A bevásárlás, az ételek elkészítése és fogyasztása során is „hőssé” válhatunk. Ez megmagyarázni látszik a belgák megváltozott fogyasztási szokásait – ezen a véleményen van a Weber Shandwick tanácsadó vállalat egyik tanulmánya a food trendeket illetően.

Alapvetően megváltoztak a belgák étkezési szokásai. Amíg a nyolcvanas években egy étkezés húsból, zöldségből és krumpliból állt, ma már sokkal változatosabb a kép. A fogyasztók kritikusabbak, a tartósság és az egészséges táplálkozás egyre inkább érdeklődésük középpontjába kerül. Ezenkívül fontos szemponttá vált az ételek kényelmes beszerzése és elkészítése, valamint a vásárlással kapcsolatos és ízélmények. Belgiumban a lakosság bevételének 13,1%-át költi élelmiszerre, egy átlagos családban ez mintegy 4700 euró. Azt, hogy a jövőben a fogyasztók mire fognak költeni, a Weber Shandwick tanácsadó vállalat tanulmánya írja le.

Tartósság, kevesebb pazarlás, regionális termékek

A tartósság a belga fogyasztók számára egyre fontosabb szerepet játszik. Emellett kevesebb az élelmiszerpazarlás, jobb a csomagolás, több a regionális termék, és az ezzel kapcsolatos fejlesztések.

„Be-a zero-waste-hero” elnevezést kapta az a trend, amely leírja, hogy egyre több belga fogyasztó igyekszik egyre kevesebbet pazarolni. Manapság fejenként 15-20 kg élelmi­szert dobnak el, ez évente országosan kb. 20 000 tonna. A politika Flandriában, Vallóniában és szövetségi szinten kezdett foglalkozni a témával, és különböző intézkedéseket vezet be az értékteremtési hálózat mentén. Különböző kezdeményezések indultak a tartósabb csomagolási anyagok területén, javuló tendenciát mutatnak a tárolási módszerek, valamint a megmaradt élelmiszerek elosztása az élelmiszer-elosztó központok között.

Trend a szállítói lánc lerövidítése is. Ennek köszönhetően az elmúlt évben 1,5%-kal emelkedett a mezőgazdasági közvetlen értékesítők száma. A városi gazdálkodás is beleillik ebbe a trendbe. A Delhaize üzletlánc például egy szupermarket tetején egy rooftop farm-ot alakított ki, és az Albert Heijn-nél pedig a fűszereket közvetlenül a szupermarketben szedhetjük le. Ily módon nem csupán a helyi termékek válnak népszerűvé, egyúttal a szén-dioxid kibocsátás is csökken. A nagyobb tartósság trendjének keretei között az olyan témák, mint a fair trade és az állatokkal való megfelelő bánásmód is döntő tényezők, amelyek egyre inkább befolyásolják a vásárlók fogyasztási szokásait.

supermarket teto

Egészségtudatos táplálkozás

Belgiumban aktuális téma lett az egészséges, tudatos táplálkozás, amelyben az ízélmény is szerepet kap. A Weber Shandwick tanulmány szerzői szerint különösen az egészség trendje válik egyre népszerűbbé, mivel Belgiumban a túl bőséges vagy egészségtelen ételek egészségügyi problémákat okoznak. Például 2004 óta a BMI 1,7, az elhízás-ráta pedig 5,2%-kal nőtt. Ezért Flandriában a kormány információs kampányt indított az egészséges táplálkozásról. A szövetségi kormány 2015 óta cukoradót szed, hogy szembeszálljon ezzel a problémával. Ezenkívül több kezdeményezés jött létre az egészséges táplálkozás támogatása céljából.

Központi téma a tudatosabb táplálkozás. Az emberek egyre gyakrabban mondanak le tudatosan a hús fogyasztásáról, Belgiumban az elmúlt 8 évben 13%-kal csökkent a húsfogyasztás.

Ebből a trendből több zöldség és vegetáriánus húsalternatíva-gyártó profitál.

Az egészséges fogyasztók is egyre gyakrabban keresik az olyan élelmiszereket, amelyek nem tartalmaznak bizonyos allergéneket. Ennek megfelelően a szupermarketekben is bővült ezen termékek kínálata, 2009 és 2013 között például több, mint 900 gluténmentes termék került az európai piacra, és egyre nő ez a tendencia. Emellett bővül a funkcionális élelmiszerek piaca is, tehát azon termékeké, amelyek a lakosság egy rétege számára egészségügyi okokból fontossá váltak.

A belga fogyasztók számára a kényelem is kiemelt jelentőséggel bír. Fontos számukra, hogy gyorsan és egyszerűen jussanak hozzá az élelmiszerekhez és azok elkészítése során is ez az elv érvényesüljön. Ennek a trendnek fontos oka az időhiány, elsősorban az Y generáció köreiben és a kétszemélyes háztartásokban.

Aki maga szeretne főzni, rendelhet kitchen-boxokat, Németországban például a Hello Fresh és a Marley Spoon kínálatából. Természetesen Belgiumban a kiskereskedők termékei online shopjaikban is elérhetőek, és a vállalatok szállítást is vállalnak. Ezért a jövőben egyre fontosabbá válnak a logisztika innovatív megoldásai.

Ezen a területen a piacon további előrelépést jelent, hogy lassan, de folyamatosan nő azon fogyasztók száma, akik rendszertelenül étkeznek.

A rendszertelen munkaidő és a nem helyhez kötött munka lehetősége ahhoz vezetnek, hogy az emberek többször esznek kisebb adag ételeket. A kereskedelem és az éttermek erre különböző snack-variációkkal reagálnak, amelyeknél fontos szempont, hogy egészségesek legyenek, valamint bővült a convenience termékek kínálata is, amelyeket a vásárlók könnyedén magunkkal vihetnek és útközben elfogyaszthatják. Az expressz szupermarketek is ennek a trendnek megfelelő árukészletet kínálnak.

Élményvásárlás

Másrészről az élmények szerepe is egyre fontosabb. Ha a fogyasztó időt szán a bevásárlásra, olyan vásárlói élményt vár, amelyet az online vásárlás nem tud megadni számára.

Az instore-cooking, a személyes tanácsadás, vagy különböző termékbemutatók, a friss és regionális termékek e tekintetben fontos tényezők, amelyek a szupermarketben értéktöbbletet hoznak létre.

Az ízélmények gondoskodnak arról, hogy a regionális termékek mellett a nemzetközi specialitások is helyet kaptak a trendben. A fogyasztót az ösztönzi, hogy egyre változatosabban táplálkozzon, új tapasztalatokat gyűjtsön, emellett törekszik egészséges és ízletes étkezéseket kialakítani.

Hulladek tabla

 

 

(Forrás: LP International)