A Boston Consulting Group (TBCG) egyik aktuális tanulmánya szerint az ezred­fordulósok generációja előnyben részesíti az olyan diszkontokat, mint az Aldi vagy a Lidl. Ezek a fiatalok elsősorban egyszerűen, kényelmesen és kedvező áron ­szeretnének ­bevásárolni. 

A TBCG tanulmánya arról számol be, hogy az elmúlt 20 évben a diszkontok térhódítása figyelhető meg. A kisebb, olcsó termékekkel, 10-20% piaci részesedéssel rendelkező üzletek a szupermarketek teljes értékű alternatívájá nőtték ki magukat, amely az élelmiszerkereskedelemben mára meghatározó szerepet játszik. 

A tanulmány szerint feltűnő, hogy a fiatalabb generáció, az ezredfordulósok köreiben a diszkontok nagy népszerűségnek örvendenek. A TBCG szerint ennek az az oka, hogy a fiatalabb vevők nem bíznak a komplexitásban, inkább az egyszerűség és átláthatóság mellett teszik le a voksukat.

A diszkontok árukészlete átlagosan mintegy 1400 terméket tartalmaz, ezzel szemben a szupermarketekben mintegy 20 000 árucikket találunk. Éppen ez az oka annak, hogy Franciaországban, Nagy-Britanniában és Olaszországban a fiatalok köreiben a diszkontok jelentős előnyt élveznek a szupermarketekkel szemben, emellett döntő szempont a termékek alacsony ára is. 

A saját márkás termékek ára a szupermarketek áraival összehasonlítva átlagosan 15%-kal alacsonyabb, az  „A márkák” esetében a különbség legtöbbször még ennél is magasabb.

További érv a termékek jó minősége, ezek az árucikkek az összehasonlító tesztek során folyamatosan jó eredményeket érnek el.

Tehát a fiatal vevők joggal teszik fel a kérdést, hogy miért kellene többet fizetniük. 

A különböző árucsoportok innovációi (pl. a babaételek, reggeliző pelyhek, állateledelek, vagy testápoló termékek, a bio-, gluténmentes, vagy saját prémium termékek) hozzájárulnak az Aldi, Lidl és más láncok jobb image-éhez. Ezen kívül az üzletek időközben nagyobbak, világosak és modernek lettek, és sok üzletben extrákat is kínálnak. 

Európa, Észak-Amerika és Japán fejlett piacain az ezredfordulósok generációja mintegy 275 millió embert fog számlálni, ez a szám már előrevetíti a diszkontok további növekedését. 2020-ig várhatóan 4,4%-kal emelkedik az üzletek száma, a szupermarketek 2,9%-os növekedésével szemben.

A TBCG a diszkont-piac 3 fázisát írja le: feltörekvő, növekvő és telített piacok. Az olyan feltörekvő piacokon, mint amilyen Finnország, Svédország, Horvátország, Olaszország, Franciaország, USA és Kanada, a piaci részesedés még 15% alatt van, de átlagon felüli növekedés várható. Ez az olyan növekvő piacokra is érvényes, mint például az Egyesült Királyság, Írország, Hollandia, Belgium, Lengyelország, Spanyolország és Portugália. 

Németország, Norvégia és Dánia a telített piacokhoz tartoznak, itt a diszkontok 35% feletti piaci részesedést érnek el, a növekedési potenciál messzemenően kimerült.

 

(forrás: LP International)