A Tesco újrahasználatra és újrahasznosításra vonatkozó fenntarthatósági gyakorlata túlmutat a termékek csomagolásán. Az áruházlánc mostantól évente 150 tonna műanyagnak ad új életet azzal, hogy a működésében keletkező hulladékot új műanyag hordtasakokban használja fel. Az új zacskók vastagsága és teherbírása nagyobb elődjeikénél, így a Tesco arra ösztönzi a vásárlókat, hogy minél többször használják az új szatyrokat.

Az egyszer használatos műanyag termékek forgalomba hozatalának tiltásával párhuzamosan a Tesco újfajta hordtasakokat vezetett be kínálatába. A korábbi, egyszer használatos műanyag szatyrokat könnyebben újrahasznosítható és többször újrahasználható verzió váltotta fel. A legalább 20 százalékban újrahasznosított hulladékot tartalmazó bevásárlótáskák vastagabbak, mint elődjeik, így többször felhasználhatók bevásárláshoz, alkalmanként akár 15 kilogramm súlyhatárig. A megduplázott teherbírást lehetővé tévő kialakítás miatt a hordtasakok élettartama is hosszabb, így az áruházlánc előrejelzése szerint a korábbi számokhoz viszonyítva mintegy 22 millióval kevesebb szatyrot fog értékesíteni Közép-Európában, ami csökkenti a hulladék mennyiségét és a környezeti terhelést.

„Egyre több vásárlónk keres jó minőségű, egyben környezetbarát hordtasakokat. Új bevásárlótáskáink tökéletesen illeszkednek fenntarthatósági stratégiánkba azáltal, hogy a működésünkben keletkező hulladékot új termékekben hasznosítjuk újra. Vállaltuk, hogy 2025-ig valamennyi sajátmárkás termékünk csomagolása teljes egészében újrahasznosítható lesz, az ehhez vezető út egyik fontos lépését pedig ezek az új szatyrok jelentik. Mivel a zacskók vastagabbak, mint a korábbiak, többször is újrahasználhatók, mielőtt a kukában végeznék, így az újrahasználatra vonatkozó célkitűzéseinkkel is összhangban vannak” – mondta Pálinkás Zsolt, a Tesco-Global Zrt. vezérigazgatója.

A hordtasakok alján a Tesco feltünteti az újrahasznosított tartalomra és a körkörös folyamatra utaló információt, ezzel is ösztönözve a vásárlókat arra, hogy minél többször használják újra a szatyrokat. Amikor erre már nincs lehetőség, a 100 százalékban újrahasznosítható zacskók a szelektív hulladékgyűjtőkbe helyezhetők. Az áruházlánc hosszú távú célja, hogy minden régi csomagolás új életre kelhessen az újrahasznosítási folyamat részeként. A Tescónál már kaphatók újrahasznosított hulladékból készült szemeteszsákok és papír hordtasakok is.