A hazai gyümölcstermesztők jelentős terméskieséssel néznek szembe. Emiatt számítani lehet arra, hogy nehézkes lesz a feldolgozóipar nyersanyagellátása, a gyümölcs drágulása pedig elkerülhetetlenül beépül az árakba is.
2025 tavaszán a hazai gyümölcstermesztő, azon belül is a kajszi- és őszibarackágazat példátlanul súlyos terméskieséssel néz szembe, a terméskiesés messze túlszárnyalja az elmúlt negyed évszázad legrosszabb évjáratait is – mondta el dr. Apáti Ferenc, a FruitVeB elnök-ügyvezetője.
Rámutatott: a kajszi az egyik legnagyobb potenciállal bíró, kivitelre is alkalmas gyümölcsfajunk, de a tavaszi fagyok évek óta kiszámíthatatlanná teszik a termésképződést. Míg egy évtizede még 20–35 ezer tonna között mozgott az éves termés, 2025-ben mindössze 2–4 ezer tonnás szüret várható. Ez a normál mennyiségnek alig 10–20%-a, és elképzelhető, hogy történelmi mélypontot jelent.
„Ugyan a virágzás jól sikerült, az április 7-8-i éjszakákon tapasztalt, országos léptékű, mínusz 6-8 °C közötti lehűlés olyan mértékű fagykárokat okozott, amit semmilyen fagyvédelmi technológia nem tudott érdemben ellensúlyozni. A gyümölcstermesztő körzetek mintegy 90%-át sújtották ezek a lehűlések, és csak a Kisalföld, a Balaton közvetlen térsége és néhány kedvező adottságú északkeleti terület maradt meg részleges terméssel” – jelezte a szakember. „A korai és magyar fajták szinte teljesen elpusztultak, míg néhány késői fajta, például a Kioto és a Flavor Cot biztosíthat csekély mennyiségű árualapot. Az import aránya tovább nőhet, míg a már régóta visszaesett export gyakorlatilag eltűnik.”
Őszibarack: 80-100%-os fagykárok
Az őszibaracknál is hasonló tendencia figyelhető meg. Az ültetvényterület 2010 óta több mint 50%-kal csökkent, mára mindössze 2 390 hektárra zsugorodott, amit tovább súlyosbítanak a tavaszi fagyok. A virágzás bár biztató volt, a hosszú fagyhatás (akár 12–13 órán keresztül) és a mínusz 5-8 °C-os hőmérséklet a Dunántúlon is 50–60%-os, máshol jellemzően 80–100%-os károkat okozott.
A prognózis szerint 5–8 ezer tonna közé tehető az idei őszibaracktermés, ami az előző évi 26 ezer tonnás mennyiség töredéke. Ez szintén a legsúlyosabb visszaesés az elmúlt évtizedekben. A védekezési lehetőségeket a szállított fagy, a kedvezőtlen légmozgás és a rendkívül hideg hőmérséklet ellehetetlenítette, így az egyébként korszerű vagy jól fekvő ültetvények sem jelentettek védelmet.
Válságüzemmódban
Mind a kajszi-, mind az őszibarackágazat gyakorlatilag válságüzemmódban működik idén. A termelők minden igyekezete ellenére olyan szélsőséges időjárási hatások érték az ültetvényeket, amelyekkel szemben sem a tudás, sem a technológia nem tudott védekezni. Az idei évjárat megerősíti, hogy a termelés kockázata extrém módon megnőtt, és hosszú távon csak komplex stratégiai válaszokkal – többek között korszerű fajtahasználattal, célzott támogatáspolitikával és innovatív fagyvédelmi megoldásokkal – lehet mérsékelni a veszteségeket.
Példátlan fagykár érte 2025-ben a hazai kajsziültetvényeket – erősítette meg lapunknak Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke. Mint rámutatott: a FruitVeB felmérése szerint az állomány 60%-a teljesen megsemmisült, és további 20%-ban is 80–99%-os kiesés történt. A helyzetet tovább súlyosbította a monília-fertőzés, valamint a hűvös tavaszi időjárás miatti gyenge beporzás.
Mivel a kajszi a főzdék legfontosabb alapanyaga, így az ellátás akadozása jelentős drágulást hozhat a pálinkapiacon. Emellett csökken a kereslet, és sok gondot okoz az ellenőrizetlen otthoni főzés, amely gyakran kereskedelmi céllal történik, adózás nélkül, torzítva ezzel a piacot.
