Egy 2021 augusztusában végzett kutatás számos érdekes eredményt hozott. Többek között arra is fény derült, hogy Magyarország 54%-a vásárol online élelmiszert, ezáltal megelőzve a Kifli.hu felmérésében Csehország, Németország és Ausztria lakosait.

 

 

 Az online szupermarketek vásárlói

  1. SZTEREOTÍPIA: A NAGYVÁROSI EMBER VÁSÁROL LEGTÖBBET ONLINE

    Tévedés! A Kifli.hu által megbízott ügynökség kutatása szerint a 2000 lakosnál kisebb településeken élők vásárolnak legtöbbet élelmiszert online, 59%-ukról elmondható ez. És hogy kik állnak a sor végén? A közepes-nagy (azaz 10-25 ezer) lakosú városokban élők.

 

 

Online vásárlás életkor alapján Magyarországon

 

  1. SZTEREOTÍPIA: A COVID MIATT VESZÉLYEZTETETTEK VIGYÁZNAK MAGUKRA LEGINKÁBB

A legnagyobb növekedést az online vásárlásban a fiatalok aktivitásának tudható be. Tavaly a magyarok 23%-kal gyakrabban szerezték be a szükséges termékeket ilyen módon, mint korábban. (Egy részadat, hogy 62%-unknál ez egyáltalán nem jelentett növekedést, korábban is hasonlóan sűrűn shoppingoltunk online.)

  Hogyan vélekednek az emberek az online vásárlásról (országonként átlagban)

 

Ugyanakkor meglepő, hogy a pandémia célkeresztjében lévő, 65 év feletti korosztály az, amelyik mégis a legkevesebbet fejlődött ezen a téren, holott a hétköznapi bevásárlással járó kockázat jelentősen érintette őket (beleértve a tömegközlekedést, a zsúfolt üzleteket és az általános fertőzési szituációkat). Mégis ők vásároltak a legkevesebbet online. Mi lehet ennek az oka? A válasz nem tisztázott, de vélhetően az is közre játszhat, hogy költésükkel a közeli, lokális boltokat szerették volna támogatni, vagy egész egyszerűen a szeretteik vásároltak be helyettük - akár online.

 

  

Hogyan vélekednek az emberek az online vásárlásról korosztályonként Magyarországon

 

 

  1. SZTEREOTÍPIA: A MAGYAROK KEVÉSBÉ VÁSÁROLNAK ONLINE, MINT NYUGATON

Csehország, Németország, Ausztria és Magyarország viszonylatában hazánk van az élen.
Csehországban a lakosság 43%-a vásárol élelmiszert legalább néhány alkalommal az interneten, szemben Ausztria 39%-ával, Németország 42%-ával és Magyarország 54%-ával. Az élelmiszerek online vásárlásának legnagyobb rajongóiként a magyarok ráadásul 74%-a pozitívan érzi magát ebben a közegben, a következő a csehek (46%), majd a németek (37%), és az osztrákok (36%-a szereti online intézni a bevásárlást).

 

 Mi társul az online élelmiszer -vásárláshoz?

 

A Kifli.hu ügyvezető igazgatója, Klekner Péter a következőket mondta: “Az e-kereskedelem növekedése arról fog szólni, hogy többet kínáljunk, gyorsabban és még jobban szállítsunk – mindezt a fenntarthatóság számunkra elérhető legmagasabb szintjén.”

A kvantitatív kutatás CAWI kérdőív formában valósult meg a magyar online lakosság reprezentatív mintája alapján 1025 fő részvételével. Az adatgyűjtés 2021.08.13-16 között történt. A kutatást a Behavio Labs ügynökség valósította meg.