Szeptemberben éves összehasonlításban 5,6 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom Csehországban a pontosított augusztusi 8,1 százalékos visszaesés után - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal kedden Prágában.

A kiskereskedelmi forgalom csökkenése immár ötödik hónapja tart Csehországban, most azonban annak mértéke mérséklődött. A gyógyszertárak és az egészségügyi cikkeket áruló üzleteken kívül gyakorlatilag minden szegmensben visszaesett a forgalom. Az előző hónaphoz képest szeptemberben 0,8 százalékos növekedést mutatott ki a statisztika. Pénzügyi elemzők arra számítanak, hogy a kiskereskedelmi forgalom csökkenése a következő hónapokban is folytatódni fog éves összevetésben, mert a cseh lakosság egyre inkább visszafogja a kiadásait. A kereslet visszaesése következtében többen úgy vélik, hogy a cseh gazdaság recesszióba kerülhet.  

"Augusztushoz viszonyítva mérséklődött a csökkenés üteme az élelmiszereknél, az iparcikkeknél és az üzemanyagoknál is" - mutatott rá Jana Gotvaldová, a statisztikai hivatal szakigazgatója. Az élelmiszerek eladása szeptemberben éves szinten 5,3 százalékkal, az iparcikkeké 5,8 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 6,1 százalékkal esett vissza. Havi összehasonlításban azonban szeptemberben az élelmiszereladás 0,5 százalékkal, az iparcikkeké 0,7 százalékkal, az üzemanyagoké pedig 2,8 százalékkal növekedett.

A gyógyszertárak forgalma éves szinten 6 százalékkal emelkedett. Gotvaldová tájékoztatása szerint a gyógyszertárak forgalma már 18 hónapja folyamatosan emelkedik. Elemzők szerint a havi összevetésű szeptemberi forgalomemelkedés nagy valószínűséggel annak következménye, hogy a fiatal gyermekes családok megkapták egy egyszeri 5 ezer koronás (82 500 forint) állami támogatást.

(MTI)