A tizenötödik, azaz jubileumi alkalommal megrendezett eseményen a szervező VOSZ a hazai kereskedelmi ágazat helyzetére kívánta felhívni a figyelmet. A Kereskedelem Napján átadták a szakma legrangosabb elismeréseit is.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről a rendezvény fővédnöke dr. Palkovics László miniszter, szakmai védnöke pedig Cseresnyés Péter,fogyasztóvédelemért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár volt.

Az Európai Kereskedelem Napját a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) tizenöt éve hagyományteremtő szándékkal hirdette meg. „Az esemény célja, hogy a figyelem középpontjába állítsa a kereskedelmet, amely több mint 500 ezer embernek ad munkát, és tavaly 11 ezer milliárd 200 millió forintosforgalmat bonyolított, amelynek ÁFA és adóbefizetése meghatározó a költségvetés bevételioldalán” – mondta el Krisán László. A VOSZ Kereskedelmi Szekciójának elnöke kiemelte: hazánkban a hagyományos bolti forgalom növekedése kiemelkedő, míg Európában a kiskereskedelem forgalma szolid 2,2 %-kal emelkedik, 2018-ban Magyarország különösen dinamikus növekedési arányt, 6%-ot ért el. Egyben felvetette egy kereskedelemi kerekasztal létrehozásának lehetőségét, ahol a gazdaságikormányzat akereskedelmi szervezetekkel,szövetségekkel és a kamarával közösen egyeztetni tudják a szakmai kérdéseket

A VOSZ elnöke, Tolnay Tibor beszédében megemlítette, hogy nemzetközi összehasonlításban a magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése idén is várakozáson felüli volt, meghaladta az Európai Unió átlagát. Így hazánkban a hagyományos bolti forgalom növekedése kiemelkedő, de különösen dinamikus növekedési arányt ér el az online kiskereskedelem is. Az okoseszközök és okosmegoldások korát éljük, fontos, hogy ezeket minél nagyobb arányban építsék be a mindennapjaikba a cégek, és fejlődésük során tartsák szem előtt a fenntarthatóságot.

Cseresnyés Péter államtitkár kiemelte, hogy 2013 óta stabilan a szektor adja a GDP 10%-át amellett, hogy a kiskereskedelem forgalma 2018-ban Magyarországon különösen dinamikus növekedési arányt mutat, elérte a 6%-ot. Kifejezetten fontosnak tartja a kormányzat részéről is megemlíteni a szektor résztvevőinek további szoros együttműködését.

Az eseményen tartott szakmai fórum résztvevői (Dr. Zs. Szőke Zoltán elnök, ÁFEOSZ; Gyalai-Korpos Gyula elnök, MBSZ; Neubauer Katalin főtitkár, MNKSZ; Balázs Ildikó társelnök, OKSZ; Prosits Attila elnökségi tag, MBSZ) a kereskedelem szerepéről és súlyáról beszéltek a mai magyar gazdaságban és a foglalkoztatásban, megvitatták, hogy valóban a kiskereskedelemben látszik-e még a főszerep és milyen problémákat okoz a szektorban a fokozatos digitalizáció és az égető munkaerőhiány. Ugyanakkor arra számítanak, hogy folytatódhat a kiskereskedelem koncentrációja, az internetes kereskedelem erősödése, valamint a kényelmi boltok és házhozszállítás térnyerése.

Az Európai Kereskedelem Napja mára a kereskedelmi szakma egyik legrangosabb fórumává nőtte ki magát, amely demonstrálja a VOSZ szakmai súlyát, ráirányítva a figyelmet a kereskedelmi szektor jelentőségére hazánk gazdasági életében. A szakma ünneplése során a VOSZ és a kereskedelmi társszövetségek így az MKIK, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, OKSZ, KISOSZ, és az MBSZ a figyelem középpontjába állította a kereskedelemben nap, mint nap tevékenykedő közel félmillió embert, legyen szó a pult mögött álló dolgozókról vagy a tárgyalóasztal mögött ülő, a szektort kiválóan ismerő szakemberekről. Az esemény alkalmával őket ünnepelték a Klauzál Gábor díjak Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadásakor.

Az Európai Kereskedelem Napjának 2019. évi kitüntetettjei:

Klauzál Gábor Elismerő Oklevél:

Csoba Zsolt, a NYÍRZEM Nyírség-Zemplén COOP Kereskedelmi Zrt.kereskedelmi igazgatója

Papczun Ernő Ferenc, a 101. sz. COOP Szuper Miskolc áruház vezetője

Lelkes László, a Indotek Group Kereskedelmi portfóliójának fejlesztési igazgatója

Dr. Német-Weingartner Lilla, azInnovációs és Technológiai Minisztérium, Stratégiai elemzési és Értékelési Főosztályszakmai vezetője (főosztály vezető; jelenleg GYES-en)

Krisán László, a KAVOSZ Zrt.vezérigazgatójaMagyar Kereskedelemért Nagydíj:

Bartók Andrásné, a Galga CO-OP Zrt. boltvezetője,

Tóth Jánosné, a Harmadik Forrás COOP Kereskedelmi Kft. boltvezetője,

Sánta Ferencné, a Coop Szeged Zrt. üzletvezetője,

Japport Szilvia, a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. pénztárosa

Kőfalvi Zsolt, az Invitech Megoldások Zrt.szenior ügyfélmenedzsere

Nagy Viktor, az Auchan Magyarország Kft. csoportvezetője

Juhászné Bartos Eszter, a dm Kft. eladó-pénztárosa