Németországban a júliusi ÁFA-csökkentés nem növelte a kiskereskedelmi forgalmat.

Az online értékesítés virágzik, de a ruházati szektor nehéz helyzetben van – írja a gazeta.pl a Deutsche Wellére hivatkozva.

A wiesbadeni Szövetségi Statisztikai Hivatal közlése szerint a német kiskereskedelem értékesítési eredményei júliusban 0,3 százalékkal csökkentek a júniusihoz képest. Német közgazdászok a kereskedelmi forgalom 0,5 százalékos növekedését prognosztizálták, ugyanakkor a kereskedők tényleges nyereségcsökkenése még nagyobb volt, mintegy 0,9 százalék.

Németországban a kormányzati támogatási program részeként június 1-től fél évre csökkentették az ÁFÁ-t. A 19 százalékos adó mértékét 16-ra csökkentették azzal a céllal, hogy a belső piaci keresletet élénkítsék. A statisztikai adatok arra utalnak, hogy a terv nem sikerült, de Michael Holstein, a DZ Bank közgazdászának véleménye szerint, korai lenne az ÁFA-csökkentést sikertelen lépésnek minősíteni.

A Német Kiskereskedelmi Szövetség (HDE) meghosszabbítaná az ÁFA-csökkentés időszakát. A szövetség prognózisa szerint a járvány újabb hulláma további üzletbezárásokhoz fog vezetni. – A kormánynak meg kell könnyítenie az áthidaló segélyekhez való hozzájutást. Ellenkező esetben a városközpontokban sok kereskedelmi egység csődöt lesz kénytelen jelenteni – figyelmeztetett Stefan Genth, a HDE elnöke.