választást nyújtanak az egészségtudatos életmódot folytatók számára, hiszen kínálatunkban tudatosan csökkentettük a cukor mennyiségét; átlagosan fele annyi cukrot tartalmaznak, mint a konkurensek termékei” – fogalmazott lapunknak Csatai László, a Bio-Mynd Kft. ügyvezetője.
Mint mondta, a cég elkötelezett amellett, hogy minőségi, természetes alapanyagokat használjon és lehetőség szerint kerülje a tartósítószerek hozzáadását. „Büszkék vagyunk különleges kolumbiai csokoládénkra, amelyet saját, egyedi recept alapján készítünk, így garantálva termékeink kivételes ízvilágát” – tette hozzá.
A Bio-Mynd Kft. termékpalettájának egy részét gluténmentesen állítja elő, hogy mindenki számára elérhetőek legyenek. Azok, akik cukorbevitelüket szeretnék csökkenteni vagy teljesen mellőzni, cukormentes bevonatok közül választhatnak. Így a termékek közül a fogyókúrázók, diétázók és minden egészségtudatos vásárló meg­találhatja a számára ideális választást. „Az egészséges étrendet követők számára hmmmm.hu weboldalunk különféle izgalmas és egzotikus ízű étcsokoládékat kínál. Az ízkínálatban olyan egyedi variációk találhatóak, mint a málnás vagy a narancsos étcsokoládé, amelyek a hagyományos ízek mellett újszerű élményt nyújtanak” – említette Csatai László.
Mint mondta, az étcsokoládé mértékletes fogyasztása egészséges lehet, mivel magas az antioxidánsokban, mint például a flavonoidokban, amelyek elősegíthetik a szív egészségét és csökkenthetik a gyulladást. Tartalmazhat magnéziumot, vasat és más ásványi anyagokat is, amelyek támogatják az általános jóllétet. „Termékeinket számos kommunikációs csatornán keresztül népszerűsítjük, különös tekintettel a közösségi médiára, ahol a TikTok a fő platformunk” – említette az ügyvezető, elárulva, hogy a cég egy nagyobb marketingkampány előtt áll, amely magában foglal egy nagyszabású reklámfilm készítését is, melyet széles körben szeretnének terjeszteni. Mindemellett a Bio-Mynd Kft. termékeivel rendszeresen részt vesz különféle rendezvényeken is, ahol személyesen is igyekeznek mindenkit meggyőzni az étcsokoládék minőségéről, izgalmasságáról. Emellett, mint az ügyvezető elárulta, őszre egy saját csokoládéfesztivál szervezését is tervezi a vállalat, ami egyelőre még „titok”.

Mindenmentes és finom
A Vegan-Health Kft. ALL IN natural food termékkínálatát igyekszik úgy kialakítani, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét. Az összes terméke „mindenmentes” (glutén -, tejfehérje-, laktóz-, tojás-, hozzáadott cukor és szójamentes) így bármilyen mentességet keres is a vásárló, gond nélkül nyúlhat az összes termékhez.
Kiss Enikő ügyvezető ­kiemelte: az ALL IN natural food termé­keken mindenhol ­megtalál­ha­tó a „paleo és vegán” ­jelző. A web­áruházban az összes termék al­oldalán ismertető olvasható a mentességről. A cég minden kampányánál kiemelt hangsúlyt kap a kommunikációban a mindenmentesség bemutatása.
Mint megtudtuk, a leggyakrabban vásárolt termék a Vegaföl, ami a tejföl növényi alternatívája. A desszertek között a sütemények, a krémdesszertek és a gyorsfagyasztott torták a legnépszerűbb termékkategóriák. A mentes joghurtokat keresők a kókuszgurtokat és kókusztejitalokat kedvelik. Az ügyvezető hangsúlyozta, hogy a tésztakülönlegességekkel – édesburgonya gnocchi, lasagne, édesburgonya krokett – és a csak melegítést igénylő szószokkal és krémlevesekkel sok időt lehet megtakarítani.
Mint megtudtuk, a Vegan-Health Kft. a csomagolással kapcsolatban két dolgot tart szem előtt: az egyik a környezetvédelem, a másik a megfizethetőség. „Nem szeretnénk senkit sem a termék magas ára miatt „megfosztani” a termékeinktől. Jelenleg újrahasznosítható PP poharakat használunk, külön leszedhető és szelektíven gyűjthető papírkartonnal” – ismertette az ügyvezető, hozzátéve, hogy a termékek csomagolásának környezettudatossá tétele folyamatos napirendi pont a cégnél.
Az infláció és az elmúlt évek hatásai (pl. energiaárak elszabadulása) összességében voltak hatással a forgalomra. Idén kiemelt fókuszt kap az értékesítésben a Horeca szektor, ahol nagyon pozitív a termékeik fogadtatása és folyamatosan nő a partnereik száma.
2024-ben izgalmas év elé néz az ALL IN natural food. „Tele vagyunk ötletekkel, elszántsággal és minden eddiginél kiforrottabb stratégiával dolgozunk. Idén lesz 10 éves a cég. Minden eddig felhalmozott tapasztalatot beépítünk a tevékenységünkbe” – mondta Kiss Enikő.

