Tavaly novemberben 7,9 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom Csehországban az egy évvel korábbihoz mérve. Októberben a bővülése 2,0 százalék volt - közölte a Cseh Statisztikai Hivatal szerdán Prágában.

A kiskereskedelmi forgalom tavaly év végi adatai azt jelzik, hogy a cseh gazdaság növekedése felgyorsult és a legfőbb húzóerőt a háztartások fogyasztása jelenti, ami a jobb kereseteknek és a munkanélküliség csökkenésének az eredménye.

praga

A kiskereskedelem növekedése ugyanakkor hozzájárul az infláció emelkedéséhez is - emelték ki cseh piaci elemzőkm hozzátéve, hogy hosszabb távon viszont a magasabb infláció fogja gátolni a forgalom növekedését. Általános a vélemény ugyanakkor, hogy a kiskereskedelmi forgalom növekedése 2017-ben is gyors lesz Csehországban.

A leggyorsabban az internetes üzletek eladásai nőnek, novemberben ez a szegmens 32,3 százalékkal bővült éves összevetésben. A számítógépek és kommunikációs berendezések forgalma 10,8 százalékkal emelkedett, míg a ruhaneműk és a lábbelik forgalma 10 százalékkal.

A járműipari eladásokat és az autószervizek forgalmát Csehországban már két éve nem számítják be a kiskereskedelmi forgalomba. A statisztikai hivatal szerint novemberben az autóipari eladások és a szervizek forgalma éves szinten 9,9 százalékkal emelkedett.

MTI