A döntés nem veszi azt figyelembe, hogy egy személy mennyi terméket fogyaszthat el biztonságosan.

A világ egyik legelterjedtebb mesterséges édesítőszerét a jövő hónapban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutató részlege, a Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) lehetséges rákkeltőnek fogja nyilvánítani – írja a Reuters két, az ügyre rálátó forrás alapján.

Eszerint az aszpartámot, amelyet a Coca-Cola diétás üdítőitaltól kezdve a Mars Extra rágógumikon át számos termékben használnak, júliusban fogja először az IARC az „emberre nézve valószínűleg rákkeltő anyagként” feltüntetni. Az IARC döntése nem veszi azt figyelembe, hogy egy személy mennyi terméket fogyaszthat el biztonságosan. Az egyéneknek szóló tanácsokat a WHO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó külön szakértői bizottsága, a JECFA adja, a nemzeti szabályozó hatóságok meghatározásai mellett. A JECFA szintén felülvizsgálja az aszpartám használatát, és várhatóan július 14-én teszi közzé megállapításait. A JECFA 1981 óta állítja, hogy az aszpartám az elfogadott napi határértékeken belül biztonságosan fogyasztható. Például egy 60 kg-os felnőttnek naponta 12-36 doboz diétás üdítőt kellene meginnia – az italban lévő aszpartám mennyiségétől függően – ahhoz, hogy veszélyeztetett legyen.

Az IARC határozatainak óriási hatása lehet. A bizottsága 2015-ben arra a következtetésre jutott, hogy a glifozát „valószínűleg rákkeltő”. Évekkel később, még akkor is, amikor más szervek, például az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ezt vitatta, a vállalatok még mindig érezték ennek hatásait. A német Bayer például 2021-ben harmadszor is elvesztette fellebbezését az amerikai bírósági ítéletekkel szemben, amelyek kártérítést ítéltek meg azoknak az ügyfeleknek, akik rákos megbetegedéseiket a glifozátalapú gyomirtó szereknek tulajdonították.

Az Italszövetségek Nemzetközi Tanácsának ügyvezető igazgatója, Kate Loatman szerint a közegészségügyi hatóságokat nagyon aggasztja a kiszivárgott vélemény, és félrevezetheti a fogyasztókat, hogy több cukrot fogyasszanak a biztonságos, cukormentes és alacsony cukortartalmú lehetőségek helyett.

Az aszpartámot évek óta széleskörűen tanulmányozzák. Tavaly egy 100 000 felnőtt körében végzett franciaországi megfigyeléses vizsgálat kimutatta, hogy azoknál az embereknél, akik nagyobb mennyiségű mesterséges édesítőszert – köztük aszpartámot – fogyasztottak, kissé magasabb volt a rák kockázata. Ezt követte az olaszországi Ramazzini Intézet 2000-es évek elején végzett tanulmánya, amely arról számolt be, hogy egerek és patkányok egyes rákos megbetegedései összefüggésbe hozhatók az aszpartámmal. Az első tanulmány azonban nem tudta bizonyítani, hogy az aszpartám okozta a megnövekedett rákkockázatot, és a második tanulmány módszertanával kapcsolatban is kérdések merültek fel, többek között az azt értékelő EFSA részéről.

Az aszpartám lehetséges rákkeltő anyagként való feltüntetése az IARC-hez közel álló források szerint további kutatásokat kíván ösztönözni, de valószínűleg ismét vitát fog kirobbantani az IARC szerepéről, valamint általában az édesítőszerek megbízhatóságáról.

(A Portfolio nyomán.)