Fejlesztések az egészségtudatosság jegyében
A BiOrganik és VeganChef termé­kek nem tartalmaznak mesterséges tartósítószereket, adalékanyagokat, színezékeket, íz­fokozókat. A saját gluténmentes üzemben 100% növényi alapanyagokból készülő VeganChef termékekben nyomokban sem fordulhat elő semmilyen állati eredetű keresztszennyeződés. A BiOrganik termékek BIO minősítéssel is rendelkeznek, így a tudatos vásárlók is garantáltan megtalálják az életmódjuknak megfelelő alapanyagokat, termékeket, legyen szó gabonákról, magvakról, kásákról vagy akár édesítőszerekről.
„Termékeinket valószínűsít­hetően az a réteg vásárolja, akik odafigyelnek arra, milyen ételt fogyaszthatnak, illetve melyek azok a fontos szempontok, amikkel az adott élelmiszer rendelkezzen. Gondolok itt például a gluténmentességre vagy a laktózérzékenységre. Mivel mi csak vegán, azaz növényi alapú élelmiszereket forgalmazunk és gyártunk, a laktózérzékenyek az összes termékünket fogyaszthatják” – fogalmazott lapunknak Szikora Zsolt, a BiOrganik Online Kft. ügyvezetője.
A tapasztalat azt mutatja, hogy a 40 éves korosztály már odafigyel arra, milyen élelmiszert fogyaszt. „Örömmel látjuk, hogy a fiatalabb, 20-as éveiben járó korosztály is már kezd odafigyelni arra, mit fogyaszt, illetve milyen ökológiai lábnyoma van az adott terméknek” – jegyezte meg Szikora Zsolt.
„Legkedveltebb termékeink közül a növényi sajtokat emelném ki, erre azért is vagyunk büszkék, mert a termékek gyártása 2021-ben kezdődött, mára pedig a termékeink országos szinten több bolthálózatban jelen vannak” – ismertette Szikora Zsolt, kiegészítve azzal, hogy „a kásáink is nagyon népszerűek, továbbá a legutolsó innovációnk, a növényi Live’er termékünk is várakozáson felüli eredményeket produkál” – említette.
„Nagyon bízunk abban, hogy az idei év az előzőnél is jobban fog alakulni, s ennek érdekében megteszünk mindent” – emelte ki Szikora Zsolt, hozzátéve, hogy a vállalat további termékfejlesztéseket és újdonságok bevezetését tervezi. Mint említette, két új VeganChef termékkel is meg­jelennek március végén. Az egyik a VeganChef Camp tömlős sajthelyettesítő termék, ami emlékezet a gyerekkor egyik kedvenc termékére, természetesen vegán verzióban, a másik újdonság egy növényi alapú pecsenyezsír, ami pálmaolaj-mentes és gluténmentes is. „Ettől kenyér nem marad szárazon, ezt ­garantáljuk!” – tette hozzá.
A vállalat termékein a növényi alapú összetételt leghangsúlyosabban a sárga VEGAN logó jelzi, de emellett feltüntettek egyéb fontos tulajdonságot is, mint például a gluténmentesség vagy a pálmaolaj-mentesség. „Honlapunkon minden termékünk megtalálható, ahol az összetevőkön át a tápanyagtartalmi adatokig részletes leírást találhatnak a termékről a vásárlók.”
A BiOrganik Online Kft. kínálatát, friss híreit, ajánlatait elsősorban a social media felületeken (Facebook, Instagram, TikTok) követhetik a fogyasztók. Az online felületeken kívül óriásplakátokon, újságokban, partnereik magazinjaiban is megtalálható a cég.

