Ismét tíz százalék fölé, a nyáron egyszer már elért 40 évi rekordra gyorsult szeptemberben az éves brit infláció, amelynek fő hajtóereje az élelmiszerárak emelkedése volt.

A brit statisztikai hivatal (ONS) szerdai beszámolója szerint a lakhatási költségek nélkül számolt fogyasztói áremelkedés (CPI) a múlt hónapban 10,1 százalékos volt az egy évvel korábbi szinthez mérve.

Augusztusban 9,9 százalék volt a tizenkét havi brit infláció. Legutóbb júliusban mértek a szeptemberivel megegyező ütemű, 10,1 százalékos éves inflációt Nagy-Britanniában. Ez az ütem a legmagasabb azóta, hogy az éves infláció havi rendszerességű mérése a jelenlegi módszertannal 1997 januárjában megkezdődött.

A modellezéssel még korábbra visszaszámolt adatok alapján legutóbb több mint negyven éve, 1982 januárjában volt ennél magasabb az éves brit infláció, 11 százalék körüli ütemmel.

Az ONS szerdai beszámolója szerint a szeptemberi infláció teljes kosarának átlagán belül immár nem az energiahordozók, hanem az élelmiszerek inflációja volt a fő hajtóerő. A statisztikai hivatal kimutatása alapján az élelmiszerek és az üdítőitalok kiskereskedelmi ára átlagosan 14,6 százalékkal volt magasabb szeptemberben, mint a tavalyi azonos hónapban. Az ONS hangsúlyozza, hogy az élelmiszerek inflációja 14 hónapja folyamatosan gyorsul, és a jelenlegi áremelkedési ráta 1980 áprilisa óta, vagyis több mint 42 éve a legmagasabb.

A közlekedési költségek emelkedési üteme - amelynek legfőbb egyedi összetevője az üzemanyagár - ugyanakkor jelentősen lassult. A statisztikai hivatal adatai szerint a közlekedési ágazat árai éves összevetésben átlagosan 10,9 százalékkal emelkedtek szeptemberben az augusztusi 12,4 százalékos, a júliusban mért 15,1 százalékos és a júniusban elért 15,2 százalékos éves drágulás után.

Az üzemanyagárak a júliusi 43,7 százalékos és az augusztusi 32,1 százalékos éves emelkedés után szeptemberben 26,5 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Az ONS szerdai kimutatása szerint a motorbenzin literenkénti kiskereskedelmi átlagára szeptemberben 8,7 pennyvel (41 forinttal), a dízelüzemanyag 5 pennyvel (24 forinttal) volt alacsonyabb, mint augusztusban. A motorbenzin literje szeptemberben átlagosan 1,6650 fontba (790 forintba), a dízelüzemanyagé 1,8160 fontba (861 forintba) került Nagy-Britanniában. Egy évvel korábban literenként 1,3490, illetve 1,3740 fontért árulták a benzint és a gázolajat a brit töltőállomásokon - áll a statisztikai hivatal szerdai ismertetésében.
A brit infláció gyorsulása a hivatalos előrejelzések szerint még nem ért véget.

A Bank of England jelenleg érvényes prognózisa szerint az éves összevetésű infláció várhatóan októberben tetőzik 11 százalék környékén, és a következő néhány hónapban is még 10 százalék felett marad, mielőtt csökkenésnek indulna. A brit jegybank inflációs célja 2 százalék, vagyis a jelenlegi tizenkét havi nagy-britanniai inflációs ráta ennek több mint az ötszöröse.

(MTI)