Csökkentek éves összevetésben a fogyasztói árak decemberben is, immár az ötödik egymást követő hónapban az euróövezetben az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) gyorsbecslése szerint.

    A csütörtökön közzétett előzetes adatok szerint decemberben éves összehasonlításban 0,3 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak a 19 uniós országot tömörítő eurózónában, csakúgy mint az előző három hónapban. Elemzők ennél valamivel enyhébb ütemű visszaesésre, 0,2 százalékos csökkenésre számítottak decemberről.
    Decemberben is az energiaárak húzták lefelé az euróövezeti inflációt. Éves összevetésben 6,9 százalékkal csökkentek az energiaárak az év utolsó hónapjában, míg novemberben 8,3 százalékkal. Az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára 1,4 százalékkal, a szolgáltatásoké pedig 0,7 százalékkal nőtt decemberben.
    Az energiaárakat nem számolva 0,5 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,2 százalékkal nőtt, összhangban az elemzői várakozásokkal.
    Havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben. Az energiaárakat nem számolva 0,2 százalékos volt a növekedés, az energia-, élelmiszer-, alkohol- és dohányárakat sem tartalmazó maginfláció pedig 0,4 százalékkal nőtt.
    A végleges adatsort január 20-án hozza nyilvánosságra az Eurostat.
    Éves összevetésben csak Szlovákiában (1,6 százalék), Hollandiában (0,9 százalék), Belgiumban (0,4 százalék), valamint Máltán és Finnországban (egyaránt 0,2 százalék) emelkedtek a fogyasztói árak, a legnagyobb csökkenést, 2,4 százalékosat Görögországban mérték.
    Az Európai Központi Bank elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az infláció középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon. Legutóbb 2018 októberében állt 2 százalék fölött az éves összevetésű infláció az euróövezetben.
    Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa már decemberi ülésén újabb gazdaságösztönző intézkedésekről döntött, mivel a koronavírus-járvány következményeként az euróövezeti gazdaság teljesítménye valószínűleg visszaesett a negyedik negyedévben, ráadásul augusztus óta folyamatosan csökkennek az éves összevetésű fogyasztói árak.
    Az EKB intézkedéseinek köszönhetően várhatóan évekig rekordalacsony szinten maradnak a hitelköltségek, ami kulcsfontosságú támogatást biztosít a gazdaságnak most, hogy a járvány fellángolása miatt rendkívül szigorú korlátozásokat vezettek be a kormányok, gyakorlatilag megbénítva a szolgáltatási szektort.
    Az EKB várakozásai szerint az infláció 0,3 százalékra emelkedik az első negyedévben, az év végére pedig 1,5 százalékra kúszik fel a gazdaság talpra állásával párhuzamosan.

 

MTI