A Subway új tulajdonost keres. A szendvicslánc végre megerősítette a hírt, miután egy hónapig pletykáltak róla - írja a retaildetail.eu weboldal.

10 milliárd dollár

A világszerte közel 37 ezer üzletet számláló Subway szendvicslánc hivatalosan is eladó. Maga a vállalat árulta el, hogy részvényesei a J.P. Morgan befektetési bank segítségével vizsgálják az esetleges eladást. Bár az "időzítésre vagy az eladás biztos megvalósulására vonatkozó jelzés nincs", egy szám már kering: az eladással több mint 10 milliárd dollár bevételre tehetnének szert.

Bennfentesek már egy hónappal ezelőtt kiszivárogtatták az eladási terveket a sajtónak, de akkor a vállalat nem erősítette meg a pletykákat. A Subway úgy reagált, hogy a szendvicslánc újabb rekordévet zárt. A vezetők megismételték, hogy a 2022-es év meghaladta a globális értékesítési várakozásokat, és a lánc már nyolc egymást követő negyedévben ért el pozitív forgalomnövekedést a meglévő üzleteiben.

A Burger King felvásárolja?

John Chidsey vezérigazgató, a Burger King korábbi csúcsvezetője és a családi tulajdonban lévő vállalat első külsős csúcsvezetője irányítása alatt a Subway jelenleg egy többéves átalakulási folyamaton dolgozik. A hangsúly a menüinnováción, az éttermek modernizálásán és a vendégélmény javításán van. Chidsey azonban leginkább arról ismert, hogy 2014-ben a Burger Kinget beolvasztotta a Restaurant Brands nevű új holdingba.

Pontosan ugyanez a Restaurant Brands most a Subway legvalószínűbb felvásárlási jelöltje is. A két fél között azonban már 2021-ben is voltak felvásárlási tárgyalások, de akkor a részvényesek - az alapítók örökösei - állítólag nem tudtak megegyezni az árban. A Subway ma a világ egyik legnagyobb gyorsétterm-lánca, amely mintegy mintegy 100 országban működik.