Importgyümölcs sem jelent megoldást: a pálinka csak magyar gyümölcsből készülhet, a külföldi alapanyagból készült ital kizárólag „párlatként” kerülhet forgalomba. Mihályi szerint, ha a trend nem változik, a magyar kajszipálinka hosszú távon eltűnhet a polcokról. Mindemellett egyre több főzde szüntetheti meg a termelést az előbb említett kedvezőtlen körülmények miatt.
A pálinka luxuscikk lett
Dömötör Zsolt, az 1 Csepp Pálinka Kft. egyik tulajdonosa, és egyben egyik főzőmestere is.
„A környéken a szőlőültetvények dominálnak, Sopron környékén főként borvidéki kultúra él. Gyümölcsös viszonylag kevés van, ezért mi nem helyben szerezzük be az alapanyagot: az ország egész területéről vásárolunk gyümölcsöt. Manufaktúraként kizárólag csúcsminőségű gyümölcsökkel dolgozunk, és abból készítünk prémium pálinkákat” – bocsátotta előre.
„Minden gyümölcsnek megvan a maga hazája. Mi oda megyünk, ahol épp a legszebb termés születik. Az utóbbi években azonban egyre nehezebb helyzetbe kerültünk. A klímaváltozás okozta kihívások, a visszatérő tavaszi fagyok és az aszályok egyre kiszámíthatatlanabbá teszik a gyümölcstermesztést. A károk miatt az árak folyamatosan nőnek. Ha egy év rossz, az azonnal meglátszik a piacon, ha viszont jó a termés, az árak akkor sem esnek vissza. Olyanra még nem volt példa, hogy olcsóbban jutottunk volna gyümölcshöz egyik évben, mint a megelőzőben. Az árak évről-évre nőnek, a gyümölcs drágulása pedig elkerülhetetlenül beépül a pálinka árába is. És ez nemcsak nekünk, hanem az egész ágazatnak komoly nehézséget okoz. Tavaly legalább három pálinkafőzde szűnt meg, idén már kettőről hallottam, amelyik lehúzta a rolót. Jelenleg is négy-öt eladó főzde van a piacon – csak épp vevő nincs rájuk” – fogalmazott.
A szakember szerint a pálinka különleges ital a világ párlatai között, mert az alapanyaga is nemes és drága. Nem gabonából vagy melaszból készül, mint a whisky vagy a rum, hanem elsőrangú gyümölcsből. Ez már eleve meghatározza az árát. A magas adótartalom és az energiaárak miatt azonban mára olyan drága lett, hogy a legtöbb fogyasztó elfordul tőle. Ráadásul az illegálisan előállított párlatok is tovább rontják a kereskedelmi főzdék helyzetét.
„A törvényi szabályozás, a bekerülési költségek és a gyümölcshiány miatt ma már nem nagyon lehet gazdaságosan prémium minőséget előállítani. A fogyasztók pedig nem mindig látják a különbséget egy valódi pálinka és egy olcsó, import alapú ital között” – jelezte.
Sokan külföldről vásárolnak már málnát, vagy sárgabarackot, mert Magyarországon egyre kevesebb az igazán jó éghajlatú termőterület. A klímaváltozás miatt a gyümölcsösök termőhatára északabbra tolódik.
„Sok gazda mostanra elvadítja a gyümölcsösét, feladja a termelést, és ez tragikus. Ha egyszer kivágnak egy ültetvényt, azt nem lehet csak úgy visszatelepíteni – évekbe telik, mire újra teremni kezd. Lehetne alkalmazkodni – modern technológiával, új fajtákkal, öntözéssel –, de ehhez tőke kellene, szakértelem és kitartás. Sokan már nem mernek újra belevágni. A költségek viszont akkor is jelentkeznek, ha nincs termés: permetezni, metszést elvégezni, munkabért fizetni akkor is kell. A gyümölcstermesztő is, a főzde is, a vásárló is padlón van…”– zárta mondandóját Dömötör Zsolt.
nehézkes lehet a nyersanyagellátás
Sebesta Péter, a Magyar Hűtő- és Konzervipari Szövetség elnöke érdeklődésünkre elmondta: a jelentős mértékű fagykárt követően ténylegesen szüretelhető termés mennyisége még több tényezőtől függ: negatív irányba befolyásolhatják azt az esetleges aszálykárok, illetve vihar- és jégkárok; viszont pozitív irányú változást hozhat, amennyiben a gyenge termés miatt a gyümölcsméretek javulása részben kompenzálja a gyümölcs-darabszám jelentős csökkenését.
