- az előző hónaphoz képest 0,9%-kal mérséklődött

2024. áprilisban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 3,7, naptárhatástól megtisztítva 3,2%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 4,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,0%-kal bővült az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,9%-kal mérséklődött az előző hónaphoz viszonyítva. 2024. január–áprilisban a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 2,4%-kal meghaladta az előző év azonos időszakit - közölte a KSH.

2024. áprilisban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

Az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 3,2%-kal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 3,6%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,4, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,8%-kal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 4,3%-kal növekedett. Az eladások volumene a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 7,7, a használtcikk-üzletekben 5,0, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 4,2, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 1,1%-kal nőtt, az iparcikk jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, míg a bútor-, műszakicikk-üzletekben 1,8%-kal csökkent.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,6%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 7,9%-kal emelkedett.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 2,0%-kal bővült.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 26%-kal nőttek.

2024. áprilisban:

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1563 milliárd forintot ért el.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 47%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

2024. január–áprilisban az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva:

A kiskereskedelem forgalmának volumene 2,4%-kal emelkedett.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 3,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 3,4%-kal nőtt.