A várt csekély növekedés helyett az idén a legnagyobb mértékben csökkent a kiskereskedelmi forgalom az európai unióban júniusban az előző hónaphoz képest az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdai jelentése alapján. Éves bázison a kiskereskedelmi forgalom a vártnál nagyobb mértékben csökkent júniusban.

    Júniusban szezonális kiigazítással 1,2 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben az előző havihoz képest a várt 0,1 százalékos növekedés helyett, és a májusi 0,4 százalékos havi növekedés után. Az EU-ban 1,3 százalékos volt a kiskereskedelmi forgalom havi csökkenése júniusban a májusi 0,2 százalékos havi növekedés után.
    Az egy évvel korábbihoz képest júniusban 3,7 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az euróövezetben és 2,8 százalékkal az Európai Unióban. Májusban az éves növekedés az euróövezetben 0,4 százalékos, az EU-ban 1,1 százalékos volt. Az euróövezetben 1,7 százalékos éves forgalomcsökkenést vártak júniusra az elemzők.
    Az élelmiszerek, italok és dohányáruk forgalma már a harmadik egymást követő hónapban csökkent mind az euróövezetben, mind az EU-ban: az euróövezetben havi 0,4 százalékkal, az EU-ban havi 0,2 százalékkal. A nem élelmiszerek forgalma az euróövezetben és az EU-ban egyaránt 2,6 százalékkal csökkentek havi bázison. Az üzemanyagok forgalma az euróövezetben 1,1 százalékkal, az EU-ban 1,4 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.

 

(MTI)