Az európai Rohlik csoport részét képező Kifli.hu online szupermarket újabb lépést tesz előre a fenntarthatóság iránti elkötelezettségében, az egészségesebb bolygó és az emberek érdekében, a növényi alapú termékek választékának jelentős kiszélesítésével.

A Kifli kínálata több mint 500 ízletes terméket tartalmaz a növényi alapú kategóriából, így az ország talán legszélesebb kínálatát építi fel, ezenkívül az online szupermarket választékának jelentős része vegánbarát.

Klekner Péter, a Kifli.hu ügyvezetője szerint: “Elmúltak azok az idők, amikor boltról boltra kellett járni azért, hogy mindenhez hozzájusson az, aki növényi alapú táplálkozás választja. Én magam is ezt az étrendet követem, és nem gondolom, hogy visszatérek a húsfogyasztásra.”

Növekvő népszerűség

A növényi alapú termékeket diófélékből, olajokból, teljes kiőrlésű gabonákból és hüvelyesekből állítják elő, állati eredetű összetevők nélkül, ízletes és kiegyensúlyozottabb étrendet tesznek lehetővé, amely hozzájárulhat az egészségesebb életmódhoz. És ez tükröződik a Kifli vásárlók fogyasztási szokásaiban is: “A növényi alapú étrend egyre népszerűbb. A Kiflinél a vásárlók több, mint 45%-a próbálta ki vagy vásárolta rendszeresen a növényi alapú termékek kategóriáját, ami éves szinten majdnem 2 százalékpontos előrelépés. A vásárlók számának növekedésénél is beszédesebb azonban a vásárlási gyakoriság, ami az átlagos kategóriavásárlónál 6-ról 7-re növekedett, vagyis a Kiflis vásárlók nemcsak kipróbálták, hanem rá is találtak új húsmentes kedvenceikre. A legkedveltebb kategóriák a növényi étrenden belül többnyire a laktóz kiváltására törekvők, vagyis az alternatív növényi alapú italok és vegángurtok, desszertek, de az alternatív főzőkrémek és sajtok is remek évet zártak” - fejtette ki Sárközi Péter, a Kifli.hu üzleti elemzője.

The Green Garden

A The Green Garden összes ételét a Rohlik készítette Julie Ulrich, a tehetséges séf közreműködésével. A cél az volt, hogy olyan finom vegán ételeket készítsenek, amelyeket még a hús szerelmesei is élvezettel fogyasztanak. Ahogy Julia mondja, azért alapította a The Green Garden-t, hogy meggyőzze az embereket arról, hogy a húsnak nem kell napi étrendjük részét képeznie. A Rohlik számára ez a koncepció egyedülálló volt, így Julie-val együtt úgy döntött, hogy új, 100% -os üzemvonalat hoz létre, amelyben csak első osztályú nyersanyagokat használnak. “Bevallom, így az ünnepek után a januári időszakban sokszor nekem sincs kedvem órákat a tűzhely mellett állni, hogy vacsorát vagy a következő napi ebédet elkészítsem, ezért számomra is szuper alternatíva a The Green Garden termékcsalád: az egytálételek, szendvicsek, wrapok és tortillák zseniális ízvilágukkal azonnal rabul ejtettek” - tette hozzá Szalma Rita, a Kifli.hu kereskedelmi igazgatója.

Környezeti hatások

A mezőgazdaság jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásához, az erdőirtáshoz, a szennyezéshez, a talajromláshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez, valamint az édesvizek kimerüléséhez és szennyeződéséhez. Az élelmiszer-termelés a globális üvegházhatású gáz-kibocsátás akár 30 százalékáért és az édesvíz-felhasználás 70 százalékáért felelős. Az állati eredetű élelmiszerek, különösen a marhahús az élelmiszer rendszer üvegházhatású gáz-kibocsátásának mintegy felét teszik ki. A vörös hús gyakori fogyasztása emellett összefüggésbe hozható a rák, a szívbetegségek és a cukorbetegség bizonyos típusainak fokozott kockázatával.

A növényi élelmiszerekben gazdag étrend kevesebb erőforrást igényel (föld, víz, energia, műtrágya és antibiotikumok nélkül), mint a magas állati termékekben gazdag változata. Szerencsére mára már az íz tekintetében sem kompromisszumot kötnie annak, aki növényi alapú ételeket választana, és a választék is olyan széles, hogy a teljes heti menüre van alternatíva.