2022. januárban a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers adat szerint 4,5, naptárhatástól megtisztítva 4,1%-kal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest - jelentette a KSH.

Januárban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben lényegében nem változott, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 6,4, az üzemanyag-kiskereskedelemben 10,7%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene az előző év azonos időszakihoz viszonyítva.

Januárban, az előző év azonos időszakához képest, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelem forgalmának volumene 4,1%-kal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene lényegében nem változott. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 0,8%-kal csökkent, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 2,3%-kal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 6,4%-kal nagyobb lett. Az eladások volumene a használtcikk-üzletekben 33, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletekben 18, a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben 15, a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk-üzletekben 2,2%-kal növekedett. A forgalom volumene az iparcikk jellegű vegyes üzletekben 3,6, a bútor-, műszakicikk-üzletekben 6,3%-kal lett kisebb.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 9,9%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 8,2%-kal bővült, folytatva az évek óta tartó tendenciát.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 10,7%-kal nagyobb lett.

2022 januárban az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1094 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.