„A hazai feldolgozóipar szempontjából nagy jelentőséggel az alma és a meggy bír: a 300-500 ezer tonnás hazai almatermés 60-65%-ából almasűrítmény, 10%-15%-ából pedig egyéb feldolgozott termékek készülnek; az 50-60 ezer tonnás meggytermés 50%-a a hazai konzerviparba, 10-15%-a a hűtőiparba, szintén 10-15%-a a hazai léiparba kerül, körülbelül 20%-át pedig exportáljuk külföldi feldolgozóipari vállalatoknak. A szilva, kajszi, őszibarack és cseresznye együttesen mintegy 30-50 ezer tonna feldolgozóipari alapanyagot biztosít” – fogalmazott.
Sebesta Péter szerint a jelentős hazai terméskiesés miatt számítani lehet arra, hogy nehézkes lesz a feldolgozóipar nyersanyagellátása. A kieső nyersanyag külföldi importból történő pótlása az elnök szerint szintén problémákat vethet fel, mivel más jelentősebb ipari gyümölcs termelőknél (Szerbia, Lengyelország, Törökország, Románia, Macedónia stb.) szintén jelentős fagykárok alakultak ki. Azonban ezek mértékéről nem állnak rendelkezésre pontos információk, egyelőre megbecsülhetetlen a várható kínálat, illetve a piaci árak. Továbbá a magas szállítási költségek miatt az importkészletekből történő feldolgozás normál paci körülmények között egyébként sem valósítható meg sok esetben gazdaságosan.
„A nyersanyagárak növekedésére egyértelműen lehet következtetni és ez magával vonja a feldolgozott késztermékek drágulását is, de mindezek mértékét jelenleg még lehetetlen prognosztizálni. Összeségében megállapítható, hogy a jelentős terméskiesés mindenféleképpen megtérülési problémákat generál, hiszen a maximális kapacitásukat alulmúló feldolgozó üzemek általános költségei szintén növekedni fognak, ami versenyhátrányt eredményez. További kedvezőtlen helyzetet idézhet elő a hazai piacon, ha mindezek hozományaként jelentős mennyiségű import feldolgozott késztermék érkezik az országba” – magyarázta a szakember.
Mindenki bajban van
Gyuris Mihály Szatymazon 15 hektáron foglalkozik őszibarack-termesztéssel, emellett a Dél-Alföldi Őszibarack-termesztők Egyesülete elnöke. A gazda szerint nagy a baj, ami már hatással van a feldolgozóiparra is. „Az egyik nagy hazai gyümölcslé-előállító is azért vesztett piacot, mert egyszerűen nincs elég magyar gyümölcs. Külföldivel dolgoznak, nincs is ezzel gond, de a magyar gyümölcs beltartalma, érettsége, íze más, és ezt a vevő is észreveszi. A feldolgozók keverik is az importtal, de az igazi minőséget csak a hazai adja. És amíg nincs elég gyümölcs, nincs is mit feldolgozni rendesen” – fogalmazott.
„A termelők meg szépen lassan feladják. Fagy, veszteség, veszteséges termelés. Itt a mi környékünkön is egyre többen vágják ki az ültetvényt, nem bírják tovább. Hiába költünk fagyvédelemre egyre többet, ezek az éjszakai fagyok teljesen kiszámíthatatlanok. Az egyik nap mínusz nyolc fok, a másik nap meg semmi. Szélgép, öntözés, minden van, mégis elviszi a fagy, amit csak tud. Most úgy néz ki, nálunk maradt 20–25% termés. De a munka, a metszés, a permetezés, a tápanyag költsége ezen már mind rajta van. A kárenyhítő rendszer lassú, jövő márciusban kapjuk a pénzt, addigra már újra beletettük az új év költségeinek 80%-át. Azt gondolom, szükség volna a kárenyhítési alap feltőkésítésére, ezért emelni kellene a befizetéseket, főleg a gyümölcsösöknél, hektáronként minimum 10 ezer forintra, s ha valaki ennél többet szeretne befizetni, annak is lehetővé kellene tenni azt. Illetve fontos volna előbbre hozni a kifizetéseket is.”
Az árakkal kapcsolatban a termelő azt mondta: a kereskedők és a multik reagálnak először, a drágulás náluk csapódik le. Erre a termelőknek nincs ráhatásuk, állítja. „A 20 évvel ezelőtti fizetések körülbelül az ötszörösükre nőttek, a gyümölcs ára meg alig változott. Az agrárolló egyre nyílik, ha pedig a termelői ár csökken, vége mindennek” – jelentette ki.
A szakember végül hozzátette: az államnak éves szinten 1-2 milliárd forintot kellene fordítania lokális, termőtáj-specifikus fagyvédelmi kísérletekre, hogy mindenütt megtalálják a legoptimálisabb, leghatékonyabb megoldást.
(TERMÉKMIX magazin – 2025. májusi szám)