Augusztusban csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által számított árindex 1,3 százalékkal, 176,6 pontra süllyedt az előző havi 178,9 pontról. 

    Az augusztust megelőző három hónapban még rendre emelkedtek az árak havi összevetésben. Ugyanakkor a tavaly augusztusi 166,6 ponthoz képest 10 ponttal volt magasabb az index, ami 6 százalékos áremelkedést takar. 
    A FAO élelmiszerár-indexe egy kereskedelemmel súlyozott mutató, amely az öt legfontosabb élelmiszer alapanyag - növényi olajok, szemes termények, húsfélék, tejtermékek és cukor - nemzetközi piaci árait veszi figyelembe.
    Augusztusban a havi szintű csökkenés alapvetően a gabonafélék, a cukor és a húsfélék árának mérséklődéséből adódott, ennek hatása több mint ellensúlyozni tudta a növényi olajok és a tejtermékek drágulását. 
    Az élelmiszerárakra különösen erős hatást gyakorolt, hogy a betakarított gabona mennyisége várakozáson felülinek bizonyult. A világ teljes gabonatermelése eléri a 2611 millió tonnát, amely történelmi rekordérték lenne. A mezőgazdasági szezon végével, 2018-ban, a gabonatartalékok is sosem látott mennyiségre, 719 millió tonnára duzzadhatnak - jelezték a FAO szakértői. 
     A gabona árindex 5,4 százalékkal 153,4 pontra csökkent a júliusi 162,2 pontról, de így is 6,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 143,6 pontot. 
    A húsfélék ára enyhén csökkent augusztusban, a húsárindex 1,2 százalékkal, 2,1 ponttal, 172,4 pontra esett, de tavaly augusztusban még 7,5 ponttal lejjebb, 164,9 ponton állt. 
    A cukorárindex 1,7 százalékkal, 203,9 pontra süllyedt, és 28,7 százalékkal marad alatta a tavaly augusztusi 285,6 pontnak. A csökkenés hátterében az áll, hogy a legnagyobb cukornádtermelőknél (Brazília, Thaiföld és India) kedvezőek a kilátások, miközben a nemzetközi kereslet gyengült. 
    A pálma-, szója-, repce- és napraforgóolaj megélénkülő piacának következményeként a növényi olaj- és zsírfélék árindexe 2,5 százalékkal 164,4 pontra ugrott augusztusban, miután az előző két hónapban rendre csökkent az index. 
    Nagy a kereslet a vaj iránt Európában és Észak-Amerikában, így összességében a tejtermékek is drágultak. A tejtermékek árindexe havi szinten 1,4 százalékkal 219,7 pontra nőtt, éves összevetésben pedig 42 százalékkal, de így is 20 százalékkal marad el a 2014 februárjában mért csúcsértékhez képest.

 

mti