Édesítés az egészségért is
A cukor természetes módon előfordul minden szénhidrátot tartalmazó élelmiszerben, azonban a túlzott fogyasztása ártalmas is lehet a szervezetre. „A cukor fogyasztásának ­káros hatásai mellett jól látszik, hogy ebből az alapanyagból is jóval többet juttatunk a szervezetünkbe, mint ami szükségszerű lenne. Éppen ezért – a cukorfogyasztás esetében is – meg kell szokni, meg kell tanulni a mértékletességet” – hívta fel a figyelmet a tudatosságra a Maresi Foodbroker Kft. brand managere.
Monori Anett megemlítette, az édesítőszerek (pl. a stevia) a cukorral ellentétben nem emelik meg a vércukor­szintet, nincs bennük kalória és egészségesebbek. Mint mondta, azon kívül, hogy jótékony hatással lehet a vércukorszintre és a vérnyomásra, segít rendbe tenni az emésztést, valamint a fogszuvasodást is segíthet megelőzni. Ezen kívül található benne A- és C-vitamin, valamint cinket, rutint, magnéziumot, vasat és foszfort is tartalmaz.
Monori Anett szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a fogyasztók egyre inkább tájékozottak, mégis könnyen befolyásolhatóak akár negatív irányba is. „Ahogy az élelmiszeripar fejlődik, egyre több fiatal fordul az édesítőszerek felé, és úgy alakul át, hogy éppen melyik alapanyag felé nagyobb az érdeklődés. Szerencsére a Canderel termékválasztékában többféle édesítőpor érhető el – mivel stevia, eritrit, valamint szukralóz alapú termékeink is vannak –, minden érdeklődő igényét ki tudjuk elégíteni.”
Mint megtudtuk, az édesítőszerek választásakor a márka fiatalabb fogyasztói inkább stevia és eritrit pártiak, az idősebb korosztályt pedig gyakrabban befolyásolja az ár, és inkább vásárolnak akciós terméket, mint állandóan egy édesítőszer típust. „Az elmúlt években több tényező is emelte az élelmiszeripari termékek árát, ez nem kímélte az édesítőszereket sem. Magyarországon jelenleg minden tizedik ember cukorbeteg vagy inzulinrezisztenciában szenved, ez közel 2 millió főt érint” – hívta fel rá a figyelmet a brand manager, hozzátéve, hogy a cukorbetegség nemcsak idehaza, de az egész világon komoly problémát jelent. Mint mondta, ma már nemcsak az egészségtudatos életmódot élők számára kiemelten fontos, hogy cukorhelyettesítő termékeket fogyasszanak, de létfontosságú a különböző cukorbetegségben szenvedőknek is.
A Canderel idén harmadik éve dolgozik együtt a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségével többek között különböző programokkal és edukációs aktivitásokkal segítve a rászoruló fogyasztókat.

