Németországban lassult a kiskereskedelmi forgalom csökkenése januárban havi és éves összevetésben.

A német statisztikai hivatal, a Destatis csütörtökön azt közölte, hogy januárban 0,4 százalékkal esett vissza a kiskereskedelmi forgalom decemberhez képest, amikor nagyobb, 1,6 százalékos havi szintű forgalomesést regisztráltak. Szakértői várakozások átlagában 0,5 százalékos havi szintű növekedés szerepelt januárra.

Németországban ez volt a harmadik egymást követő hónap, amikor a kiskereskedelmi forgalom csökkent havi összevetésben. Januárban havi összevetésben egyebek között az élelmiszerek értékesítése 1,1 százalékkal nőtt, a nem élelmiszertermékeké pedig stagnált. 2023 januárjához képest idén januárban 1,4 százalék volt a kiskereskedelmi forgalom csökkenése, ami lassulás a decemberi éves szintű 1,7 százalék esést követően. Szakértői várakozások átlagában minimálisan nagyobb, 1,5 százalékos éves szintű kiskereskedelmi forgalomcsökkenés szerepelt.

Németországban tavaly 3,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom, miután 2022-ben 0,7 százalékos visszaesést, 2021-ben 0,6 százalékos növekedést mértek.

(MTI)