Mérsékelten csökkent az élelmiszerek világpiaci árai februárban januárhoz képest.

     Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) honlapján szereplő adatok szerint februárban az átfogó árindex 129,8 pont lett, ami 1,4 pont (0,6%) csökkenés januárhoz képest. Ez volt a 11. egymást követő havi csökkenés. A februári csökkenéssel együtt az index már 29,9 ponttal (18,7%-kal) távolodott el a 2022 márciusában elért csúcsához képest.
    Az index februári gyengülését a növényi olajok és a tejtermékek árindexeinek jelentős esése, valamint a gabonafélék és hús árindexeinek minimális csökkenése okozta, miközben meredeken emelkedett a cukorárindex.
        A FAO gabonaárindexe februárban átlagosan 147,3 pont volt, ami 0,1%-kal alacsonyabb a januárinál, és 2 ponttal (1,4%-kal) magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A növényiolaj-árindex februárban átlagosan 135,9 pont volt, ami 4,5 pontos (3,2%-os) havi csökkenés, és ezzel 2021 eleje óta a legalacsonyabb szintre süllyedt a mutató. A tejtermékek árindexe februárban átlagosan 131,3 pont volt, 3,6 ponttal (2,7%-kal) alacsonyabb a januárinál, és egyben 13. hónapja a legalacsonyabb. Februárban az összes tejtermék ára csökkent. A FAO húsárindexe februárban átlagosan 112 pont volt, minimálisan, 0,1 ponttal (0,1%-kal) alacsonyabb a januárinál. Februárban nyolcadik hónapja tartott az árcsökkenés. A cukorárindex átlagosan 124,9 pont, 2017. februárja óta a legmagasabb volt idén februárban és 8,1 ponttal (6,9%-kal) felülmúlta a januárit. 

 

MTI