Az olcsóbb saját márkás termékek részesedése nagyobb mértékben növekszik, mint a prémium kategóriás.

Az olaszországi kiskereskedők egyre inkább a saját márkás termékekre koncentrálnak, hogy így ellensúlyozzák az inflációt és a nagy márkákat kedvelő olaszok gyengülő vásárlóerejét – írja az ESM.

A The European House Ambrosetti (TEHA) olasz tanácsadó cég tanulmánya szerint a saját márkás termékek piaci részesedése tavaly rekordszintet ért el, és 31,5%-ra emelkedett az olasz kiskereskedők teljes bevételét nézve. Ez az érték 2022-ben még 30,4%, 2019-ben pedig 28,3% volt. A tanulmány szerint az olcsóbb saját márkás termékek részesedése nagyobb mértékben növekszik, mint a prémium kategóriás.

Mauro Lusetti, az olasz kiskereskedelmi szövetség elnöke közölte, hogy jelenleg a kiskerekedők egytől-egyig jelentős mértékben fektetnek be a saját márkás kategóriába. Ezt azzal magyarázta, hogy a saját márkás termékek egyrészt nagyobb ellenőrzést biztosítanak az árak felett, másrészt a kiskereskedők így jobban és gyorsabban tudnak reagálni a fogyasztói igényekre. Jelenleg még Olaszországban a legalacsonyabb a saját márkás termékek részesedése a többi európai országhoz képest, de ez azt is jelenti, hogy van tér a növekedésre.

A saját márkás termékek volumene változatlan árfolyamon számolva 332 millió euróval (364 millió dollárral) nőtt 2023-ban, szemben a kiskereskedelmi forgalom több mint 1,1 milliárd eurós visszaesésével. Mindez azért is fontos adat, mert a TEHA szerint 2023-ban az értékesítési volumenek minden értékesítési csatornán csökkentek, a diszkontoktól a szupermarketeken át a kis szolgáltatásokig.