A bioélelmiszerek és italok értékesítése az Egyesült Királyságban tavaly 4,5%-kal, rekordnak számító 2,45 milliárd GBP-re nőtt, amely az online és a házhoz szállítás terén tapasztalható erős növekedésből származott, és ami meghaladja a lassan növekvő élelmiszer- és italpiacot.

Az ágazat immár nyolc egymást követő évben nőtt a recesszió következtében történt visszaesés után, és a Soil Association, az ökológiai termékeket engedélyező és az ökológiai gazdálkodást elősegítő kereskedelmi testület jelentése szerint 2020 végére elérhetik a 2,5 milliárd fontot is. A tavalyi eredmény meghaladta a 2018-as 2,3 milliárd GBP forgalmat, de a 2008-as recesszió előtti 2,1 milliárdos csúcsokat is felülmúlja.
A becslések szerint a vásárlók havonta 200 milliárd fontot költenek bioételekre és italokra, és havi plusz két bevásárlással többet szánnak ezek beszerzésére, mint öt évvel korábban. A független kiskereskedők hagyományosan a bioélelmiszerek fő beszerzési helyének számítanak, eladásaik pedig 6,5%-kal növekedtek. Ám a legnagyobb növekedés az online kiskereskedelem és házhozszállítás esetében jelentkezett. beleértve az ökológiai zöldség­doboz-rendszereket, mint például az Abel & Cole és a Riverford, ahol az eladások 11,2%-kal emelkedtek.
A bioélelmiszerek és italok szupermarketekben történő értékesítése 2019-ben ismét növekedett, 2,5%-kal, felülmúlva a teljes piacot, bár az Egyesült Királyság biogazdaságának általános részesedése kissé csökkent.