Áprilisban 5,3 százalékkal emelkedett a kiskereskedelmi forgalom Csehországban az egy évvel korábbihoz viszonyítva a márciusi 5,8 százalékos növekedés után - közölte a cseh statisztikai hivatal csütörtökön Prágában.

A növekedési ütem lassulását piaci szakértők azzal magyarázzák, hogy a márciusi adatokat a húsvéti ünnepek befolyásolták.

"A kiskereskedelmi forgalom immár ötödik hónapja emelkedik, ez az élelmiszeripari termékeket és az iparcikkeket egyaránt érinti. Továbbra is nagyon jelentős az érdeklődés a internetes csomagküldő szolgálatok iránt" - mondta Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója újságíróknak sajtótájékoztatón.

Az iparcikkek forgalma áprilisban 7,1 százalékkal emelkedett, az üzemanyagoké 3,9 százalékkal, az élelmiszereké pedig 3,6 százalékkal.

Jóval gyorsabb ütemben, 18,1 százalékkal növekedett az internetes csomagküldő szolgálatok forgalma, a gyógyszertáraké 8,4 százalékkal. A kozmetikai cikkek és a drogériák forgalma 17,1 százalékkal emelkedett.
Mérsékelt csökkenést mutatott a lábbeliket és ruházatot árusító boltok forgalma áprilisban. A kultúrára és a szabadidős cikkekre éves összehasonlításban 2,7 százalékkal adtak ki többet a csehek.