Erős kereslet és magas árak jellemzik a körte világpiacát.

A körte világpiaca stabil: a kereslet fokozatosan erősödik, különösen a kisebb méretű gyümölcsök iránt, ezért az árak is egyre magasabbak – számolt be róla a Fruitveb.

A portál a körte világpiaci helyzetét és a nagyobb körtetermelő országok termelését vizsgálta meg. Eszerint Hollandiában a körte értékesítése jól halad, a Doyenné du Comice már el is fogyott. Az idei szezonban az árak kifejezetten kedvezően alakulnak, ráadásul Olaszország is nagy tételben vásárolt holland Comice körtét. Belgiumban az árak februárban 30%-kal emelkedtek, főleg a kisebb méretosztályokban, de a nagyobb körték ára inkább stagnált.

Németországban eközben egyre csökken az olasz, holland, belga és német áru részaránya, a növekvő keresletet elsősorban Dél-Afrikából elégítik ki az áruházláncok. Svájcban is jól halad az értékesítés: decemberben 40%-kal több biokörtét sikerült eladni (191 tonnát), mint egy évvel korábban, ráadásul nagyon jó volt az idei belföldi termés. Olaszországban a nyári hőhullámok miatt gondok vannak a gyümölcsmérettel, továbbra is folytatódik az olasz körtetermő terület zsugorodása. Spanyolországban különösen a nagyobb méretű gyümölcsökből van jelentős hiány az áprilisi fagyok miatt. A júniusi és júliusi hőhullámok a gyümölcsméretet befolyásolták, ráadásul a gyümölcs formájával kapcsolatosan is vannak problémák. Sőt, az ágazatban a termelési költségek emelkedése a 30%-ot is meghaladta. Franciaországban a körte értékesítése rendben folyik, és mivel nincs túltermelés Európában, az árak a tavalyihoz hasonlóak.

A Dél-afrikai Köztársaságban az exportvolument a fő termesztőkörzeteket sújtó jégesők miatt eredetileg 6%-kal becsülték kisebbre a tavalyinál, de a visszaesés inkább 8-9% lesz. Egyelőre akadoznak a szállítások. Az Egyesült Államok körtetermése az utóbbi évtizedben folyamatosan csökken, de az idei szezonban betakarított mennyiség nagyjából megegyezik a tavalyival. Argentínában az USDA előrejelzései szerint a tavalyinál 25%-kal nagyobb termés várható az ideális időjárási körülményeknek köszönhetően, de a növekvő mennyiség ellenére az argentin exportőröknek komoly gazdasági kihívásokkal kell szembenézniük. A magas infláció, a kormányzat által elrendelt devizakorlátozások és árstopok miatt nehéz hosszabb távon tervezni. Az orosz-ukrán háború miatt tavaly Argentína a szokásosnál jóval kevesebb körtét tudott Oroszországba exportálni, idén azonban már indítanak szállítmányt Szentpétervárra.

Fotó: pixabay.com.

(A Portfolio nyomán.)