2017. májusban az előző év azonos időszakához képest a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 6,0, naptárhatástól megtisztítva 5,5%-kal nőtt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,3, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 10,3, az üzemanyag-kiskereskedelemben 4,3%-kal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. 2017. január–májusban a kiskereskedelmi üzletekben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 3,5%-kal haladta meg az előző év azonos időszakit.

2017. májusban az előző év azonos időszakához viszonyítva, naptárhatástól megtisztítva: az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalmának volumene 5,5%-kal nőtt. (A második becslés adata 0,1 százalékponttal magasabb az első becslésben közöltnél.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 2,3%-kal nőtt. Az élelmiszer-kiskereskedelem 76%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,8, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 0,6%-kal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 10,3%-kal emelkedett. Növekedtek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (15%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (14%), a textil-, ruházati és lábbeli- (8,7%), a bútor-, műszakicikk- (6,9%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (4,2%), valamint a használtcikk-üzletekben (0,4%).

A kiskereskedelmi forgalomból 3,3%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 27%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 4,3%-kal nőtt. 

2017. májusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 854 milliárd forint volt. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.