2017-ben 23-25 százalékkal növekszik az Obi összes áruházi dolgozójának fizetése, ami azt is jelenti, hogy a bérfejlesztés a barkácslánc minden dolgozója esetében leköveti a garantált bérminimum növelésének kötelező mértékét.

Két éves távlatában az Obi mintegy 44 százalékkal emelte az alkalmazotti fizetéseket, ezzel a hazai kiskereskedelmi láncok közül rekordernek számít - írja a Napi.hu.

A tavalyi sztrájkbizottság-alakítás után idén már gördülékenyen zajlottak le a bértárgyalások az Obival: a megállapodás értelmében a barkácslánc mintegy 1700 dolgozójának körülbelül 23-25 százalékkal emelik idén a fizetését. Ezzel a menedzsment elkerülte, hogy összetorlódjanak a bérek a garantált bérminimum-emelés következményeként.

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke szerint az áruházi dolgozók többségének fizetése mostanra már eléri, vagy felülmúlja a szakmunkás bérminimumot (idén bruttó 161 250 forint) az Obinál, míg a minimálbér-környéki kategóriákban már csak a takarítók keresnek az üzletekben.

A szakszervezeti vezető szerint a hazai kiskereskedelmen belül kiugró mértékűnek számító bérfejlesztés az Obi-alkalmazottak szervezettségének köszönhető: a dolgozók itt jelentősebb erőt tudtak felmutatni, mint például egyes magyar tulajdonú üzletláncoknál.

Az Obi-nál hét évig volt bérbefagyasztás, ezek után a 2016 eleji 4%-os béremelés nem oldotta a feszültséget. Az év során lezajlott 15%-os további béremelést már a munkaerőhiány és a javuló konjunktúra is alátámaszthatta, míg az idei emelést főként a bérminimumok emeléséhez való alkalmazkodás hozta el. Így már 44%-os emelkedésről beszélhetünk bő egy év alatt.

A kereskedelmi szektorban várhatóan sokkal magasabb lesz a béremelkedés, mivel a bérminimumok emelése itt nagyon effektív. A bérmegállapodás értelmében amennyiben az első kilenc hónapban a béremelkedés eléri 11%-ot a versenyszektorban, további 0,5 százalékponttal csökken a munkáltatói járulék.