Tavaly novemberben nem várt mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom Németországban a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése alapján.

    Novemberben az előzetes adatok szerint naptári és szezonális kiigazítással, reálértéken 0,6 százalékkal nőtt az előző havihoz képest az októberi 0,5 százalékos havi növekedés után, rácáfolva a 0,5 százalékos havi csökkenést jelző elemzői várakozásokra.
    Az egy évvel korábbihoz képest 2,9 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom reálértéken novemberben. Októberben 2,0 százalékos volt az éves elmaradás. Elemzők novemberre 4,9 százalékos csökkenést vártak éves bázison.
    A tavaly novemberi kiskereskedelmi forgalom a járvány által nem érintett utolsó hónaphoz, 2020 februárjához képest reálértéken 5,9 százalékkal volt magasabb.
    Az élelmiszerek, italok és dohánytermékek forgalma novemberben az előző havihoz képest szezonális és naptári kiigazítással 0,9 százalékkal emelkedett, de 2,9 százalékkal maradt el a 2020. februáritól.
    A szupermarketek élelmiszer-forgalma novemberben 0,8 százalékkal nőtt az előző havihoz képest és 0,8 százalékkal maradt el a krízis előttitől. A kis élelmiszerüzletek forgalma novemberben 0,3 százalékkal maradt el az előző havitól és 0,5 százalékkal volt alacsonyabb mint a válság előtti utolsó hónapban.
    Az iparcikkek forgalma novemberben 0,6 százalékkal nőtt reálértéken az előző havihoz képest és 9,4 százalékkal haladta meg a 2020. februárit. A ruházati cikkek forgalma viszont ezen belül 3,8 százalékkal csökkent novemberben az októberihez képest és 6,2 százalékkal maradt el a krízis előtti szinttől.
    Az internetes és csomagküldő forgalom az olyan akciók ellenére is, mit a fekete péntek és a kiberhétfő 3,1 százalékkal csökkent az előző havihoz képest novemberben, de így is 30,3 százalékkal haladta meg a 2020. februárit.
    Az év első tizenegy hónapjában újabb rekordot ért el a német kiskereskedelmi forgalom a Destatis becslése szerint, 0,9 százalékkal nőtt reálértéken és 3,1 százalékkal nominálisan a 2020-as megfelelő periódushoz képest, ami az eddigi rekordtartó volt. A rekordforgalmon belül azonban a bolti forgalom, például a ruházati, cipő és bőráru üzleteké a koronavírus által érintett második évben is elmaradt a korábbitól.

 

MTI