Megnyitotta a legszigorúbb fenntarthatósági normák szerint épült első két raktárcsarnokát Fóton és Maglódon az ipari ingatlanfejlesztő HelloParks.

Az épületekben, amelyek közül az egyik kifejezetten a városi logisztikai igények kiszolgálására készült, már összesen közel 18 ezer négyzetméternyi terület bérlésére szerződött le hat vállalkozás a fejlesztővel. A két és fél éves HelloParks kész épületportfóliója ezzel már 150 ezer négyzetméterre nőtt, amelyet még az idén 250 ezer négyzetméterre növel a vállalat.

 Folyamatosan költöznek be a bérlők a HelloParks két új raktárcsarnokába, amelyeket az idei év első negyedévében adott át a fejlesztő. A 46 ezer négyzetméteres maglódi MG3 januárban, míg a 26 ezer négyzetméteres fóti FT6 márciusban kapta meg a használatbavételi engedélyt, a csarnokok területének negyedére pedig már megvannak az első leszerződött bérlők. A Loginvent Zrt. és a WELL PACK Hungária Kft. az MG3-ban összesen 10.000 m2 területre írt alá szerződést, míg a Beta Hungary Kft., a Keber Germany Precision Machinery Kft., a KOPOS ELEKTRO Kereskedelmi és Gyártó Kft. és a Serveone Hungary Kft. az FT6-os City Flex épületben összesen 7.600 m2 területet bérel tevékenységéhez.

 Az MG3 ipari csarnok bérlői az elsők Magyarországon, akik a BREEAM fenntarthatósági szabvány New Construction kategóriájának legmagasabb, Outstanding minősítése szerint épült raktárcsarnokot vehetnek birtokba. Ez a rendkívül szigorú szabályok figyelembevételével végzett épületkivitelezés mellett többek közt azt jelenti, hogy a csarnok irodahelyiségei nulla primer energiafogyasztás mellett üzemelnek majd a tetőre telepítendő napelemeknek köszönhetően. Az elkészült létesítményben emellett alapfelszereltség az energiatakarékos LED világítás, és az energiahatékony gépészet. Az épületet övező közterületeken smart-ready lámpák világítanak, a károsanyagkibocsátás-mentes közlekedést pedig elektromosautó-töltők és a mobilitást segítő elektromos golfautók biztosítják. Világszinten az épületek kevesebb mint 3 százaléka kapja meg az Outstanding minősítést, Magyarországon ipari épületet ebben a kategóriában jelenleg csak a HelloParks épít. 

 

A szintén a BREEAM Outstanding minősítésnek megfelelően fejlesztett FT6 a HelloParks első City Flex típusú raktára, amely kialakítása révén kisebb, akár ezer négyzetméter terület bérbeadására teszi alkalmassá az épületet. Az egyik oldalon kizárólag drive-in, a másik oldalon dokkoló és drive-in kapukkal rendelkező épület az alacsonyabb belmagassága és kisebb mérete miatt jobban megfelel a városi logisztikát és könnyűipari gyártást, illetve összeszerelést végző vállalkozásoknak. 

 

A minél magasabb energiahatékonyságot támogatja a HelloParks saját fejlesztésű mobilapplikációja is, amely a csarnokok intelligens épületautomatikai és felügyeleti rendszeréhez kapcsolódva nyújt hasznos információkat a bérlőknek. Ezen az alkalmazáson keresztül ugyanis akár távolról is elérhetők a bérelt területek műszaki adatai, felügyelhető a közüzemi fogyasztás, valamint módosíthatók a fűtési, szellőztetési vagy világítási beállítások. Emellett időprogramokat hozhatnak létre, valamint ellenőrizhetik, hogy minden villanyt lekapcsolt-e a rendszer. 

 

„A 2020-as indulásunk óta kizárólag a BREEAM fenntarthatósági szabvány legszigorúbb előírásai szerint fejlesztjük raktárcsarnokainkat. Jelenleg már minden építés alatt álló fejlesztésünk a legmagasabb, Outstanding minősítés kritériumai és az EU Taxonómia követelményei szerint készül, amivel a HelloParks szeretne itthon és a régióban is egy jövőbe mutató, zöld iparági mércét felállítani” – mondta Nemes Rudolf, a HelloParks vezérigazgatója.