A diétázók is fogyaszthatják
A Gullon ZERO termékei nem tartalmaznak hozzáadott cukrot és általában magas rosttartalommal rendelkeznek, ami előnyös az egészségtudatos életmód szempontjából. Ugyanis ennek köszönhetően elkerülhető a vércukorszint hirtelen emelkedése, míg a magas rosttartalom támogatja az emésztést és hozzájárul a telítettség érzéséhez, ami segít a súlykontrollban és az egészséges táplálkozásban.
A ZERO termékcsoport alapvetően két típusra osztható: natúr kekszek és töltött vagy csokoládés variációk. Az ASIX Distribution Kft. igyekszik minden népszerű kekszre cukormentes alternatívát kínálni.
„Húzó termékeink az elmúlt években vásárlóink szavazatai alapján díjakban is részesültek, amire igazán büszkék vagyunk!” – mondta Miskolczi Zita brand manager.
A széles termékkínálatból mindenki igény szerint válogathat. A közkedvelt klasszikus, a 170 g-os élelmi rostban gazdag keksz rendkívül kedvező paraméterekkel bír mind összetétel, mind pedig ízvilág szempontjából. Különlegességnek számít a 150 g-os Gullon Thins keksz, mely gyártása során a vékony aranybarnára sült keksz­lapocskákat lágy tejcsokoládéval vonják be.
„Fontos elmondani, hogy éppúgy, mint bármilyen más ételnél, itt is figyelni kell a mértékre. Ebben óriási segítség, hogy sok termékünk külön adagokra van csomagolva és a csomagolás címkéjén jól látható az összetétel, így könnyedén számolhatjuk a bevitt kalóriát, szénhidrátot” – hívta fel rá a figyelmet a brand manager.
A termékek vásárlói nagyrészt tudatos életmódot követnek, cukorbetegek, inzulinrezisztensek vagy fogyni szeretnének. Miskolczi Zita megjegyezte: fontos a hitelesség, hogy megfelelő forrásból tájékozódhassanak a vevők. „Táplálkozási szakemberrel is együtt dolgozunk, hogy a hozzánk érkező kérdéseket a lehető legpontosabban válaszoljuk meg. A különféle divatdiéták helyett az életmódváltásban hiszünk, melybe remekül beilleszthetőek a termékeink!” – fűzte hozzá.
A Gullon termékeket online és offline hirdetésekkel, a social mediában megjelenő promóciókkal és egyéb PR-tevékenységek mellett áruházi promóciókkal és kóstoltatásokkal is támogatja az ASIX Distribution Kft.

Több mint egészséges
A Ko-Ko Impex Kft. szortimentjében főként glutén- és laktóz­mentes termékek találhatóak, melyek közül kiemelkedő fölényben érhetők el a kókuszból készült termékek. Kovics Tamás tulajdonos felhívta a figyelmet arra, hogy a kókusz az az alapanyag, melynek szinte minden része fel­használható, hasznosítható.
Mint megtudtuk, a cég legnépszerűbb terméke, ami mind a retail, mind a Horeca piacon nagyon népszerű, a Kara kókuszkrém (kókusztejszín), melynek felhasználása nagyon egyszerű és sokrétű. „Árban nem sokkal drágább, mint egy sima, állati tejszín, mégis laktózmentes, hasonló termékekkel szemben magasabb zsírtartalommal rendelkezik, illetve, ha növényi tejalternatíva alapanyagaként akarjuk használni, akkor ebből a bázisárból legalább háromszor, négyszer több alternatív tejital készíthető, mintha ezt készen vásárolnánk” – ismertette.
Kovics Tamás szerint ma nagyon nehéz megítélni azt, hogy milyen kritériumoknak kell ahhoz megfelelnie egy terméknek, hogy a vásárlók levegyék a polcról. Mint mondta, a Ko-Ko Impex Kft. szerencsés, mert mind országos, mind ­nemzetközi szinten egyre erősödő kereskedelmi kapcsolatrendszerrel bír a Horeca szektorban és a retail piacon egyaránt, ami az alapanyagok és a kész termékek tesztelésében is sokat segít.
„Mivel cégünk legfőbb választékát a kókusz és az abból készülő alapanyagok és késztermékek teszik ki, nem nagyon beszélhetünk magyar termékekről a szortimentben. Viszont van két termékünk, melyekre nagyon büszkék vagyunk, mert ritkaságszámba megy a magyar származású extraszűz kókuszolaj és kókuszliszt” – hívta fel rá a figyelmet a tulajdonos, aki elárulta, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek köszönhetően sikerült egy olyan üzemet létrehozni, ahol a kókuszalapanyagból extraszűz kókuszolajat és kókuszlisztet tud előállítani a vállalat. Ezek a termékek (alapanyag, illetve retail készárú) nagy sikereket érnek el a magyar és a külföldi (román, cseh, szlovák, német) piacokon.
Mint megtudtuk, idén a portfólió stabilizálása és további új partnereket keresése mellett a már meglévő termék­szortiment fejlesztésére és különböző új kiszerelések, csomagolások bevezetésére fókuszál a vállalat.

 

(TERMÉKMIX magazin – 2024. márciusi szám)

DIGITÁLIS LAPSZÁM ELÉRHETŐ ITT: