2020. januárban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 7,6%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit - közöltea KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,9, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 13,8, az üzemanyag-kiskereskedelemben 1,4%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

2020. januárban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 7,6%-kal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 4,9%-kal bővült. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 4,7, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 5,6%-kal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 13,8%-kal nőtt. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes (20%), a könyv-, számítástechnika-, egyébiparcikk- (19%), a bútor-, műszakicikk- (9,7%), a használtcikk- (9,0%), a textil-, ruházati és lábbeli- (7,6%), valamint a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer-üzletekben (3,5%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,4%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 30%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 1,4%-kal nőtt.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 27%-kal emelkedtek.

2020. januárban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 945 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 37%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.